«H Ελλάδα ολόκληρη είδε τι έγινε» τόνισε στην παρέμβασή της, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα για την υπόθεση, η Αντωνία Λεγακη, εκ των συνηγόρων των συλληφθέντων, αναφερόμενη, όχι μόνο στο βίντεο της δημοσιογράφου, Ελευθερίας Κουμάντου, αλλά στα 4 με 5 βίντεο που έχουν κατατεθεί στην ανακρίτρια από επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που αποδεικνύουν τι έγινε. «Η σκηνή λοιπόν που είδε όλη η Ελλάδα είναι ότι δύο παιδιά, που είναι στην περιφρούρηση μιας ειρηνικής διαδήλωσης, πισωπατώντας, κινούμενα πάρα πολύ αργά, χτυπιούνται ανελέητα από δυνάμεις της αστυνομίας. Δυνάμεις χωρίς διακριτικά, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα, με άνωθεν εντολές τις οποίες δεν μας ανακοινώνουν, χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα καταγγελίας και μήνυσης για παράνομη πράξη» εξήγησε η δικηγόρος, ενώ στη συνέχεια, όπως είχε αναφερθεί μάλιστα και από τον δικηγόρο, Θανάση Καμπαγιάννη, στη συνέντευξη Τύπου των 9 συλληφθέντων των διαδηλώσεων της 9ης Ιουλίου, χαρακτήρισε ως «συμμορία» τον τρόπο δράσης των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη υπόθεση:

«Επομένως, νομιμοποιούμαι και με την ιδιότητα του τους αποκαλώ, δρώντες ως συμμορία. Αρπάζουν έναν άνθρωπο, τον στριμώχνουν σε μια γωνία, τον πατάνε κάτω 5 με 7 από αυτούς, με τους σωματότυπους και τον εξοπλισμό που διαθέτουν, σε σημείο που αν δεν υπήρχε ο Θωμάς και ίσως και οι φωτορεπόρτερ, τα βίντεο που ίσως κάποιους σταματάνε, να είχαμε σήμερα το ίχνος ενός εγκλήματος», ανέφερε συγκεκριμένα. Στάθηκε επίσης στην κίνηση αλληλεγγύης του Θωμά να προσπαθήσει να βοηθήσει τον Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχεται, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για δύο παιδιά άοπλα», ενώ χαρακτήρισε την επίθεση της ομάδας Δράση ως «βασανιστήρια, που εμπίπτουν στο άρθρο 137 του Ποινικού Κώδικα και είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο κακούργημα, ενώ τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οποισδήποτε ειδαγγελέΑς οφείλει να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα στους αστυνομικούς εκείνους που διέπραξαν τα βασανιστήρια».

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, «ο 28χρονος συλληφθείς προκειμένου να αποτρέψει τη σύλληψή του, χτυπούσε τους αστυνομικούς με ξύλινο κοντάρι που κρατούσε, το οποίο και κατασχέθηκε, ο 30χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς που είχαν ακινητοποιήσει τον προαναφερόμενο 28χρονο συλληφθέντα, με σκοπό να αποτρέψει τη σύλληψη χτυπώντας τους με ξύλινο κοντάρι που κρατούσε, το οποίο και κατασχέθηκε». Η αστυνομία περιγράφει πως «στη συμβολή της οδού Πατησίων με την οδό Αντωνιάδου, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» πετώντας εναντίον τους πέτρες, γυάλινα μπουκάλια κ.α. αντικείμενα. Επιπλέον έρριψαν κατά των αστυνομικών και αυτοσχέδιο εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Ε.Μ.), αποτελούμενο από πλαστικό μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό και προσαρμοσμένη κροτίδα, ο οποίος παρότι ενεργοποιήθηκε ευτυχώς δεν εξερράγη, λόγω μη πλήρους καύσης του φυτιλιού της κροτίδας. Ο μηχανισμός κατασχέθηκε και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις»..

Η εκδοχή όμως αυτή, αδιαμφισβήτητα δεν προκύπτει από την αναλυτική καταγραφή του περιστατικού:

«Αυτό που είδε όλη η Ελλάδα, δεν το είδε η Δικαιοσύνη. Αλλά η Δικαιοσύνη αποδείχθηκε τυφλή και όχι κουφή» ανέφερε επίσης η συνήγορος υπεράσπισης, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους συνδέεται με τα «κυβερνητικά καλέσματα» για περιορισμό των διαδηλώσεων και στοχοποίηση της περιοχής των Εξαρχείων. Ειδικότερα, για την απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσια διαμαρτυρία, ανέφερε ότι «είναι απολύτως παράνομη, δεν επιτρέπεται από καμία απολύτως διάταξη νόμου ούτε το Σύνταγμα. Είναι απολύτως παράνομη, τελεία. Δεν επαφίεται στη δικαιοδοσία κανενός δικαστηρίου.» Χαρακτήρισε επίσης αυτό το μέτρο ως «παγκόσμια πρώτη», καθώς «δεν μιλάμε για περιορισμό, μιλάμε για κατάργηση του δικαιώματος». Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια, οι δικηγόροι στάθηκαν στο γεγονός ότι τα «αδικήματα» για τα οποία κατηγορούνται, συνέβησαν εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, όπως μάλιστα οριοθετείται στην απόφαση, ενώ «δεν υπάρχει κάποια αιτολόγηση».

Απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις και εισόδου στα Εξάρχεια για Τιτκώβ και Λάλο

«Η φύση των περιοριστικών μέτρων είναι στοχευμένη. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στον τόπο σύλληψης και τον τόπο που τους απαγορεύεται να μεταβούν. Δεν γίνεται καν κάποια προσπάθεια μέσα στην απόφαση να αιτιολογηθεί το γιατί απαγορεύεται να βρεθούν στα Εξάρχεια» σχολίασε ο δικηγόρος, Δημήτρης Μαντζούκας, ενώ η κ.Λεγάκη σημείωσε επίσης ότι πέραν όλων των παραπάνω, τίθεται και ζήτημα βιοπορισμού, καθώς πρόκειται για καλλιτέχνες που πραγματοποιούν εμφανίσεις στα μαγαζιά της περιοχής: «αυτά τα παιδιά που το καθένα κάνει τρεις δουλειές με ένσημα για να επιβιώσει και παράλληλα αγωνίζονται για την κοινωνική ελευθερία, αυτά τα παιδιά είδαν μια απόφαση που τους περιορίζει και σε αυτό. Στον χώρο της δουλειάς τους δεν θα μπορούν να πηγαίνoυν.»

Το περίεργο μπουκαλάκι με το πιο περίεργο φυτίλι

Ένα από τα βίντεο που κατέγραψε η δημοσιογράφος, Ελευθερία Κουμάντου, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν οι αστυνομικοί «φυτεύουν» πειστήρια εγκλήματος στους δύο συλληφθέντες. Στο βίντεο, εμφανίζεται αστυνομικός να κρατάει ένα μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό, βάζοντάς το στη μηχανή του, μαζί με τα ξύλα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι σημαίες της οργάνωσης «Ροσινάντε».

Τα ερωτηματικά γύρω από τη συγκεκριμένη κίνηση των αστυνομικών πληθαίνουν, καθώς, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να μην αποδώσει τελικά το μπουκαλάκι σε κάποιον από τους συλληφθέντες, αλλά υποστήριξε ότι βρέθηκε στον δρόμο, στην οδό Πατησίων. Την Παρασκευή και μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το βίντεο με το πιθανό «φύτεμα», με  νέα ανακοίνωσή της, η αστυνομία παραδέχεται επί της ουσίας το αυθαίρετο της κατηγορίας που αποδόθηκε αρχικά στους συλληφθέντες, για απόπειρα εμπρησμού κατά συναυτουργία, καθώς τονίζει πως ο «αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός» για τον οποίο κατηγορούνται, «ερρίφθη από την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένος δράστης και περισυλλέχθηκε ακέραιος από το οδόστρωμα».

«Υπήρχε αυτό το μπουκαλάκι με το κίτρινο υγρό. Εμείς αυτό το μπουκαλάκι δεν το είδαμε ποτέ. Κυκλοφόρησε όμως το βίντεο σε όλη την Ελλάδα και βγήκαν τα ανάλογα συμπεράσματα. Εκεί λοιπόν γιατί προφανώς αυτός ήταν ο στόχος, έγινε ένα βήμα πίσω, το μπουκαλάκι έμεινε ορφανό, βρέθηκε δήθεν στον δρόμο» υποστήριξε από την πλευρά της η Αντωνία Λεγάκη, αναφερόμενη στη σε μια ταινία με φυτίλι, που φαίνεται να έχει προστεθεί μετά:

«Προστέθηκαν επίσης στο μπουκαλάκι πράγματα που δεν φαίνεται να υπάρχουν στο βίντεο, δήθεν μία ταινία με φυτίλι το οποίο ήταν καμένο και σβησμένο, αυτό δεν φαίνεται στο βίντεο, επομένως είτε δεν είναι αυτό το μπουκαλάκι, άρα ποιο μπουκαλάκι είναι, είτε έχει προστεθεί ένα στοιχείο στο μπουκαλάκι για να φαίνεται ότι είναι εκρηκτική ύλη. Τι τελικά είναι κανείς δεν ξέρει. Αυτό όμως το μπουκαλάκι που η αστυνομία πλέον λέει ότι το βρήκε πάνω στην Πατησίων, ήταν αρκετό, κατ’εμέ ήταν το πρόσχημα, για κακουργηματική δίωξη των παιδιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο πραγματικός και ουσιαστικός στόχος των περιοριστικών όρων.»

«Πήγαινε να πάρει το τρόλεϊ και του επιτέθηκαν»: Η υπόθεση του 3ου συλληφθέντα

Η υπόθεση των Τιτκώβ και Λάλου έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο λόγο της καταγραφής του ξυλοδαρμού τους σε βίντεο, όσο και λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους, με τις κοινότητες του χιπ χοπ και της stand – up κωμωδίας να στέκονται αλληλέγγυες στα μέλη τους. Ωστόσο, υπάρχει και η λιγότερο γνωστή υπόθεση του τρίτου συλληφθέντα. Για αυτήν τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Μαντζούκας, συνήγορός του και μέλος της ομάδας Νομικής βοήθειας: «Mιλάμε για ένα παιδί, 27 χρονών, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αργεντινή και ήρθε πέρσι στην Ελλάδα για να ζήσει εδώ και να δουλέψει. Την ώρα της επίθεσης της αστυνομίας στα μπλοκ, πηγαίνοντας προς την στάση του τρόλεϊ για να πάει στο σπίτι του, δέχθηκε επίθεση από μηχανάκια της ομάδας Δράση και συνελήφθη. Απλά για τα πρακτικά να αναφέρω ότι ούτε μάσκα είχε, ούτε σακίδιο, το μοναδικό αντικείμενο που βρέθηκε πάνω του ήταν το τετράδιό του, γιατί γυρνούσε από διάβασμα», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Σύμφωνα με την πλευρά του 27χρονου Νάτσο, στην μαρτυρική κατάθεση του αστυνομικού που τον συνέλαβε, ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι «τον εντόπισε μέσα σε πλήθος 100 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες. Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος δηλαδή είναι αυτή η εντελώς γενικόλογη κατάθεση και προφανώς ψευδής μαρτυρίας, η οποία προφανώς έχει ήδη καταρριφθεί από τα βίντεο».

«Θέλω επίσης να τονίσω» πρόσθεσε ο δικηγόρος, «ότι, παρά το γεγονός ότι και στην έκθεση σύλληψης και στην κατάθεση του αστυνομικού, γίνεται λόγος μόνο για πλημμελήματα, τελικά αυτός ο άνθρωπος καταλήγει να βαρύνεται με κακούργημα, αυτό της έκρηξης. Στην περίπτωση των άλλων δύο συλληφθέντων τουλάχιστον, οι αστυνομικές αρχές τήρησαν κάποια προσχήματα και είπαν ότι βρέθηκε κάπου ένα μπουκάλι. Στην περίπτωση του τρίτου συλληφθέντα δεν υπάρχει καν αυτή η αναφορά».

«Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο. Είναι λάθος όλα αυτά να θεωρηθούν μεμονωμένα γεγονότα. Είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα πολιτικών που έχουν ως στόχο τους να καμφθούν οι αντιστάσεις. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι τμήμα αυτών των πολιτικών. Είναι αντισυνταγματικό και ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα των πολιτικών. Βέβαια αυτό το βλέπουμε και στη δράση της αστυνομίας και κάποια στιγμή θα υπάρξουν και θύματα» ανέφερε, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Μαντζούκας.

 

Διαβάστε επίσης:

«Αυτό που κάναμε με το Θωμά είναι να πάρουμε την “ακραία” θέση ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι»