Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας εξ’ αποστάσεως, υπογράμμισε αυτό που συμβαίνει στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθεί ως πόλεμος.

«Με το παιχνίδι της με το φυσικό αέριο, η Ρωσία κάνει τα πάντα για να αυξάνει τον πληθωρισμό ενώ αναγκάζει την Ευρώπη να βιώσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει όταν ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός πόρος (σ.σ. το φυσικό αέριο) «χρησιμοποιείται ως όπλο ενάντια στην Ευρώπη και ενάντια στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε Ευρωπαίου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης, της Ελλάδας ή της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μαρινάκης δήλωσε ότι «η μη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία στιγμή. Εμείς απλώς μεταφέρουμε το πετρέλαιο που έχει ήδη συμφωνηθεί. Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο ή εμπάργκο, αλλά είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σταθερότητα».

«Εμείς ξέρουμε τις κυρώσεις, είναι πολλές οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και το 95% του παγκόσμιου στόλου, και ο ελληνικός στόλος, ακολουθεί αυτές τις κυρώσεις. Δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος» σημείωσε η Αγγελική Φράγκου.