Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα άτομα που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στις καταλήψεις στο Κουκάκι, με τους κατηγορούμενους να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ο υπουργός άσκησε έμμεση πίεση προς τους δικαστές για να αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος τους, καθώς τους έχει ασκηθεί δίωξη για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα.
«Είναι πλημμέλημα ή κακούργημα οι επιθέσεις των καταληψιών στους αστυνομικούς με τσιμεντόλιθους, στο Κουκάκι; Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρέπεμψε στο υλικό της προανάκρισης από την αστυνομία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι εισαγγελικές θα πρέπει «να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό».
Έκανε λόγο για «σιωπή και μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά», προσθέτοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και για αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη».
Οι «επώνυμοι» καταληψίες και η υπεράσπιση των αστυνομικών
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταδικάσει τα όσα έγιναν στο Κουκάκι από καταληψίες που «έχουν «ονοματεπώνυμο και μπορούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τα μέσα». Ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να προστατεύονται από όσους «έχουν δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο», ενώ έκανε λόγο για κίνδυνο δολοφονίας τους.
«Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει στη Ματρόζου όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια.
Εντολή Χρυσοχοΐδη «να παταχθεί πρώτα το πολιτικό και μετά το ποινικό» έγκλημα στα Εξάρχεια
Και απέναντι είναι ο αστυνομικός. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αστυνομικός δεν είναι ο απέναντι στόχος ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε».
Ερωτηθείς για το εάν τελικά ασκήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία ενώ τα μέλη της οικογένειας του σκηνοθέτη είχαν ακινητοποιηθεί, ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως «σε αυτό το ερώτημα λοιπόν θα απαντήσει ο Εισαγγελέας, ο κ. Μαστραντωνάκης ο οποίος διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το αν ασκήθηκε, αν ασκήθηκε υπέρμετρη βία ή όχι».
Ισχυρίστηκε ότι μετά τις 17 Ιανουαρίου που θα ορκιστούν οι νέοι αστυνομικοί, μέσα από ένα οργανωμένο πλάνο στο λεκανοπέδιο, θα υπάρχει πλήρης παρουσία αστυνομικών για να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.
«Θα υπάρχει πλήρης παρουσία αστυνομικών οργάνων και αστυνομικών ανδρών και γυναικών, έτσι ώστε πρώτα πρώτα να εμπνεύσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δεύτερον να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα η οποία κυρίως η μικροεγκληματικότητα είναι εκτεταμένη. Γιατί πιστεύω θα μας δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει όλο αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στη χώρα και πώς θα μπορούσαμε αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε».
Η Εισαγγελία «απολογείται» στην αστυνομία για τις πλημμεληματικές διώξεις στο Κουκάκι