Με πρωτοβουλία  του Δήμου Αθηναίων ο οποίος παραχωρεί έκταση πλησίον της ήδη υπάρχουσα δομής του Ελαιώνα, πρόκειται να λειτουργήσει νέος χώρος υπό την μορφή υπνωτηρίου για ολιγοήμερη φιλοξενία προσφύγων, με το χρονοδιάγραμμα παραμονής τους να προβλέπεται μεταξύ 2 με 4 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διατείνεται ότι οι κατέχοντες άσυλο θα έχουν καταφέρει να βρουν κάποια μόνιμη στέγη μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ».

Επισημαίνεται βέβαια ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερα γραφειοκρατικό πλαίσιο που το καθιστά δύσχρηστο. Μόλις 4% του προγράμματος έχει αξιοποιηθεί, με το ποσοστό των ωφελούμενων να κυμαίνεται από το 2018 μέχρι σήμερα στους 2.474.

Ενδεικτικό για τον τρόπο λειτουργίας του ΗΛΙΟΣ είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΕφΣυν», ενώ ελλείψει ΑΦΜ οι δομές χορήγησαν στους κατέχοντες άσυλο έγγραφο πιστοποιητικό αστεγίας, οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν καν ενημερωθεί κι έτσι δεν το δέχτηκαν, με τους πρόσφυγες να μην μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες ένταξης τους στο πρόγραμμα.

Παρά τον μη χρηστικό χαρακτήρα του προγράμματος που απαιτεί εκ των προτέρων ενοικίαση της οικίας και κατοχή ΑΦΜ, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν.Μηταράκης, επέρριψε ευθύνες στους ίδιους τους πρόσφυγες λέγοντας ότι «έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. […]. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους».

Η παρούσα δήλωση πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Καλοκαιριού, όταν είχαν αρχίσει να διαφαίνονται σιγά σιγά τα αποτελέσματα των πρακτικών της κυβέρνησης, με τις εικόνες των στοιβαγμένων και εξαθλιωμένων προσφύγων στην Πλατεία Βικτωρίας, να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ο Δήμος «διαβεβαιώνει» ότι το νέο κέντρο θα είναι αφιλόξενο, προλαβαίνοντας τις «ανησυχίες» ότι η κυβέρνηση μπορεί να ευαισθητοποιήθηκε

Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης παρόλο που δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση, είναι ενδεικτική η τοποθέτηση της αρμόδιας δημοτικής συμβούλου Μελίνας Δασκαλάκη που σπεύδει να διευκρινίσει ότι «η προσωρινή φιλοξενία που θα παρέχετε στους πρόσφυγες θα έχει τέτοιο χαρακτήρα που οι φιλοξενούμενοι θα καταλαβαίνουν ότι δεν θα υπάρχει εκεί μονιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τοποθετηθούν κοντέινερ – διαμερίσματα για λίγα άτομα αναφέρει ο Αθήνα 9.84.

Η δομή που σχεδιάζεται να έχει χωρητικότητα 500 ατόμων θα βρίσκεται δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο αιτούντων άσυλο και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, ενόψει έντονων ανησυχιών που σχετίζονται με τις επιδράσεις που φέρει στην δημοτικότητα του η κατάσταση στην Πλατεία Βικτωρία.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοτικό ραδιόφωνο Αθήνα 9.84 οι εικόνες των ανθρώπων που ζουν στα πεζοδρόμια δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη.

Την στιγμή που πετούν πρόσφυγες στον δρόμο, προχωρούν τα κλειστά κέντρα κράτησης

Την ίδια ώρα, τα σχέδια για την δημιουργία κλειστών δομών οδεύουν προς υλοποίηση, καθώς όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εκταμίευση χρηματοδότησης ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κέντρα αυτά αναμένεται να δημιουργηθούν σε Σάμο, Λέρο και Κω υπό την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παρά τις πληροφορίες που έδειχναν την Ευρώπη να αρνείται την παροχή χρημάτων για την δημιουργία  κλειστών κέντρων κράτησης.

Ευρωπαϊκές πλάτες και χρήματα για τα κλειστά κέντρα Μηταράκη

Ταχύτατοι είναι οι ρυθμοί που προχωρούν οι διαδικασίες, καθώς λίγες μόλις μέρες μετά την Ευρωπαϊκή απόφαση έχουν ήδη επιλεχθεί οι οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ως οι επικρατέστερες εταιρίες που πέρασαν στο δεύτερο μέρος του διαγωνισμού.

ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα κλειστά κέντρα Μηταράκη

Νέο κέντρο κλειστού χαρακτήρα στην Μόρια με φόντο τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς που διαφημίζουν την αποσυμφόρηση

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στις αρχές του Καλοκαιριού, απομάκρυνε από τις δομές φιλοξενίας χιλιάδες πρόσφυγες εκμεταλλευόμενοι την σχετική νομοθεσία που μετά την έγκριση ασύλου θέτει υπό νέο καθεστώς τους φιλοξενούμενους, κάνοντας δυνατή την έξωση τους από τα κέντρα που παραμένουν όσο περιμένουν την έγκριση του αιτήματος ασύλου.

Με βάση την εν λόγω πρόβλεψη έχει πραγματοποιηθεί έξωση σε περίπου 2.300 που έχουν φύγει από από  ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Λέσβο και περίπου 350 άτομα από τα υπόλοιπα ΚΥΤ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής» από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν σε όλη τη χώρα αιτούντες άσυλο, έχουν φύγει 4.050 άτομα, ενώ από τις δομές φιλοξενίας – camp περίπου 750 άτομα. Τέλος από τα διαμερίσματα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ) έχουν φύγει περίπου 1.900 άτομα.

Επάνω στην μισανθρωπιά η κυβέρνηση χτίζει το αφήγημα για αποσυμφόρηση με σχετικές δηλώσεις του Στ.Πέτσα να έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, εργαλειοποιώντας την έξωση χιλιάδων ανθρώπων.

«Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τους πανηγυρισμούς διαδέχεται η εσπευσμένη δημιουργία νέου κέντρου στην Μόρια το οποίο θα έχει κλειστό χαρακτήρα και πρόκειται να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον. Οι επόμενες 15 μέρες τίθενται ως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου ΚΥΤ δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να παραστεί στα εγκαίνια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκείνες τις μέρες θα περιοδεύει στο νησί.

Οι πρακτικές που ακολουθούνται  για την εκμίσθωση του χώρου έχουν εγείρει τις αντιδράσεις των κατοίκων που πέραν της απόλυτης διαφωνίας τους με την δημιουργία νέου κέντρου, κάνουν επίσης λόγο για αθέμιτες μεθόδους από το Υπουργείο, καθώς καταγγέλλουν ότι  οι αρνήσεις των ιδιοκτητών του ελαιώνα οδήγησαν σε εκβιασμούς.