Για το επίδικο ζήτημα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ομιλία του στη ΔΕΘ, με σαφήνεια, πως «επιστρέφουμε στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων». Την επόμενη μέρα, μάλιστα, έγινε ακόμη σαφέστερος: «Ενημερώθηκα αρμοδίως από τον αρμόδιο Υπουργό (σημ.: τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή) και από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ζήτησα τη γνώμη και του ΤΕΕ», ενώ συμπλήρωσε πως «η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης είναι μία σύννομη λύση, είναι μία λύση που την προκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού».
Πέντε μέρες μετά, ωστόσο, η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη παίρνει αποστάσεις από την πρωθυπουργική εξαγγελία δηλώνοντας, σε συνέντευξή της, τα εξής: «Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού ανήγγειλε αυτό το οποίο επιθυμεί να συμβεί στον σταθμό «Βενιζέλου», διότι σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία προφανώς είχε στη διάθεση του και ο Πρωθυπουργός, θεωρήθηκε ότι είναι η καλύτερη λύση για να κατασκευαστεί Μετρό. (…) Αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, και προφανώς αυτό εννοούσε και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να αποκτήσει Μετρό και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το «γεφύρι της Άρτας». Νομίζω ότι αυτό είναι το δεδομένο και σε αυτό πρέπει να μείνουμε».
Ούτε λίγο ούτε πολύ η κ. Μενδώνη «αδειάζει» τον πρωθυπουργό, τον οποίο αναλαμβάνει να ερμηνεύσει, υπονοώντας, ωστόσο πως δεν ήταν και σωστά ενημερωμένος, αφού προχώρησε σε εξαγγελία δίχως να έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του! Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, η εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν ήταν τελικά εξαγγελία αλλά απλώς μια… έκφραση επιθυμίας!
Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη, η υπουργός Πολιτισμού διαψεύδει τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ευθέως πως το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» στη λύση της απόσπασης-επανατοποθέτησης: «Σήμερα, επισήμως φάκελος από την Αττικό Μετρό, με τα πλήρη δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία του έργου, δεν έχει έρθει στο υπουργείο Πολιτισμού. Γι’ αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσει τα δεδομένα σήμερα. Θα πάρουμε σαφή θέση τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δεδομένα».
Είναι γεγονός πως η εξαγγελία του πρωθυπουργού σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση, που ίσως προκάλεσε «δεύτερες σκέψεις» στην κυβέρνηση.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωσε άμεσα την αντίθεσή του στη ανατροπή του υφιστάμενου σχεδιασμού, σημειώνοντας πως «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες ή την πρόοδο του τεχνικού έργου αλλά δείχνει να υπαγορεύεται από εμμονή συγκεκριμένων κύκλων για απόσπαση ή και «εξαφάνιση» των αρχαιοτήτων από το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αντίληψη αναχρονιστική και εν τέλει παρωχημένη».
«Πρόκειται για το διαχρονικό μνημειακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μοναδικό παγκοσμίως τεκμήριο της εξέλιξης μιας μεσαιωνικής πόλης, το οποίο έχουμε την τύχη να έχει σωθεί στην Ελλάδα, καλύπτοντας σε ένα βαθμό και το κενό από την απώλεια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι τεράστια και οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε σε ψήφισμά του το ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), ενός από τα παλαιότερα και έγκριτα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, που συνενώνει και εκφράζει όλους τους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης.
Παράλληλα, περισσότερες από 8.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέσα σε λίγες μέρες το ηλεκτρονικό ψήφισμα της νεοσύστατης Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που καλεί την ελληνική και διεθνή κοινότητα «να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης και κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, να υποστηρίξει την απόλυτα συμβατή συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό και να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη του παρελθόντος μας μέσα από το μέλλον. Να σταματήσει το μεγαλύτερο έγκλημα που επιχειρείται να γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες».
Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, συντασσόμενος, με έντονες ανακοινώσεις, στην πλευρά των αρχαιολόγων και της Κίνησης Πολιτών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού για επιλογή της λύσης της απομάκρυνσης των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ««δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο και επιστροφή στη διαπλοκή».
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η διαφοροποίηση της Λ. Μενδώνη από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη είναι μια, προσυνεννοημένη με τον ίδιο, προσπάθεια να «μαζευτεί» εκ των υστέρων μια λανθασμένη ή έστω βεβιασμένη πρωθυπουργική δήλωση ή αν πρόκειται για εκδήλωση που απηχεί πραγματικές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως είναι η τρίτη περίπτωση, εντός του πρώτου κυβερνητικού διμήνου, που πρωθυπουργικές εξαγγελίες για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού χρειάζεται να ανασκευαστούν – είχε προηγηθεί η εξαγγελία για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη πως θα ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογό του να δανείσει στη χώρα μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα – γεγονός που καταγράφεται ως πρόβλημα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) συντονισμού.