Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες «απειλές» της Ελλάδας και της ΕΕ δεν πρόκειται να την αποτρέψουν από το να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή της αν. Μεσογείου, με τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.
Η Τουρκία ξεκαθαρίζει σε Ελλάδα και ΕΕ πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην αν. Μεσόγειο
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί, δεν σχεδιάζουμε να διακόψουμε τις δράσεις μας».
Ο Ακσόι χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι Νavtex θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες» και επισήμανε πως «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», ενώ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα». Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης εκπνέει η ναυτική οδηγία που αφορούσε τo «Oruc Reis» και είχε επεκταθεί προ ημερών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία επιθυμεί ειρηνική λύση, αλλά δεν σκοπεύει να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Η Τουρκία επιθυμεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, αλλά δεν προτίθεται να κάνει πίσω ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα δεχθούμε ευχαρίστως να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, αλλά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως δεν είναι συνετό να δοκιμαστεί η ισχύς μας απέναντι σε προκλήσεις.
Παράλληλα, επέκρινε την Γαλλία για τη στήριξη που έδειξε στον στρατάρχη Χαφτάρ (αντίπαλος του Αλ Σάρατζ, τον οποίο ενισχύει η Τουρκία στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης) και ισχυρίστηκε πως σύμφωνα και με έλεγχο του ΝΑΤΟ δεν στέκουν οι κατηγορίες του Παρισιού για παρενόχληση γαλλικού πλοίου από την Τουρκία στη Λιβύη τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση περιμένει κυρώσεις των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως η Ελλάδα αναμένει κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες» και προσθέτοντας ότι χρειάζεται αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού.
«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας
Γραμμή ίσων αποστάσεων από την ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ πως χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Τηρώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Μάας επέμεινε στον απευθείας διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στο ζήτημα. Τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκά Συμβούλιο για το ζήτημα της Τουρκίας.
«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- , να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες (μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας).
Ούτως ή άλλως προβλέπεται να γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση για την διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Προσπαθούμε έως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να βρούμε μια διπλωματική λύση για την κρίση που υπάρχει εκεί».