Με βάση την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, αποκαλύπτεται μια δυσάρεστη είδηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς αφενός η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο αντί για το τέλος Σεπτεμβρίου, και αφετέρου η τελευταία δόση για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 λήγει τον Φεβρουάριο του 2022, δημιουργώντας μια συνθήκη πληρωμών «χωρίς ανάσα» για τους ιδιοκτήτες.

Μείωση ΕΝΦΙΑ «όταν βγούμε από την κρίση» και «δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων» από Σταϊκούρα

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία συμφώνησε την εμπροσθοβαρή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τους οφειλέτες να εξοφλούν τα του 2021 το 2022, και τα του 2022 δύο μήνες μετά την εξόφληση του 2021.

Ταυτόχρονα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, με τον υπουργό Οικονομικών να σπεύδει να δηλώσει ότι «ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι εντός του 2022 θα υπάρξει μείωση του κατά 8%, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σωρευτική μείωση 30%.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στο σύστημα θα ενταχθούν και 3.500 νέες περιοχές. Ειδικότερα όσον αφορά τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού, φαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

«Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο.

Άξια σημασίας είναι όσα μεταφέρει σε δημοσίευμα της η «Αυγή», σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο δεν εσωκλείεται στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα:

  • Ιούλιο 2021 ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για την τρέχουσα χρονιά, σε 8 δόσεις, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2022
  • Σεπτέμβριο του 2021 προστίθεται δεύτερη δόση στην καθημερινότητα των φορολογούμενων, για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2021 σε 6 δόσεις, επίσης ως τον Φεβρουάριο του 2022
  • Οι υπόχρεοι που θα πληρώνουν διπλή δόση επί έξι μήνες, αμέσως μετά:
  • Μάρτιο 2022 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022, σε 10 δόσεις, ως τον Δεκέμβριο του 2022 (Ο υπουργός Οικονομικών είπε σε τουλάχιστον 5 δόσεις).
  • και το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2022, που εκτιμάται ότι θα φτάσει ως τους πρώτους μήνες του 2023

Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για όσους δεν καταθέσουν άμεσα τις σχετικές δηλώσεις ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές δόσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, η καθυστέρηση κάθε μήνα προσθέτει μία δόση στην υποχρέωση καταβολής του επόμενου.