Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, για την υπόθεση της Folli Follie, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 183 ψήφους υπέρ του αιτήματος της εισαγγελικής αρχής έναντι 23 κατά. Συνολικά ψήφισαν 206 βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την διαδικασία, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που διευκολύνει την έγκριση αιτημάτων άρσης ασυλίας που απαιτούν την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, αποδίδοντας τις αναφορές περί παρεμβάσεών του υπέρ της εταιρείας σε φαντασιοπληξίες του υπαλλήλου ασφαλείας της Folli Follie, με στόχο να πουλήσει εκδούλευση στα αφεντικά του. Ο ίδιος ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του, υποστηρίζοντας πως δεν θα συμβάλλει στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης παρά μόνο στη διατήρηση ενός νοσηρού φαινομένου με συκοφαντικές φήμες κατά πολιτικών προσώπων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αγνοώ τις δήθεν αξιόποινες πράξεις. Η Δικαιοσύνη δεν τις προσδιορίζει. Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα υπαλλήλου ασφαλείας προς τα αφεντικά του στο οποίο αναφέρει ότι εγώ και ακόμα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τον όμιλο. Κανένα άλλο στοιχείο. Ένα email υπαλλήλου ασφάλειας και όχι διευθυντή μπορεί να στηρίξει τέτοια κατηγορία; Όταν μάλιστα το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε ότι πωλούσε εκδούλευση στα αφεντικά του;». Τόνισε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο έλεγχος και επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία, ενώ «η δικαστική διερεύνηση θα συμβάλει μόνο στην διατήρηση του νοσηρού κλίματος εις βάρος της βουλευτικής του ιδιότητας και του ονόματός του» σχολίασε.
Το ζήτημα καλύτερου ελέγχου ανάλογων δικογραφιών με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Όπως σημείωσαν, σκοπός είναι να αποφευχθούν φαινόμενα δίωξης πολιτικών προσώπων αποκλειστικά με συκοφαντικές φήμες. Ο Πρόεδρος της Βουλής από τη μεριά του δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα μετά και την επιστολή του για «φιλτράρισμα» δικογραφιών σχετικά με εσχάτη προδοσία βουλευτών με αφορμή την ψήφο τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αραχωβίτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχαν καλέσει τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να καταψηφίσουν το αίτημα άρσης ασυλίας, ως αβάσιμο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, κάλεσε τον πρόεδρο του σώματος να επαναλάβει την επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο, ώστε να ελέγχονται οι αιτήσεις άρσης ασυλιών από τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου και να γίνεται ένα φιλτράρισμα. «Θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία λίγο, και να προκύψουν περισσότερα στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως «Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής πρότεινα να αποσταλεί ξανά στον εισαγγελέα η δικογραφία και αν από την έρευνα προκύψει εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή να μας το ξαναστείλει. Δεν έτυχε αποδοχής η πρότασή μας. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο η προσπάθεια κάποιου να συκοφαντήσει κάποιους και στην επιτροπή τοποθετηθήκαμε με «παρών» με την έννοια επιφύλαξης για να δούμε όλοι τα πραγματικά δεδομένα. Εξηγώ ότι το όποιο «ναι» από συναδέλφους σήμερα εδράζεται στο τυπικό της διαδικασίας και όχι στην ουσία της υπόθεσης για την οποία σας εξήγησα ποια είναι η άποψή μου».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε πως το κόμμα του καταψηφίζει καθώς «το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι ένα mail της εταιρείας (Folli Follie) με μία αναφορά στο όνομα Αραχωβίτη»., ενώ συμπλήρωσε πως «μόνο γι’ αυτό, ο εισαγγελέας, κάνει το συγκεκριμένο έγγραφο (για άρση ασυλίας) προς τη Βουλή, τη στιγμή που δεν έχει κληθεί (από τον εισαγγελέα) ο κάτοχος του e-mail». Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχει ανοίξει μια φάμπρικα καταγγελιών, για ψύλλου πήδημα, η οποία «ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς».
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 2019, όταν πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στελεχών του Ομίλου και των ιδιοκτητών του. Στέλεχος της Folli Follie ενημερώνει ένα εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας, τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ονομαστικά και τους δύο. Ο Σταύρος Αραχωβίτης, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί, είχε δηλώσει: «Με αφορμή τα περίεργα δημοσιεύματα που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες “ανώνυμες πηγές”, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω. Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Κάθε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική και δεν θα μείνει αναπάντητη».
Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έωλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς: «Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού. Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο. Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της FOLLI – FOLLIE. Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά».
Υπενθυμίζεται πως τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση της Folli Follie με την εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου να εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παραπομπή σε δίκη για 21 από τους 31 κατηγορούμενους. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε πως πατέρας και υιός Κουτσολιούτσος συγκρότησαν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» και διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη προσπάθησαν ή αποσκοπούσαν στο να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το αν και ποιοι θα παρεπεμφθούν σε δίκη.
Η έρευνα για την εταιρεία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, με αρχικό υλικό μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» που ζητήθηκαν από τη Folli Follie και η συνέχεια στην έρευνα έφερε στο φως μαύρες τρύπες δισ. ευρώ και περισσότερα από 700 χαμένα εκατ. ευρώ. Το «διεθνές lifestyle fashion brand που δημιουργεί μόδα σε 31 χώρες με περισσότερα από 550 σημεία πώλησης παγκοσμίως», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας προκάλεσε βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2018, ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας στην οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli-Follie και σε επτά ακόμη πρόσωπα. Και οι δέκα είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί.