Αμέσως μετά την κατάθεσή του,  που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας, που διενεργούν την έρευνα εις βάρος της, Ισπανικών συμφερόντων, UC Global, έχουν στην κατοχή τους, και του επέδειξαν, σωρεία προσωπικών του δεδομένων, καταγραφές βίντεο, έγγραφα, απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του με τον Τζούλιαν Ασάνζ, «ακόμη και το διαβατήριο της συζύγου μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του The Press Project αν θα προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης ή αγωγής για την παρακολούθησή του, απάντησε: «και όχι μόνον αυτό. Και θα κάνουμε μήνυση στη συγκεκριμένη εταιρία, και στο πλαίσιο της Προοδευτικής Διεθνούς (Progressive International) έχουμε ξεκινήσει το λεγόμενο Δικαστήριο του Μπέλμαρς (Belmarsh Tribunal), με πολύ σπουδαίους ανθρώπους, τον Νταν Έλσμπεργκ, το Νόαμ Τσόμσκυ και άλλους, ουσιαστικά θα δικάσουμε μπροστά στην κοινή γνώμη όλους αυτούς που κυνηγούν και προσπαθούν να εξοντώσουν το Τζούλιαν Ασάνζ, γιατί έκανε αυτό που όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν, αποκάλυψε την αλήθεια».

Ολόκληρη η αρχική δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Μόλις κατέθεσα στις ισπανικές δικαστικές αρχές εναντίον μιας εταιρίας της UC Global που μισθώθηκε από τις αμερικανικές αρχές για να κατασκοπεύει επισκέπτες του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Μου έδειξαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, μια συστάδα από προσωπικά δεδομένα, βίντεο, έγγραφα, απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις μου με το Τζούλιαν, ακόμη και το διαβατήριο της συζύγου μου… Τίποτε από αυτά δε μας ξαφνιάζει, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει παρακολούθηση, ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι πολίτες είναι διάφανοι και οι κατέχοντες αδιάφανοι. Αλλά, σε καμμία περίπτωση, και μιλώ σε όλους εσάς, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να περάσει ως κανονικότητα. Γιατί, σήμερα παρακολουθούν το Τζούλιαν και εμένα, αύριο, μπορεί και σήμερα το απόγευμα, μπορεί, τέτοιου είδους εταιρίες, να παρακολουθούν εσάς, εκ μέρους ενός αρπακτικού ταμείου που μπορεί να σας αρπάξει το σπίτι. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ό,τι μία δικαστική αρχή μίας Ευρωπαϊκής χώρας, χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Με μεγάλη χαρά βοήθησα το έργο τους σήμερα. Αλλά, πάνω από όλα, έχω ένα προσωπικό μέγα χρέος, απέναντι σε έναν άνθρωπο που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σαπίζει στο Γκουαντάναμο της Βρετανίας, στις φυλακές του Μπέλμαρς. Ποιό είναι το έγκλημά του; Ο,τι πληροφόρησε τους δυτικούς πολίτες για τα εγκλήματα που κάνει η Δύση, οι κυβερνήσεις μας, στο όνομά μας, πίσω από την πλάτη μας. Το ΜέΡΑ25, το Diem25, μέσω της Προοδευτικής Διεθνούς, συστηματικά από δω και πέρα, θα μετατρέψουμε τους εγκληματίες που κυνηγάνε και κατηγορούν το Τζούλιαν, σε κατηγορούμενους».