Την άποψη ότι «η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική» σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, λέγοντας ότι «αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση», εξέφρασε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, Προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center).
Προηγήθηκε την Τρίτη το βράδυ διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα. Στην τότε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ καλείται η Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» και να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.
Μητσοτάκης: «Μονόδρομος» οι κυρώσεις κατά Τουρκίας «αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση»
Στη συνέχεια ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελλόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις».
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, «όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά τους πηγές του ΓΕΕΘΑ την Τετάρτη τόνισαν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αμετάβλητη η στάση της Άγκυρας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
Σε σχέση με την Κύπρο, ο Καλίν σημείωσε ότι «υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της Ε.Ε. για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού», τόνισε.
Διευκρίνισε δε «θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά», τόνισε.
Αναφερόμενος στη σχέση με την ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η Ε.Ε. πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία», επεσήμανε.
Υπέρ Ελλάδας – Κύπρου και γαλλικών συμφερόντων ο Μακρόν για τις τουρκικές παραβιάσεις
Σημειώνεται ότι την πρώτη του δημόσια παρέμβαση επί των ελληνοτουρκικών μετά την έξαρση της κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλοντας την «παραβίαση» της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας, και ζητώντας περισσότερες κυρώσεις για όσους την διέπραξαν, αφήνοντας αιχμές για τα «πολύ λίγα» που εξακολουθεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Κύπρου, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παρίσι.
«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο πλευρό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Παραδέχεται την παρέμβαση Μέρκελ το Βερολίνο
«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές. Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό. Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της Καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι ακριβώς για αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».
Διαβεβαίωσε δε ότι το ίδιο ισχύει και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση -και για το υπουργείο Εξωτερικών και για το υπουργείο Άμυνας: «Αξιοποιούμε και αξιοποιήσαμε και κατά το παρελθόν τις επαφές μας, ώστε να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», κατέληξε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Σημειώνεται ότι σε παρολίγον θερμό επεισόδιο και αποτροπή του την τελευταία στιγμή από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε την Τετάρτη δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, με τίτλο «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων».
Πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά επικαλούνται οι Γερμανοί
«Ψυχραιμία» και «ετοιμότητα» από την κυβέρνηση
Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της κυβέρνησης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μετά την Navtex της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
«Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», υπογράμμισε.
«Σήμερα, δύο μέρες μετά τη NAVTEX της Τουρκίας η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» σημείωσε.
Ο Πέτσας τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ».
«Στο μεταξύ, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπλήρωσε.
«Έχουν δει όλοι -και οι Έλληνες και οι γείτονές μας και η Διεθνής Κοινότητα- ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση και ψύχραιμη. Είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν βγει το «Oruc Reis».
Μητσοτάκης: «Μονόδρομος» οι κυρώσεις κατά Τουρκίας «αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση»
Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε: «Ξέρετε όλοι ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, έχουν μόνο μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» φέρεται να δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναφορά του State Department το βράδυ της Τρίτης, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στα «αμφισβητούμενα νερά» της Ανατολικής Μεσογείου.
Πάιατ και αμερικανική στρατιά στο «φθηνό πεδίο βολής» της Αλεξανδρούπολης
Το μήνυμα Τσίπρα – Γεννηματά για τα ελληνοτουρκικά
Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.
«Το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο. Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως άλλωστε έπραξε με επιτυχία η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Μήνυμα Τσίπρα για αποτροπή του «Oruc Reis» να επιχειρήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
«Οι στιγμές για τον τόπο είναι κρίσιμες», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Γεννηματά «οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».
«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», επεσήμανε.