συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

To βράδυ της Παρασκευής, 1 Σεπτεμβρίου, μία είδηση του αστυνομικού δελτίου ανέφερε πως «ένας 58χρονος άνδρας έσβησε μπροστά στα μάτια των ανδρών της τροχαίας, καθώς υποβαλλόταν σε τυχαίο έλεγχο επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κοντά στις Βρύσες Αποκορώνου, όταν και έπαθε ανακοπή αφήνοντας μετά από λίγο την τελευταία του πνοή». Πρόκειται για τον Κωστή Μανιουδάκη, η οικογένεια του οποίου αμφισβητεί την εκδοχή της Αστυνομίας, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για θύμα αστυνομικής βίας.

Ο Αναστάσης Μανιουδάκης, γιος του θύματος, που έκανε με ανάρτησή του στο facebook την πρώτη δημόσια καταγγελία για την υπόθεση, μίλησε στο TPP. «Στις 7 η ώρα έγινε ο έλεγχος στον πατέρα μου, κατά τις 8, 8 και μισή βγήκαν οι πρώτες δημοσιεύσεις, που έλεγαν για υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών να επαναφέρουν τον 58χρονο άνδρα στη ζωή, ότι επρόκειτο για ένα σταμάτημα στον ΒΟΑΚ, δηλαδή στην Εθνική Οδό και ότι ο άνθρωπος έπαθε ανακοπή καρδιάς. Εγώ ενημερώθηκα στις 9μιση η ώρα από τη μητέρα μου και έναν φίλο των γονιών μου. Βρισκόμουν στην Αθήνα, σε φιλικό σπίτι και για ευνόητους λόγους δεν μου είπαν τι είχε γίνει μέχρι να κατέβω στην Κρήτη. Όταν κατέφτασα, την επόμενη μέρα άρχισα να μαθαίνω τι γίνεται. Άργησε και η κηδεία, δεν μπορούσαμε να θάψουμε τον άνθρωπό μας, γιατί έπρεπε πρώτα να κάνουμε κάποιες ενέργειες για να δείξουμε στην κοινωνία τι ενδείξεις παραπληροφόρησης έχουμε γύρω από αυτό που διέρρευσε η αστυνομία στην αρχή» ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Αρχικά, αναφέρεται έλεγχος στον ΒΟΑΚ, ενώ ήταν στον επαρχιακό δρόμο Φρε –  Βρυσών. Αναφέρεται η Τροχαία, ενώ μιλάμε για τα ΤΑΕ (Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού) Σούδας. Μας είπαν στην αρχή ότι βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών, 2-3 γραμμάρια, στο Βιβλίο Συμβάντων γράψανε 10. Και γι αυτά έχουμε αμφιβολίες, δεν ξέρουμε πώς προέκυψαν. Λένε για τυχαίο έλεγχο, αυτός ο έλεγχος επ’ουδενί δεν ήταν τυχαίος. Φαίνεται ότι κατευθύνθηκαν κατευθείαν προς τον πατέρα μου, θέλανε να τον σταματήσουν. Ο πατέρας μου δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, δεν ήταν κάποιος σεσημασμένος, ποτέ δεν είχε καταδικαστεί για τίποτα».

Σε ερώτηση για το ποια στοιχεία υπάρχουν που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες της οικογένειας, ο κ.Μανιουδάκης απάντησε πως «υπάρχουν στοιχεία, γι αυτόν τον λόγο έχουμε καταφύγει στη Δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε αρχικά σε μαρτυρίες και φωτογραφίες, που , όπως τόνισε απεικονίζουν το κεφάλι του χτυπημένο «και χαμηλά στο μέτωπο και από πάνω, και απο πίσω ανοιχτό το κεφάλι του».

«Να σας πω επίσης ότι στο Κέντρο Υγειας Βάμμου, όπου μεταφέρθηκε ο πατέρας μου, ενημερώθηκε η γυναίκα του, η μητέρα μου, ο αδερφός του. Ο θείος μου όταν αντίκρισε τον πατέρα μου λιποθύμησε, έχασε τις αισθήσεις του και νοσηλεύτηκε για 4 μέρες στο νοσοκομείο. Η γυναίκα του μπήκε μέσα και τον είδε λουσμένο στο αίμα, όπως και ο φίλος της μητέρας μου. Η μητέρα μου δεν άντεξε να μπει μέσα» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Φωτογραφίες από το μέρος που έγινε το περιστατικό, με δύο λίμνες αίματος, που προκύπτουν από τα χτυπήματα, από το ανοιγμένο του κεφάλι. Τα σμπαραλιασμένα του γυαλιά, που άμα τα δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται δεν γίνεται… Όπως δεν γίνεται και αυτή η λίμνη αίματος να έγινε από μία πτώση ενός ανθρώπου που έχασε τις αισθήσεις του. Δεν ήταν σε κάποιο ύψωμα και έπεσε. Όπως επίσης, του πατέρα μου του είχαν περάσει χειροπέδες. Οπότε τον κρατούσανε και τον πήγανε μέχρι το περιπολικό. Δεν του είπανε να περπατήσει μόνος του, 100-150 μέτρα από εκεί που ήταν το αυτοκίνητό του μέχρι το περιπολικό».

Το Omniatv δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ την Τετάρτη, με σημεία από την έγκληση που κατέθεσε η οικογένεια Μανιουδάκη και δύο φωτογραφίες που εμφανίζονται να είναι από το σημείο του ελέγχου. Η πρώτη, απεικονίζει τα γυαλιά του θύματος να έχουν γίνει κομμάτια και η δεύτερη σημείο του οδοστρώματος που είναι γεμάτο με αίμα. Στην έγκληση επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την καταγγελία του γιου του θύματος, υπάρχει κατάθεση μάρτυρα που βρέθηκε στο σημείο, που μεταφέρει και άλλες μαρτυρίες αυτόπτων, που μιλούν για βία των αστυνομικών.

Πηγή: Omniatv

Μετά τη δημόσια καταγγελία της οικογένειας, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, που αναφέρει ότι έχει σχηματισεί δικογραφία για την υπόθεση και αναμένονται τα αποτελέσματα της Ιατροδικαστικής Έκθεσης:

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό Τύπο και αφορούν στις συνθήκες θανάτου ημεδαπού την 01.09.2023 κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, έχει σχηματισθεί σχετική δικογραφία η οποία υποβλήθηκε την 06.09.2023 στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της Ιατροδικαστικής Έκθεσης».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Αναστάσης Μανιουδάκης ανέφερε: «Γράφουν ότι 6 του μήνα παραδώσαν τον φάκελο. Εμάς μας ενημερώσανε Πέμπτη στις 7 του μήνα να πάμε να τον παραλάβουμε από το Τμήμα Βρυσών. Έστειλε η δικηγόρος μας έναν συνεργάτη να πάει να την πάρει. Της λέγανε εκεί ότι δεν είναι εδώ, ρωτήστε στα Χανιά. Εκείνη την ώρα βρισκόμουν εγώ με τον θείο και τον ξάδερφό μου στην Εισαγγελία Χανιων, ρωτήσαμε, δεν ήταν πουθενά η δικογραφία. Η δικογραφία δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μας. Κάνουν λόγο ότι θα μας έρθει ταχυδρομικώς και θα πάρει 20 μέρες. Να πάει δηλαδή στο Ηράκλειο και να γυρίσει πίσω, ενώ οι Βρύσες είναι 32 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Καταλαβαίνετε ότι κερδίζουν χρόνο, όπως έχουν κάνει και σε άλλες υποθέσεις αστυνομικής βίας».

Σημείωσε επίσης πως «το πρώτο πόρισμα του ιατροδικαστή γράφει για “φυσιολογική αιτία θανάτου, παθολογικά αίτια, άνευ κακώσεων”. Δηλαδή αυτός ο ανθρωπος δεν είδε πουθενά ούτε τα σημάδια από τις χειροπέδες, ούτε τα χτυπήματα του πατέρα μου ούτε τα σημάδια από χειροπέδες. Ακόμα και πολύς κόσμος που ήρθε στην κηδεία του, όταν περνούσαν από μπροστά του να τον χαιρετήσουν βλέπανε αυτά τα σημάδια.» H ΕΛ.ΑΣ αναφέρει επίσης πως στη νεκροψία – νεκροτομή ήταν παρών και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, γεγονός που επιβεβαιώνει η οικογένεια, όπως και το ότι η Ιατροδικαστική Έκθεση αναμένεται.

«Όταν ο πατέρας μου έχασε τις αισθήσεις του, ήταν ακόμα με τις χειροπέδες. Αυτό είναι μαρτυρία που έχει κατατεθεί» συνέχισε ο κ.Μανιουδάκης. «Σταμάτησε ένα Ι.Χ για βοήθεια και με το που κατέβηκε ένα άνδρας κάτω φώναξε “βγάλτε τουλάχιστον τις χειροπέδες από τον άνθρωπο”. Του πήρε τους παλμούς. Μια γυναίκα από το χωριό, που μάλλον ήξερε πρώτες βοήθειες, του έδωσε το φιλί της ζωής και Κάρπα. Να σημειωθεί επίσης ότι εκείνη την ώρα οι αστυνομικοί, μη ξέροντας πρώτες βοήθειες, άκουσον άκουσον, ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία και παίρνανε εκείνη την ώρα συμβουλές για το πώς να κάνουν μαλάξεις κλπ. Και, να σημειωθεί, μαρτυρία είναι αυτή, ότι οι πρώτες βοήθεις γίνονταν με λάθος τρόπο, γίνονταν στο στομάχι. Αυτό λέει γυναίκα που βρισκόταν στο αμάξι. Αυτές οι καταθέσεις μαρτύρων έχουν καατεθεί στην Εισαγγελία».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η οικογένειά μας, με τη στήριξη χιλιάδων ανθρώπων, φίλων, γνωστών, της κοινωνίας γενικότερα, έχουμε χρέος, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Γιατί το ζήτημα είναι κοινωνικό και κατ’επέκταση πολιτικό. Γιατί πραγματικά εκεί έξω κυκλοφορούν δολοφόνοι με στόλες, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσουν κάποιον και να τον σκοτώσουνε. Και τα μέσα πρέπει να μάθουνε να μην αναπαράγουν αφιλτράριστα τέτοιες ειδήσεις. Πόσο μάλλον όταν προέρχονται από την Αστυνομία. Μακάρι να βγει κάτι και να είναι ο τελευταίος σε αυτήν τη λίστα, μακάρι να βγει κάτι από τον θάνατο του πατέρα μου, να αλλάξει επιτέλους κάτι σε αυτήν τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια η δυστοπία έχει γίνει συνήθεια, έχουμε συνηθίσει τον θάνατο καθημερινά. Όπως στα Τέμπη, όπως στον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, που τον σπρώξανε και τον σκοτώσανε, τουλάχιστον εκεί υπήρχε βίντεο. Κουράγιο στην οικογένειά του. Είναι τόσα, είναι οι πλημμύρες στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία, είναι οι φωτιές και πνιγμοί μεταναστών, στον Έβρο και στο Αιγαίο. Πόσο να αντέξει αυτή η χώρα, πόσο να αντέξουν οι πολίτες της. Έχουμε χρέος να βάλουμε τέλος σε όλο αυτό».