Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν ανακοινώσει τις επιδοτήσεις ρεύματος, βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, που είναι αποτέλεσμα και της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς γίνεται η χώρα να είναι πρωταγωνίστρια ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αφού οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί.

Μάλιστα, έσπευσε να αποδώσει «δάφνες» στον Πρωθυπουργό για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, λέγοντας: «Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί, αλλά δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι δίπλα στους καταναλωτές για όσο διάστημα διαρκεί η αστάθεια, ωστόσο στη συνέχεια της ενημέρωσης δεν έγινε καμία αναφορά στις επιδοτήσεις φυσικού αερίου.

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για το Φεβρουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

-Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 Euro/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) για το Φεβρουάριο, από τα οποία αφαιρείται το ποσό της επιδότησης, είναι 65 % χαμηλότερα σε σχέση μα τον Ιανουάριο.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

-Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 Euro/MWh.

-Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 Euro/MWh.

-Το συνολικό κονδύλι της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

«Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

 

 

 

Επιπλέον, η επιδότηση των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενώ μικρότερη επιδότηση θα δουν οι επιχειρήσεις, στα 20 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

Βέβαια, η επιδότηση συνοδεύεται από διάφορες προϋποθέσεις για εκείνους που για παράδειγμα θα καταναλώσουν σε ένα μήνα πάνω 500 kWh. Συγκεκριμένα, την επιδότηση θα λάβουν τα νοικοκυριά που έχουν αυξημένη κατανάλωση μόνο αν βάλουν μέτρο στο ρεύμα που καίνε κάθε μέρα, περιορίζοντάς τη κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση λέει στους οικιακούς καταναλωτές ότι θα ενισχυθούν μόνο αν υποβληθούν στην πολιτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.