Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου διαμαρτύρονται γιατί «σήμερα τα παιδιά κλήθηκαν να είναι παρόντα σε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ υπήρχαν σπίτια στην περιοχή μας όπου το ρεύμα ή το ίντερνετ παρέμενε κομμένο 4 μέρες και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούσαν να φτάσουν στα σχολεία λόγω της κατάστασης στους δρόμους (Στη φωτογραφία, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής). Στο Μαρούσι, μάλιστα, όπου η τοπική ΕΛΜΕ είχε πάρει απόφαση να μην προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση, καθηγητές δέχτηκαν κλήση από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου για να τους…συνετίσει». Την επιστολή έχει αναδημοσιεύσει η Δημοτική Παρέμβαση Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή.

Προς

Υπουργό Παιδείας & θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Κοινοποίηση

Διευθυντή Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπαρμπαρούτση

Διευθυντή Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ψαχούλα

Θέμα: Διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης σε πόλεις που τελούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης
Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιανουαρίου 2022 τελεί υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική . Για το διάστημα αυτό έχει διακοπεί η λειτουργία των συγκοινωνιών και υπάρχει αδυναμία μετακίνησης εν γένει. Αδύνατη είναι φυσικά και η πρόσβαση στα σχολεία. (Σχετική βεβαίωση του Δήμου Αγ. Παρασκευής https://www.agiaparaskevi.gr/…/7328-vevaiosi-adynamias… )
Ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμη και σήμερα , τέσσερις ημέρες από την έναρξη της κακοκαιρίας, σοβαρότατα προβλήματα στην παροχή ρεύματος, στις συνδέσεις τηλεφωνίας και internet ακόμη και προβλήματα στην ύδρευση.
Οι συνθήκες αυτές,μαζί με τις ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σχολείο λόγω μη προσβασιμότητας, καθιστούν την τηλεκπαίδευση ιδιαιτέρως προβληματική αφού για αντικειμενικούς λόγους και όχι από επιλογή είναι πάρα πολλοί οι μαθητές/ριες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν αλλά και εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να ανταποκριθούν. H κατάσταση αυτή επιτείνει την ανησυχία των γονιών και προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα στην ήδη προβληματική κατάσταση που βιώνουμε λόγω της κακοκαιρίας και των πρωτόγνωρων αστοχιών στη διαχείρισή της.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε :
• Προϋπόθεση για την τηλεκπαίδευση να θεωρείται η εξασφάλιση της πρόσβασης σε αυτή -με ευθύνη της Πολιτείας -για μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, καθολικά.
• Για τις ημέρες αυτές και λόγω των αντικειμενικών δυσμενών συνθηκών να δοθούν οδηγίες ώστε να μην προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών/ριων που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν όσα μαθήματα έγιναν.
• Τα μαθήματα που τυχόν έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης να θεωρηθούν ως μη γενόμενα και να επαναληφθούν στην κανονική δια ζώσης διδασκαλία όταν ανοίξουν τα σχολεία.
• Η τηλεκπαίδευση δεν υποκαθιστά ούτε κατ΄ελάχιστον τη δια ζώσης λειτουργία του σχολείου, όπως έχει αναγνωριστεί και ρητώς διατυπωθεί και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Ως εκ τούτου η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις εξαιρετικές , όταν η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφαλή δια ζώσης λειτουργίας τους επί μακρόν (όπως π.χ. η πανδημία του κορωνοϊού που δεν υπήρξε ο σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά με ασφάλεια όπως είδαμε σε άλλες χώρες) .
• Η μετάβαση για βραχύ διάστημα (λίγων ημερών- εβδομάδας) και ειδικά όταν δεν υπάρχει προσβασιμότητα στα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών, δεν λύνει αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγεται.
Αγ. Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2022
Tο Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής
Να σημειώσουμε πως μέλη της Παρέμβασης βγήκαν στους δρόμους να καθαρίσουν ό,τι μπορούν, μιας και ο δήμος είναι απών εδώ και τέσσερις μέρες. Παράλληλα, έγγραφο του αντιδημάρχου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Δήμο Αγίας Παρασκευής αποτελεί επίσημη και ρητή παραδοχή ότι υπάρχει «διακοπή λειτουργίας των συγκοινωνιών» και «αδυναμία μετακίνησης εν γένει» των πολιτών, από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Το έγγραφο έρχεται να τεκμηριώσει την οργή και απόγνωση των κατοίκων που πάνω από τρία εικοσιτετράωρα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.