Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία φαίνεται πως έδωσε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Παράλληλα η επιτροπή φαίνεται να είναι επιφυλακτική αναφορικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, πράγμα το οποίο θα συζητηθεί σε εκ νέου συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιολογηθούν τα νέα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα σχετικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση περιλαμβάνει:
- rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς
- δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ
- εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός (αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση)
- ισχύς και των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει πριν από τους ειδικούς το άνοιγμα όλων των βαθμίσων της εκπαίδευσης, καθώς αυτό αφορούσε σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το Σάββατο, η αυστηροποίηση και παράταση των μέτρων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα όπως είχε πει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε αναφέρει πως «το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου στα σχολεία», ενώ την επόμενη ημέρα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου», για να επαναλάβει λίγο αργότερα ότι «τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες».
Επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση χωρίς εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, είχε φροντίσει να στρογγυλέψει κάπως την αποφασιστικότητα τόσο των ανακοινώσεων όσο και των δηλώσεων Πέτσα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν δήλωσε τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ενώ από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι με την αναγκαία μέριμνα για τη δημόσια υγεία, είναι «πολιτική προτεραιότητα» να ανοίξουν τα σχολεία.
Διαφωνούσαν οι ειδικοί με το καθολικό άνοιγμα
Ωστόσο στην «πρόθεση» της κυβέρνησης να ανοίξει όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, έβαλε φρένο η επιτροπή, με την απόφαση να ανοίξουν μόνο δημοτικά και νηπιαγωγεία. Εξάλλου μέλη της επιτροπής όπως οι Χαράλαμπος Γώγος και Αχιλλέας Γκίκας, είχαν εκφράσει σαφείς επιφυλάξεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων, λέγοντας πως αρχικά «βλέπουν» άνοιγμα μόνο των δημοτικών.
Από πλευράς του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής είχε επισημάνει ότι ακόμα και στις 10 του μήνα, μία ημέρα δηλαδή πριν ανοίξουν τα σχολεία, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν επιβάρυνση, το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα πρέπει να παγώσει.
Όπως είχε πει στον απόηχο της αυστηροποίηση και επέκτασης των μέτρων, «δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Ακόμα είχε προσθέσει ότι «δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», ενώ είχε υπογραμμίσει ακόμη ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.