Χρειάστηκε να ξεσπάσει αντιπαράθεση αρκετών ημερών και πλήθος αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση του παρουσιαστή, αλλά και για τα μέσα που χρησιμοποιούσε, για να κινητοποιηθεί η ΕΣΗΕΑ εναντίον του, δεδομένου πως εδώ και ημέρες είναι γνωστό πως ο Μένιος Φουρθιώτης κυκλοφορούσε και έμπαινε σε υπουργεία με πλαστή ταυτότητα της Ένωσης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento o τηλεπαρουσιαστής χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ γεγονός που το γνώριζε η πρόεδρος της Ένωσης, τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Στο ρεπορτάζ γίνεται γνωστό πως «η πρόεδρος της ένωσης, κα Αντωνιάδου, έχει ιδιαίτερη ενημέρωση έγγραφη ενημέρωση από Φουρθιώτη στην οποία ομολογεί την πλαστογραφία πλην όμως ρίχνει τις ευθύνες στην γραμματέα του». Μάλιστα, από το σχετικό ρεπορτάζ είχε αποκαλυφθεί η αναλγησία της ΕΣΗΕΑ, η οποία παρότι εμφανιζόταν να γνωρίζει, δεν έπραξε τα δέοντα.

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», Ματίνα Παπαχριστούδη, ήταν στη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου, με αφορμή το νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που το θέμα Φουρθιώτη εισήχθη στη συνεδρίαση, με την αναφορά πως «ζήτησε διαπίστευση από το υπουργείο, του ζητήθηκε ταυτότητα και έστειλε μια ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ» παρότι δεν είναι μέλος της. Στη συνέχεια, με δικαιολογίες και παρελκυστικές τοποθετήσεις, το θέμα δεν εισήχθη σε ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην αποφασιστεί καμία κίνηση.

«Είναι πια φανερό πως και με αυτό το “σκάνδαλο” αποδεικνύεται ο ξεπεσμός του γραφειοκρατικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο μας. Εξηγείται η σιωπή και η έλλειψη αντίδρασης στην πλήρη υποταγή της δημοσιογραφίας στην κυβερνητική προπαγάνδα. Και φυσικά αναδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ανάγκη το σωματείο των δημοσιογράφων να λειτουργεί με αρχές και όχι να συμμετέχει σε παιχνίδια συμφερόντων. Να αντιστέκεται και να αντιπαλεύει τις απόπειρες κυβερνήσεων, εργοδοτών αλλά και των διαφόρων “ομιλουσών κεφαλών” και “παπαγάλων”, να επιβάλλουν το ψέμα τους ως αλήθεια. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι εγερθούν και πάρουν την υπόθεση της δημοσιογραφικής ελευθερίας και δεοντολογίας στα χέρια τους» αναφέρει η ίδια.

Ζήτημα πλαστογραφίας ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ από τον Φουρθιώτη και «εσωτερικός χειρισμός» από την Ένωση

Τελικά, το ζήτημα Φουρθιώτη επανήλθε στο τραπέζι της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση της Τρίτης, με την Ένωση να λαμβάνει επιτέλους αποφάσεις για να αντιμετωπίσει τη δράση του. Σύμφωνα με αυτές, θα γίνει μηνυτήρια αναφορά με βάση επιστολή που έστειλε ο παρουσιαστής στην ΕΣΗΕΑ με την οποία αποδέχεται την πλαστογράφηση, αποδίδοντάς την όμως στη γραμματέα του

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Documento, στις 10 Φεβρουαρίου του 2021 ο Φουρθιώτης σε επιστολή του προς την κα Μαρία Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ), ο ίδιος ομολογεί:

«αναφορικά με το περιστατικό θέλω να σας δηλώσω ότι είχα πλήρη άγνοια των εγγραφών και των λεκτικών που στάλθηκαν εκ μέρους μου από τη γραμματέα μου καθώς το τελεύταιο 15νθήμερο αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καρδιά μου σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις (μπορώ να σας τις προσκομίσω εφόσον το επιθυμείτε), το αίτημα στάλθηκε από τη γραμματέα μου η οποία αντί να γράψει ότι έχω αιτηθεί να γίνω μέλος της ενώσεώς σας που είναι τιμή για μένα καθώς απο το 2008 εργάζομαι ως δημοσιογράφος στο χώρο των ΜΜΕ[….] εκείνη έγραψε ότι είμαι μέλος, το χειρότερο δε έστειλε εν αγνοία μου ένα προσχέδιο δημοσιογραφικής ταυτότητας που είναι αναρτημένο στο σαιτ σας ως δημοσιογραφική ταυτότητα με υπογραφές και σφραγίδες. Αμέσως μετά την ενημέρωσή σας από το περιστατικό του οποίου δεν είχα καμία γνώση και συμμετοχή έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις στη γραμματεία η οποία και δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε κάποιος να θεωρηθεί δόκιμο ή τακτικό μέλος και έτσι αυτοβούλως έκρινε πως άμα του αιτήματος αυτομάτως γίνεσαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Όταν με μεγάλη έκπληξη πληροφορία απο εσάς για τις ενέργειές σας, αμέσως απέστειλα email προς αποκατάσταση της αλήθειας απο εμένα τον ίδιο».

Σοβαρά ερωτήματα για τις σκοτεινές σχέσεις υπουργείου ΠΡΟΠΟ – συστήματος Φουρθιώτη, «με την υπογραφή Νανάς Παλαιτσάκη»

Εκτός των παραπάνω, αποφασίστηκε να ερωτηθούν όλα τα υπουργεία για το οποιοδήποτε έγγραφο έχει χρησιμοποιήσει ο παρουσιαστής για την διαπίστευσή του, ώστε τα στοιχεία αυτά να περιληφθούν στον σχετικό φάκελο της μηνυτήριας αναφοράς. Επίσης, η ανοιχτή επιστολή της Νανάς Παλαιτσάκη με την οποία αποκαλύπτονται οι σκοτεινές σχέσεις του μηντιακού πλέγματος του Μ. Φουρθιώτη με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ΕΛΑΣ, τη ΓΑΔΑ και την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή της, η στενή συνεργάτιδα του παρουσιαστή εκθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις σχέσεις τους με τις εκπομπές του παρουσιαστή, περιγράφοντας μάλιστα ακόμα και ρεπορτάζ «κατ΄ εντολή» ΓΑΔΑ και υπουργείου, με την ίδια να «προειδοποιεί» πως για όλες τις επικοινωνίες τους υπάρχουν αποδεικτικά γραπτά μήνυμα  και email.

Τέλος, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους παραπέμπει η ΕΣΗΕΑ τις καταγγελίες «δημοσιογράφων της τηλεόρασης» για κλεμμένα ρεπορτάζ όπως το ρεπορτάζ Νικητόπουλου στην ΕΡΤ3, ωστόσο σημειώνεται πως καταγγελίες έρχονται από το διαδικτυακό Omniatv, αλλά και από το ThePressProject. Επίσης, στα ίδια όργανα παραπέμπεται και η καταγγελία για εξαπάτηση μέσω κουπονιών στην εφημερίδα του, με την οποία διαφημίζει 50 ευρώ για σούπερ μάρκετ, ενώ εντός της εφημερίδας ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για κλήρωση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως αναφορικά με την απάτη σε βάρος του υπουργείου Εργασίας και του προγράμματος ΣΥΝεργασία, η κυβέρνηση και ο υπουργός Χατζηδάκης ανακοίνωσε μόλις το μεσημέρι της Τετάρτης πως προσφεύγει στον εισαγγελέα, προκαλώντας ωστόσο προβληματισμό, διότι όπως είναι γνωστό, ο Μ. Φουρθιώτης ήταν μόνον ένας από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν στο «παράθυρο» που τους επέτρεπε να λάβουν υπέρογκα ποσά από την κρατική επιδότηση μισθού.

Μετά τον σάλο και την αδράνεια μηνών η κυβέρνηση στέλνει στον εισαγγελέα στοιχεία για Φουρθιώτη