«Υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το τέλος της σχετικής προθεσμίας την 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας. «Δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο για νέο lockdown. Αν χρειαστεί θα επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα», συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», τόνισε αναφορικά με το τέλος της προθεσμίας προκειμένου να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, μετά το πέρας της οποίας θα βγουν σε αναστολή, ότι «η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το σύνολο του πληθυσμού που εμβολιάστηκε. Αν και εμείς είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμά της πιθανώς να μη φτάναμε εδώ. Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Σέβομαι τον φόβο, αλλά εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα αν δεν εμβολιαστούν όλοι δεν θα σταματήσει η πανδημία. Υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Δεν αμφισβητούμε τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μέχρι τώρα και τους ευχαριστούμε».

«Όταν μπήκα να χειρουργηθώ στο ΚΑΤ και έμπαιναν οι νοσηλευτές σκεφτόμουν αν ήταν ανεμβολίαστοι. Για ποιον λόγο να με βάλει σε κίνδυνο κάποιος άλλος άνθρωπος; Ο υγειονομικός πρέπει να σκεφτεί και τον ασθενή του. Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Κάθε μέρα πεθαίνουν 30-40 συμπολίτες μας, γιατί είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών, ο υπουργός σημείωσε ότι «με ανησύχησε γιατί ήταν σε συνωστισμό πολλοί άνθρωποι χωρίς μάσκες. Δε δέχομαι ότι χάνουμε κάθε μέρα ανθρώπους για αυτό το λόγο, με πονάει. Με ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας επιλέγει τον ανορθολογισμό. Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα ότι φοβούνται, γιατί έχουν μελετηθεί όλες οι παρενέργειες των εμβολίων. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, αλλά υπάρχει μια σχέση κόστους – οφέλους».

Παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέο lockdown, ενώ αν χρειαστεί θα γίνει και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. «Αν μπούμε στο χειμώνα με μεγάλη ένταση στην πανδημία θα έχουμε και οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά, ο τουρισμός έκανε μια πάρα πολύ καλή σεζόν, η ανάπτυξη της χώρας πάει πολύ καλά, δεν είναι κρίμα αυτό που έχουμε πετύχει να το τινάξουμε στον αέρα επειδή κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε, κι αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα για να μην ξανακλείσουμε θα πρέπει να γίνει. Ο κάθε κλάδος που έρχεται σε επαφή με το κοινό προηγείται σε σειρά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις τα εμπορικά καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους από το χειμώνα, ο ίδιος απάντησε ότι «κάθε σενάριο εξετάζεται με τα συν και τα πλην του. Το λιανικό εμπόριο το έχουμε εξαιρέσει από τους κανόνες αυτούς γιατί φαίνεται ότι δεν έχει συμβάλει στη διάδοση του ιού. Τα μέτρα τηρούνται στον κλάδο. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το χειμώνα, θα ήταν ένα έσχατο μέτρο, αλλά δεν μπορώ να πω και ότι δε θα γίνει, γιατί θα εξαρτηθεί από την πανδημία. Αντί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν πάμε καλύτερα όλοι να εμβολιαστούμε;». «Δεν είναι η ώρα κάποιοι να βγάλουν κέρδος γιατί εμείς θεσπίζουμε υποχρεωτικότητα στα rapid tests», τόνισε ακόμα σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει –προς το παρόν τουλάχιστον– την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Κυριακής. Αν και σημείωσε πως υπάρχουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης».

Νομοσχέδιο περί των χρήσεων γης στον αιγιαλό και «πετύχαμε» πάνω στα καμένα

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», για νομοσχέδιο που φέρνει διευκολύνσεις σε μεγάλες εταιρίες στον αιγιαλό, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «Και να ήθελα να φέρω νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δε θα μπορούσα γιατί δεν έχω την αρμοδιότητα. Νομοσχέδιο περί των χρήσεων γης στον αιγιαλό πράγματι ετοιμάζεται, από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εμάς. Δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε σε ισχύ ένα νόμο που ίσχυε από το 2001 μέχρι το 2018 και τον κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζοντας στον αέρα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω στις παραλίες».

«Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που να έχει δουλέψει το κράτος με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Φτιάχτηκε η πλατφόρμα, αμέσως δόθηκαν τα πρώτα χρήματα, η κυβέρνηση έχει φτιάξει μια σφιχτή ομάδα που δουλεύει με ταχείς ρυθμούς για την αποκατάσταση της καταστροφής στην Εύβοια. Είναι μια μεγάλη καταστροφή, αλλά το ότι δε θρηνήσαμε θύματα, για εμένα, ήταν επιτυχία. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δε συγκρίνεται με τίποτα. Για όσα όμως καταστράφηκαν θα σκιστούμε να τα κάνουμε καλύτερα και από πριν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τα σχέδια για την άμεση αποκατάσταση της περιοχής της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αναφορικά με τις πυρκαγιές -σαν σε παράλληλο σύμπαν- κινήθηκε στη γραμμή «κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς» , «πετύχαμε», «κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα». Ευθύνες επέρριψε και πάλι στην κλιματική αλλαγή, τόνισε πως «είχαν προνοήσει και προετοιμαστεί», ενώ χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη και χαρακτήρισε επιτυχημένο το «επιτελικό κράτος».

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» είχε αναφέρει χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κλιματική αλλαγή και προχωρώντας στην δήλωση πως «πετύχαμε να προστατεύσουμε ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς, τις κρίσιμες υποδομές».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει καμία αναφορά στις συνολικές απώλειες που υπήρξαν λόγω των πύρινων μετώπων. Για παράδειγμα, δεν υπολόγισε καν ως απώλεια -όπως φάνηκε- τον 70χρονο χειριστή μπουλντόζας στην Ερατεινή Φωκίδας που έχασε τη ζωή του, πέφτοντας σε γκρεμό την ώρα που έκανε έργο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

 

Σαν σε παράλληλο σύμπαν ο πρωθυπουργός είχε προτιμήσει την ποιητική γλώσσα, αντί για εκείνη της αλήθειας λέγοντας πως «δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη».