Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για νομοθέτηση των αντεργατικών ρυθμίσεων δίνουν αύριο εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας. Γενική απεργία ενάντια στη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες γιατρών και υγειονομικών, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Τα συνδικάτα κατηγορούν το υπουργείο ότι καταργεί το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καταργούνται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το δικαίωμα στην απεργία. Για «καταχρηστικές απεργίες που θα εξετάζονται από δικαστήριο» είχε κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για κατάργηση του ελέγχου, κάτι που στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στην εργοδοσία, ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα πως «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».

ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στις 11 το πρωί. Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 στα Προπύλαια.

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων»

«Το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας» υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ. «Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις» σημειώνει. «Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται» το σύνθημα της ΓΣΕΕ, που τονίζει πως «εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία».

Ακινητοποιημένα τα μέσα σταθερή τροχιάς και τα τρόλεϊ – Στάση εργασίας στα λεωφορεία

Στις συγκοινωνίες, ακινητοποιημένα θα μείνουν όλη την ημέρα αύριο Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς – μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ – καθώς και τα τρόλεϊ. «Τα σωματεία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ώρου, στην υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με στάση εργασίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Έτσι, τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό και όσους θέλουν να δώσουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού. Στην απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο συμμετέχουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από  00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα αύριο Πέμπτη.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Τα ναυτεργιατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ απεργιακή προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10.30, έχει προαναγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Απεργία και στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία ανακοίνωσαν οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση θα απεργήσουν από τις 5.30 το πρωί αύριο Πέμπτη έως τις 5.30 το πρωί την Παρασκευή σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» τονίζει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει πως με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».