Αρχικά, στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ, τον λόγο πήρε ο Θωμάς Λάλος, ο νεαρός που στο βίντεο εμφανίζεται να γυρίζει πίσω όταν βλέπει να ξυλοκοπείται άγρια ο Αλέξανδρος Τιτκώβ από τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς, για να περιγράψει λεπτομερώς το χρονικό, τόσο της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης που έγινε απέναντι στη ρατσιστική μάζωξη της πλατείας Βικτορίας, όσο και της συντονισμένης αστυνομικής επίθεσης που δέχθηκε το μπλοκ διαδηλωτών στο οποίο συμμετείχαν, που είχε ως αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό τους και τη σύλληψή τους, με βαρύ κατηγορητήριο και πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους.

«Για αρχή, καλέστηκε μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση, στην πλατεία Βικτορίας, αντιρατσιστική για την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφύγων και των μεταναστών να ζουν μαζί μας στις γειτονιές, να δουλεύουν μαζί μας στους χώρους εργασίας, να πηγαίνουν στα σχολεία μας, και να έχουν όλη αυτή την κοινωνική ζωή που δικαιούνται να έχουν, και ειδικά με όλα αυτά που έχουν περάσει στις χώρες τους. Η συγκέντρωση, το τονίζω και για συγκεκριμένους λόγους, ότι και ήταν ούτως ή άλλως ειρηνική, και είχε αποφασιστεί να είναι ειρηνική, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συμπλοκή η οποία μπορεί να κατέληγε με μαχαιρωμένους από τους φασίστες και τους ναζί που ήταν μαζεμένοι στην περιοχή, μεταναστών, προσφύγων, γιατί μέσα στους χώρους των μπλοκ υπήρχαν γυναικόπαιδα, πρόσφυγες, προσφύγισσες» περιγράφει ο μουσικός παραγωγός.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κάνει ούτε τα βασικά του Διαφωτισμού, ούτε την 4η εξουσία δε σέβεται. Αυτό που κάναμε με το Θωμά είναι να πάρουμε την “ακραία” θέση ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, δε ξέρω αν υπάρχουν τόσο ακραία στοιχεία εδώ που στηρίζουν αυτή την “ακραία” θέση, ότι έχεις περάσει όλους τους πολέμους του κόσμου και τελικά θα την πάθεις από μια μικροκυβέρνηση καημένη της Ελλάδος» ανέφερε από την πλευρά του ο έτερος από τους δύο συλληφθέντες, Αλέξανδρος Τιτκώβ, περιγράφοντας την αιτία που ο ίδιος και οι υπόλοιποι διαδηλωτές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας στην πλατεία Βικτορίας την περασμένη Τετάρτη.

«Κάποια στιγμή, αφού ο περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να φεύγει και από τη συγκέντρωση, αποφασίζουμε όσοι ήταν στην οδό Χέυδεν συγκεντρωμένοι, να αποχωρήσουμε συντονισμένα και περιφρουρημένα, για να διαλυθεί η διαδήλωση προς την οδό Πατησίων, και τονίζω το οργανωμένα και περιφρουρημένα, γιατί από όλους υπήρχε ο φόβος και το ενδεχόμενο να μην εμφανιστούν από στενά χρυσαυγίτες και όποιοι άλλοι, και επιτεθούν. Γιατί γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια τις πρακτικές τους, που είναι μαχαιροβγάλτες και στήνουν πογκρόμ ανά πάσα στιγμή» σημειώνει ο Θ. Λάλος, ενώ περιγράφει την στιγμή της συντονισμένης αποχώρησης του μπλοκ των διαδηλωτών:

«Αφού λοιπόν κανονικά προχωράμε προς την Πατησίων, περνάμε και το ένα ρεύμα επίσης κανονικά, πηγαίνουμε στο ρεύμα Πατησίων προς Πατήσια. Και ενώ λοιπόν αντικειμενικά είμαστε έτοιμοι να διαλυθούμε, εμφανίζεται τρέχοντας διμοιρία των ΜΑΤ, με φουλ επιθετική διάθεση, και επί τόπου εμφανίζεται και διμοιρία με μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ, οι οποίοι ακούγαμε στους ασυρμάτους να φωνάζουν πρωτοφανή πράγματα, που εγώ τουλάχιστον δεν τα είχα ξαναζήσει. Να ακούμε από ασυρμάτους “σκίστες τους”, “διαλύστε τους”, “φάτε τους” και άλλες βρισιές που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να πω. Και τέλος πάντων, μαρσάρανε με τέτοιο τρόπο, χτυπάγαν τα γκλομπ τους στα πόδια τους, και φαινόταν μια άκρως επιθετική διάθεση σε ένα πλήθος κόσμου που εκείνη την ώρα διαλυόταν και σκεφτόταν που θα πιουν τον καφέ τους μετά».

Δείτε το βίντεο:

«Την ώρα που γίνεται αυτό, στήνεται όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στα βίντεο, δεν χρειάζεται να αναλωθώ σε αυτό, στήνεται μία ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένου να προστατευθούν όσοι είχαν μείνει στο σημείο, αλλά όπως καθαρά φαίνεται και στο βίντεο, με το που ξεκίνησε η ομάδα ΔΡΑΣΗ να επιτίθεται τόσο βάναυσα, διαλυθήκαμε όλοι και προσπάθησε ο καθένας να φύγει από όποιο σημείο μπορεί. Το σκηνικό με την αλληλεπίδραση τη δικιά μου με τον Αλέξανδρο, δεν χρειάζεται να αναλωθώ περισσότερο, φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο» περιγράφει ακόμα ο Θ. Λάλος, με τον Αλ. Τιτκώβ να περιγράφει από την πλευρά του τις στιγμές που οι αστυνομικοί τον έχουν πιάσει και τον χτυπούν.

«Η επίθεση που έγινε δεν ήταν ότι απλά οι αστυνόμοι θέλανε να ξεδώσουν ή κάτι τέτοιο, είχε δώσει εντολή η κυβέρνηση ξεκάθαρα, είδαμε τα ΜΑΤ να κλείνουν την Πατησίων για να ετοιμάσουν το πεδίο μάχης που θα ορμήξουν οι δελτάδες και φάνηκε από την αρχή. Σε μένα η φάση δεν ήταν “παραδώσου”, “σταμάτα”, ήταν βρισίδι και ξύλο με τη μία ανελέητα. Ευτυχώς από την πολύ αδρεναλίνη δεν καταλάβαινα τον πόνο εκείνη την ώρα, τον κατάλαβα το άλλο πρωί» ανέφερε ο stand up κωμικός.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί η ημερομηνία της 29ης Ιουλίου στο ημερολόγιο, καθώς ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στην πλατεία Πρωτομαγιάς, δίπλα στα δικαστήρια Ευελπίδων, στην οποία θα συμμετέχει πλήθος καλλιτεχνών από τον χώρο του stand up comedy και της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Τα δε έσοδα θα διατεθούν στο ταμείο της ομάδας Νομικής Βοήθειας, τόσο για τη στήριξη των σημερινών συλληφθέντων, όσο και μελλοντικών.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι δικηγόροι των τριών συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη και Δημήτρης Μαντζούκας κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης:

Αστυνομικοί «δρώντες ως συμμορία» και η Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά κατά των θυμάτων

Η κατάσταση στην πλατεία

«Στην ουσία ήταν 40-50 νοματαίοι, γνωστοί άγνωστοι φασίστες των ευρύτερων γειτονιών, αλλά στην πορεία προστέθηκαν και άνθρωποι όπως ο Κασιδιάρης και άλλοι, και η αστυνομία είχε δύο κλούβες κάθετα στην 3ης Σεπτεμβρίου, η οποία στην ουσία χώριζε τους πεντακόσιους αντιφασίστες και αντιρατσιστές που κατέβηκαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ύπαρξης και της ζωής των προσφύγων, και τους 40 με 50 φασίστες. Κάποια στιγμή, αφού για πολύ ώρα γινόταν κλασσική ανταλλαγή συνθημάτων, η αστυνομία μας προειδοποιεί ότι πρέπει να αφήσουμε τον χώρο, και απλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, με απλό βηματισμό κλείνει την οδό Χέυδεν με τις δύο κλούβες. Οπότε, οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί βρίσκονται στην πλατεία Βικτορίας, ελεύθεροι να βγάλουν τις φωτογραφίες τους για να φανεί ότι εντέλει πήραν την πλατεία και ελέγχουν αυτοί την περιοχή, και οι υπόλοιποι αντιφασίστες, πρόσφυγες, μετανάστες και αντιρατσιστές που βρίσκονταν στον χώρο ήμασταν απλά στην Χέυδεν και συνεχίζαμε την ανταλλαγή συνθημάτων» περιγράφει τις στιγμές πριν την αποχώρηση των διαδηλωτών και την επίθεση της αστυνομίας ο Θ. Λάλος, με τον Αλ. Τιτκώβ να δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έφερε πλήθος ανθρώπων έξω από την πλατεία, καθώς και τη στάση της αστυνομίας.

«Οπότε έχουμε μία σύμπλευση κυβερνητικής εντολής, του δημάρχου που θέλει να ξηλώσει τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας για να μην κοιμούνται οι πρόσφυγες εκεί, η ίδια η κυβέρνηση τους διώχνει από τις δομές φιλοξενίας, και φυσικά μαζί με τους φασίστες. Όλο αυτό δε λέγεται δημοκρατικό τόξο (γέλια) και απέναντι είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας, οι καλοί άνθρωποι, νιώθω ότι εκεί είναι γυναικόπαιδα που χουν ξεφύγει από πολέμους, από δικτάτορες, από ακραίο φασισμό και έρχονται εδώ πέρα για να το βιώσουν ξανά, είναι ο κόσμος της αλληλεγγύης, οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες, άνθρωποι του LGBT κινήματος, γενικά όλα τα ταραχοποιά στοιχεία, όλα τα κωλόπαιδα ήμασταν μαζεμένα εκεί ενάντια στον οργανωμένο φασισμό και τη νομιμοποιημένη βία. Υποτίθεται πως είμαστε και Ευρώπη και μπορούμε να διαδηλώνουμε, ένα δικαίωμα που οι άνθρωποι έχουν κερδίσει εδώ και αιώνες αλλά από ότι φαίνεται είμαστε Τουρκία, δεν απέχουμε πάρα πολύ» αναφέρει ο Αλ. Τιτκώβ, ενώ η κριτική του απέναντι στους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν ήταν απολαυστική, μέσα στην τραγικότητά τους.

«Δε λέω ότι η Τουρκία είναι χάλια και έτσι είμαστε και εμείς απλά λέω πως είναι μια γενικότερη κατάσταση και θέλουν να ποινικοποιήσουν γενικά το δικαίωμα στη διαδήλωση, το κάνανε στην πράξη και δε ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, θα έρθει μία δεύτερη οικονομική κρίση τώρα και μάλλον θέλουν να αποφύγουν μαζικές κινητοποιήσεις σαν του 2011. Τώρα θα μπορούν αυτές να κριθούν παράνομες, θα μπορούν να πέσουν οι μισθοί, να ανεβούν τα ενοικια, να γίνουν απολύσεις και θα σου λένε “μην παραπονιέσαι, κάτσε σπίτι σου και αν τολμήσεις και βγεις να παραπονεθείς θα βρούμε τρόπο με περιοριστικά μέτρα να σε κάνουμε να κάτσεις σπίτι με το ζόρι. Να φοβηθείς εσύ να φοβηθούν οι συγγενείς σου, οι γύρω σου το ξύλο και να κάτσεις στο σπιτάκι σου μέσα μην παραπονιέσαι. Κάτσε στην τηλεόραση σου, δες τον κόσμο να καταστρέφεται με τις πυτζάμες σου, που λέει και ένα τραγούδι, και άσε τον κόσμο να δέρνει τους πρόσφυγες, να τους βγάζει έξω, να καταστρέφει την εργατική τάξη”» σχολίασε ακόμα ο κωμικός.

«Η κυβέρνηση δίνει στην ακροδεξιά την πλατεία»

Αριστερά, ο Αλέξανδρος Τιτκώβ και δεξιά ο Θωμάς Λάλος, κατά κόσμον Vox Populi – Nick Paleologos / SOOC

Κλείνοντας, ο Θ. Λάλος υπογράμμισε την πιο δεκτική στάση της αστυνομίας σε ακροδεξιά στοιχεία που βρέθηκαν στην πλατεία Βικτορίας, κάνοντας και ειδική αναφορά στα ψεύδη που κατά τους δύο κατηγορούμενος εκτοξεύτηκαν, τόσο για τη δική τους στάση, όσο και για την ίδια τη διαδήλωση.

«Το μόνο που έχω να πω εγώ, είναι ότι όσον αφορά την ίδια τη διαδήλωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα ότι εφόσον θέλει, εφόσον η πολιτική της είναι να δίνει στην ακροδεξιά την πλατεία, και με την ίδια της την πολιτική οι πλατείες των γειτονιών, δεν θέλει πρόσφυγες, θέλει να τους αφήσει στα χοτ σποτ σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, να προσβάλει με τέτοιο τρόπο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όχι μόνο αυτοί θα έχουν την αντιμετώπιση, αλλά αν τολμήσεις και αντιστασθείς και διαμαρτυρηθείς σε αυτή την κατάσταση, ότι και εσύ θα έχεις μία παρόμοια μοίρα. Και δεύτερον από όλη την κατάσταση φάνηκε ότι παρότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό γεγονός, μας κατηγορούν γενικότερα τη διαδήλωση ότι πετάχτηκαν πέτρες, ότι πετάχτηκαν μολότοφ, ότι έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικούς, πράγμα το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο από το ότι δεν υπάρχει ούτε πετροπόλεμος, αλλά φαίνεται και ξεκάθαρα ότι και στην Πατησίων κιόλας που είναι ένας πεντακάθαρος δρόμος, και ούτε σπασμένα πεζοδρόμια, ούτε οτιδήποτε άλλο από αυτά που ισχυρίζονται» σημειώνει ο μουσικός παραγωγός.

Δείτε την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Τιτκώβ:

«Τα Εξάρχεια νόμιζα ότι καθάρισαν, δεν μπορούμε να πάμε εκεί, μάλλον η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Να καθαρίσει να μπορούμε να πάμε. Δε μπορούμε να πάμε σε πολύ βασικά πράγματα όπως σε βιβλιοπωλεία, πάλι καλά που τελειώνω τη σχολή και δε χρειάζεται να πάω παράνομα να πάρω τα βιβλία της σχολής μου, πάλι καλά που δεν είναι εκεί η μόνιμη μας κατοικία, δε ξέρω τι θα γινόταν τότε» σχολιάζει για τους περιοριστικούς όρους ο Αλ. Τιτκώβ, ενώ υπογραμμίζει και τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί στους δύο η απόφαση της δικαιοσύνης να τους απαγορεύσει την είσοδο στα Εξάρχεια.

«Εννοείται πως μας χτυπά και οικονομικά αυτή η τιμωρία γιατί είναι νούμερο ένα μέρος για τη νεολαία τα Εξάρχεια, δεν είναι αυτό το γκέτο που παρουσιάζουνε, μια χαρά κεντροποιημένο είναι, και μαγαζιά έχει και πολλούς εργαζόμενους και πολλά λεφτά βγάζουν οι άνθρωποι εκεί όπως σε κάθε περιοχή της Αθήνας που είμαστε μια πολιτισμική μητρόπολη, θα ήθελα τουλάχιστον. Κάνω stand up comedy πάρα πολύ συχνά εκεί, είναι τα πιο μαζικά και ωραία κοινά, ο Θωμάς παίζει μουσική και συνεργάζεται με άλλους μουσικούς και τα Εξάρχεια είναι το μέρος για να πας για τέχνη και τώρα απαγορεύονται όλα αυτά, δε ξέρω. Παράλληλα απαγορεύεται και η έξοδος από τη χώρα και δε μπορούμε να πάμε πχ στο Πακιστάν που μας λένε αφού μας αρέσουν τόσο οι πρόσφυγες», ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί και ο επίλογος στην τοποθέτησή του.

«Αναγκαστικά, συγγνώμη προς τους φασίστες, θα μείνουμε εδώ πέρα και θα κάνουμε τη χώρα μας πιο προσφιλή για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε με όποιο μέσο μπορούμε, δεν είναι μόνο οι δημόσιες διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις, θα κάνουμε τα πάντα, δε θα ησυχάσουμε με τίποτα, πλέον έχουμε προσωπικά με το κράτος και με τους φασίστες και με όλα» κατέληξε ο Αλ. Τιτκώβ.

Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις τους οι δύο συλληφθέντες, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων απέναντι στη στοχοποίηση που υφίσταται η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, καταφερόμενος ακόμη κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «απόλυτο σιωπητήριο» των πολιτών απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία.

«Θα κλείσω λέγοντας ότι εάν σε αυτό το τοπίο της ασφυκτικής ενημέρωσης δεν υπήρχαν άνθρωποι, δημοσιογράφοι ή πολίτες χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα, οι οποίοι με τις κάμερες και τα κινητά τους θα φωτογράφιζαν ή θα μαγνητοσκοπούσαν αυτό που συμβαίνει γύρω τους, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για τον τρόπο δολοφονίας του Τζορτζ Φλόυντ στην Αμερική, δεν είχε ξεσπάσει ποτέ ένα κίνημα υποστήριξης των μαύρων ζωών, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ πως χτυπήθηκε στην Ελλάδα, στον Βόλο, ο Βασίλης Μάγγος, ο οποίος έναν μήνα μετά πέθανε από πνευμονικό οίδημα και δεν ξέρουμε τι το προκάλεσε, και ότι αυτή τη στιγμή, η έκκληση του κράτους, της αστυνομίας διά του υπουργού της, και των ίδιων των αστυνομικών που αρχίζουν να κυνηγάνε τις κάμερες, είναι να μην μαθαίνετε τίποτα. Σας κάνω λοιπόν έκκληση και ως δημοσιογράφος, αλλά και στο πλαίσιο της κοινωνίας να παλέψουμε όλοι μαζί για να μαθαίνονται αυτά που συμβαίνουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος.

Σε δήλωσή της, η δημοσιογράφος του «Αθήνα 9,84», Ελευθερία Κουμάντου, ανέφερε ξανά τα όσα είδε κατά τη διάρκεια της επίθεσης (και μετέφερε και στο TPP εδώ), τονίζοντας ότι «η επίθεση της αστυνομίας ήταν αναίτια. Οι συλληφθέντες δέχθηκαν βίαιη και απρόκλητη επίθεση. Ο ξυλοδαρμός τους έγινε ενώπιον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Καταγράφαμε το περιστατικό άλλοι από πιο κοντά, άλλοι από πιο μακριά».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό με το μπουκάλι, που επίσης καταγράφηκε σε βίντεο από την ίδια, να εμφανίζεται ξαφνικά την ώρα της σύλληψης. «Οι αστυνομικοί εμφάνισαν ένα μπουκάλι. Επειδή βρισκόμουν κοντά στο σημείο της σύλληψης και του ξυλοδαρμού των δύο συλληφθέντων, δεν είσαι πουθενά να υπάρχει κανένα μπουκάλι. Όταν τέλειωσε όλο αυτό αποφάσισα να δημοσιοποιήσω ό,τι υλικό είχα και να το θέσω στη διάθεση των συλληφθέντων».

Η Ελευθερία Κουμάντου σχολίασε έμμεσα και το πρόσφατο άρθρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που εμφανίστηκε ενοχλημένος από τα βίντεο – ντοκουμέντα που καταγράφουν αστυνομική βία και έκανε λόγο για «βιντεοσκοπικό ακτιβισμό» και «μειοψηφίες που κρατούν στο ένα χέρι κινητό και στο άλλο μολότοφ». Αναφέρει ακόμα:

«Η καταγραφή των γεγονότων και η δημοσιοποίησή τους είναι η δουλειά των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ. Οι οποίοι δεν είμαστε μια μικρή ενεργή μειοψηφία., Αλλά ακόμη κι αν ήμαστα, αν δεν υπήρχαν κάμερες δεν θα είχαμε δει πώς δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, πώς ξυλοκοπήθηκε ο Βασίλης Μάγγος, πώς έπεσαν ξανά αναίτια οι μηχανές της ομάδας Δράση στους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια την Πέμπτη 9 Ιουλίου» καταλήγει η δημοσιογράφος.