της Νεκταρίας Ψαράκη

Ολοένα και φουντώνουν οι φήμες για επιβολή νέου «mini lockdown» στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή μετάβαση στο «κόκκινο» επίπεδο, με συνεπακόλουθη απαγόρευση της μουσικής στους χώρους εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 έως τις 6:00. Ο πρόεδρος της ένωσης ψητοπόλων και καφέ-μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, επισημαίνει στο TPP ότι ένα mini lockdown πρόκειται να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης. «Θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα αυστηρά μέτρα. Πλέον απαγορεύονται στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών μας και τα ανεμβολίαστα άτομα από 12 έως 18 ετών. Άρα εξαιρούνται πλέον από πελάτες μας οι οικογένειες. Με την απαγόρευση της μουσικής και την απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχουμε ισχυρό πλήγμα στην πελατεία. Αν έρθουν περιορισμοί, να έρθουν και μέτρα στήριξης», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο TPP υπενθυμίζει την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η οποία έδειξε ότι το 37% των επιχειρήσεων ανησυχούν για μόνιμο λουκέτο. «Η τακτική του άνοιξε – κλείσε οδηγεί τις επιχειρήσεις σε καταστροφή. Αφενός δεν μπορούμε να επέμβουμε στο υγειονομικό κομμάτι, αφετέρου είχαμε ζητήσει να βρίσκομαι παρόν στις συνεδριάσεις τις Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με ρόλο συμβουλευτικό, έτσι ώστε να ακούγεται μία φωνή για το αν τα μέτρα άπτονται της πραγματικότητας», αναφέρει.

Ερωτηθείς για το ποια θα ήταν μία συμφέρουσα λύση για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της δημόσιας υγείας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Καββαθάς, αναφέρεται στα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα, το τεχνολογικό μέσο στο οποίο είχε αναφερθεί μιλώντας στο TPP ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αφού βλέπουμε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι αποτελεσματικά σε νοσοκομεία, αεροπλάνα και αλλού, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε; Το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά το κόστος 250.000 ανέργων αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, πιστέψτε με θα είναι μεγαλύτερο», διαπιστώνει, προσθέτοντας: «αν κλείσουμε ξανά, περιμένουμε νέα μέτρα στήριξης, όπως απαλλαγή από το ενοίκιο. Με τόσους περιορισμούς, αν προστεθεί και ο περιορισμός στο ωράριο οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες, δεδομένου ότι ο χαμένος τζίρος της εστίασης δεν αναπληρώνεται ποτέ».

«Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά»

Το TPP επικοινώνησε με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Yγείας. Ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της επιτροπής Συμεών Μεταλλίδης, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία απόφαση και ότι η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να προχωρήσει σε σχετικές εισηγήσεις. Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα ενός ακόμη lockdown με θύματα τις επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες ούτως ή άλλως η «πόρτα» για τους ανεμβολίαστους είναι κλειστή, την ίδια ώρα που τα μέτρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία είναι ανύπαρκτα ο ίδιος απαντά ότι «οι πολλοί πληρώνουν την ανευθυνότητα των λιγότερων».

«Αυτή τη στιγμή το 45% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. Είναι η μειοψηφία, ωστόσο το ποσοστό αρκεί για να βιώσουμε συνθήκες Νοεμβρίου αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι καταστρατηγούνται τα προνόμια των ανθρώπων που έχουν κάνει το καθήκον τους και έχουν εμβολιαστεί από τους ανεμβολίαστους. Δεν πιστεύω στην υποχρεωτικότητα, αλλά πιστεύω στην πειθώ. Όταν όμως ξεφεύγουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, διότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Έχουμε επιδημία ανεμβολίαστων», δηλώνει.

«Η επιτροπή απλώς εισηγείται»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ένα ακόμη mini lockdown με απαγόρευση της μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τις ώρες που έτσι κι αλλιώς δεν είναι αιχμής, την ίδια ώρα που τα νυχτερινά μαγαζιά δέχονται μόνο εμβολιασμένους και καθήμενους, ο κ. Μεταλλίδης υπενθυμίζει ότι τις αποφάσεις για το τι κλείνει και τι ανοίγει, τις παίρνει η κυβέρνηση.

«Ο ρόλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να εισηγείται. Εμείς δεν λέμε ποτέ κλείστε την εστίαση. Εμείς εξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κρίνουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν. Η κυβέρνηση αποφασίζει. Ο ρόλος των φορέων θα έπρεπε να είναι να συστρατευθούν για το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή το 90% των νοσηλευoμένων είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να πείσουμε. Όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας. », αναφέρει.

Κλείνοντας, τονίζει: «Τα mini lockdown, είναι αφορμή για συμμόρφωση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο εμβολιαστικό έργο. Κινδυνεύει να καταστραφεί και η υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από τα υπόλοιπα νοσήματα. Οι λίγοι στερούν το αναφαίρετο δικαίωμα της δωρεάν υγείας για όλους».