Θέση για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου παίρνει η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας υποστελέχωση και ελλείψεις. «Όποιος ασθενής με κορονοϊό έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έχει πεθάνει» σημειώνουν τοπικά Μέσα στο Αγρίνιο, κάνοντας λόγο για υψηλή θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, ενώ και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνει το αυξημένο ποσοστό θνητότητας.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ δεν πρόκειται για την μοναδική περίπτωση. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως υψηλή θνητότητα έχουν οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων όπως αυτή του νοσοκομείου Έδεσσας που στην αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών η θνητότητα αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, η υψηλή θνητότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το επίπεδο νοσηλείας, η μη έγκαιρη διασωλήνωση πριν η κατάσταση του ασθενούς γίνει μη αναστρέψιμη, η μη έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή, η επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια, και η μη παραμονή στη ΜΕΘ μετά την αποσωλήνωση ώστε να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η στελέχωση.

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας» επισημαίνει και αναλύει την κατάσταση στο Αγρίνιο. «Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν τον κορονοϊό ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου. Ο διευθυντής της επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό» σημειώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής «συμβαίνει το αντίθετο με μετακίνηση έμπειρου προσωπικού και στελέχωση της μονάδας με επικουρικό προσωπικό».

Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη ΜΕΘ δέχτηκε και περιστατικά από Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Στο νοσοκομείο Καρπενησίου που γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊού κατέληξαν σε κλινικές κορονοϊού , πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΘ. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του» καταλήγει.

«Φτάνει στο 100% η θνητότητα»

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών που χάνουν τη ζωή τους ενώ έχουν μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid του νοσοκομείου στο Αγρίνιο, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών από το Αγρίνιο που μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο και παρουσίασαν βελτίωση εξερχόμενοι από την εντατική.

Υπενθυμίζεται πως και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου έχει διαπιστωθεί «αυξημένο ποσοστό θνητότητας», χαρακτηρίζοντας ωστόσο «εσφαλμένα» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 100% θνητότητα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διερευνώνται «μέσω των αρμόδιων κλιμακίων» οι «όποιες διοικητικές παραλείψεις». Παράλληλα, η 6η ΥΠΕ σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας
  • Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου
  • Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας».