Από το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο μέχρι τη Βαστίλη

Το στραπάτσο του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική ακολουθεί η μεγάλη εξέγερση του γαλλικού λαού στο Παρίσι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.
Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Τον Μάη του ’68, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, για να διαδηλώσουν ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του Σαρλ ντε Γκωλ. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός ήταν τραυματισμένος μετά την ήττα από τους Βιετ Μινχ στην Ινδοκίνα και τη νίκη της Αλγερίας στον αγώνα της για ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, ήταν στριμωγμένος από την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την ηγεσία τους στον μεταπολεμικό κόσμο, καθώς επιχειρούσαν να καλύψουν το κενό στην Ινδοκίνα με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση έφτασε μέχρι τη μερική αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ το 1966. Πληγωμένα από την απώλεια πάνω από 15 αποικιών, τα γαλλικά μονοπώλια χρειάζονταν περαιτέρω εκμετάλλευση της ντόπιας εργατικής τάξης, ώστε να διατηρήσουν και να διευρύνουν τη συσσώρευση κεφαλαίου.
Την ίδια εποχή, η επανάσταση του Μάο και η υποστήριξη της ΕΣΣΔ στο Βιετνάμ έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που εκφράστηκε με τη διαμαρτυρία του γαλλικού λαού για τις σφαγές στις Αλγερία, το 1962, η οποία πνίγηκε στο αίμα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ξεσπούσαν διαδηλώσεις ενάντια την εισβολή στο Βιετνάμ και τον εσωτερικό αποικισμό των μαύρων. Για πολλούς από τους διαδηλωτές του γαλλικού Μάη, οι μορφές των Χο Τσι Μιν και Τσε Γκεβάρα αποτελούσαν έμπνευση, στον αγώνα να φέρουν τον πόλεμο πίσω στο σπίτι.
Με τα αποικιακά κέρδη να υποχωρούν, οι καπιταλιστικές ελιτ της Δύσης απάντησαν στην κρίση της δεκαετίας του ’70 με την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης (απόρ)ρύθμισης. Παράλληλα, η σταδιακή μετάβαση στην ευέλικτη συσσώρευση κεφαλαίου εξυπηρετούσε στη διατήρηση της εκμετάλλευσης του φθηνού εργατικού δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και στην απομάκρυνση από την επιτόπια οργανωμένη εργασία στις δυτικές μητροπόλεις. Η αναδιάρθρωση της παραγωγής μετέβαλε τον χαρακτήρα της αποικιακής εκμετάλλευσης στον Παγκόσμιο Νότο, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να κλέβει από τα λαϊκά στρώματα των δυτικών μητροπόλεων τις κατακτήσεις τους. Η επικράτηση του δολαρίου, μέσω των μονοπωλιακών συμφωνιών ΗΠΑ-Σαουδ και της στρατιωτικής ισχύος, που οι ΗΠΑ κληρονόμησαν μεταπολεμικά, διασφάλισε την ηγεσία τους στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Αν και μια ευθεία αναλογία των γεγονότων του ’68 με την τρέχουσα εξέγερση του γαλλικού λαού θα ήταν αυθαίρετη, υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος με τις λαϊκές εξεγέρσεις στις δυτικές μητροπόλεις. Ο ρωσονατοϊκός πόλεμος στην Ουκρανία και η διαφαινόμενη άνοδος ενός πολυπολικού κόσμου έχει ωθήσει σε αμφισβήτηση της δυτικής παρέμβασης, ενώ δολαριοποίηση τίθενται εν αμφιβόλω από την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα και τις BRICS. Ένα δείγμα της αλλαγής του στάτους κβο είναι οι συνομιλίες της πετρομοναρχίας με το Ιραν, με κινεζική υποστήριξη, οι οποίες άνοιξαν παράθυρο για ειρήνη στην Υεμένη. Η αποτυχημένη περιοδεία του Μπάιντεν στο Ριάντ δεν κατάφερε να ανατρέψει αυτή την τάση.
Οι ιμπεριαλιστές κανιβαλίζονται ξανά, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, με αποκορύφωμα τα όσα αποκαλύπτει ο Σέυμουρ Χερς για την ανατίναξη του North Stream, όπως και ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» κατά της Κίνας, σημαίνουν την, αργή αλλά προδιαγεγραμμένη, καταστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προηγουμένως, η Ουάσινγκτον έκοψε τα φτερά της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό, αποκλείοντας τον γαλλο-γερμανικό άξονα από τη Συμφωνία AUKUS, με αντιστάθμισμα τη διατήρηση του ρόλου της στη Μεσόγειο, την Αφρική και τη Μ. Ανατολή, στο βαθμό που δεν μπλέκεται στα πόδια των σχεδιασμών του Πενταγώνου.
Ωστόσο, ούτε εκεί πηγαίνουν καλά τα πράγματα, καθώς ο Μακρόν παραδέχθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική ότι η εποχή της françafrique, δηλαδή της γαλλικής παρέμβασης, έχει τελειώσει. Παρά τις υποσχέσεις πως θα επιδείξει «βαθιά ταπεινότητα» απέναντι στους Αφρικανούς, η νέα οικονομική στρατιωτική στρατηγική διατηρεί τα παλιά υλικά της αποικιοκρατίας, αφού επιδόθηκε σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσέγγιση της Ρωσίας και της Κίνας στη «μαύρη ήπειρο». Ο Μακρόν «κούνησε το δάκτυλο» στο Καμερούν, πρώην γαλλική αποικία, για τη συμμαχία του με τη Ρωσία. Στο Τζιμπουτί, επίσης πρώην αποικία της Γαλλίας, προειδοποίησε για τον «κινεζικό κίνδυνο» στην αφρικανική κυριαρχία, παραβλέποντας βρισκόταν στο κινεζικής κατασκευής νέο προεδρικό μέγαρο. Ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από το Τζιμπουτί αντιμεταρρυθμίσεις, που θα το καταστήσουν ελκυστικό για τα γαλλικά μονοπώλια, ο κυβερνητικός αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας απάντησε πως «οι Κινέζοι επενδύουν εδώ, ενώ οι Γάλλοι δεν είναι ανταγωνιστικοί». «Οι Γάλλοι άργησαν και δεν έχουν λεφτά»…
Ο πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Γάλλου προέδρου, απάντησε στις γαλλικές απαιτήσεις: «Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Γαλλία. Πρέπει να αρχίσετε να μας σέβεστε και να αντιμετωπίζετε την Αφρική διαφορετικά. Πρέπει να σταματήσετε να μας φέρεστε πατερναλιστικά και σαν να έχετε πάντα το δίκιο με το μέρος σας». Την ώρα, που λάμβανε χώρο η παραπάνω σκηνή, απέξω διαδήλωναν Αφρικανοί με ρωσικές σημαίες ενάντια στη βαλκανοποίηση της ΛΔΚ από το Παρίσι.
Το περιστατικό θυμίζει αντίστοιχη αντιμετώπιση, που είχε προ ετών ο Γερμανός πολιτικός, Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος είχε παραπονεθεί στον πρόεδρο της Ναμίμπια, Χέιγκε Γκάινγκομπ, πως «υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι Κινέζοι που ζουν στη Ναμίμπια από ό,τι Γερμανοί», για να λάβει την πληρωμένη απάντηση: «Οι Κινέζοι δεν μας συμπεριφέρονται όπως εσείς, οι Δυτικοί. Και γιατί εσείς, οι Δυτικοί, μιλάτε πάντα για τους Κινέζους; Κάθε φορά που ένας Δυτικός έρχεται εδώ ρωτάει για τους Κινέζους». Η Γερμανία, που πλήττεται από τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις των αντιρωσικών κυρώσεων, οι οποίες επιστρέφουν τους ίδιους τους λαούς της Ευρώπης, αντιμετωπίζει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής
Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και η Γουινέα, που πρόσφατα διακήρυξαν την αποαποικιοποίησή τους από τα γαλλικά στρατεύματα, υπέγραψαν κοινό στρατηγικό άξονα σε υποδομές και οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συμμαχίας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός του Μάλι Τσογκουέλ Κοκάλα Μάιγκα διαμήνυσε πως η αφρικανική χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί ξανά σε αποικία, κατηγορώντας το Παρίσι πως βρίσκεται πίσω από μια νέα προσπάθεια διαμελισμού. Οι ομαδικοί τάφοι κοντά σε πρώην γαλλική βάση, που ανακάλυψαν οι αρχές της χώρας τον περασμένο Μάιο αποκαλύπτουν τα δύο μέτρα και σταθμά της αυτοαποκαλούμενης διεθνούς κοινότητας. Ως παραδείγματα των ιστορικών αλλαγών που συντελλούνται, αξίζει να αναφερθούν επίσης οι κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Νότιας Αφρικής, Ρωσίας και Κίνας, τον Φεβρουάριο, στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και η προωθούμενη είσοδος της Αλγερία στις BRICS. Στη Ν. Αφρική πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν ανάλογη κάλυψη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η αποαποικιοποίηση δεν καταρρακώνει απλώς το γόητρο των δυτικών ηγεσιών, αποδεικύοντας πως ο αυτοκράτορας «είναι γυμνός», αλλά δημιουργεί ζητήματα στην ίδια την οικονομική βάση του ιμπεριαλισμού. Η Αφρική, η δεύτερη μεγαλύτερη ήπερος, με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό (περισσότερο από τον πληθυσμό της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης μαζί), διαθέτει φυσικούς πόρους, που αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών και των συνολικών κρατικών εσόδων. Η εκμετάλλευση των πλούσιων πόρων και του φθηνού εργατικού δυναμικού, καθώς και η κατάκτηση των αγορών της Αφρικής, με σημαντικό το ρόλο του αφρικανικού φράγκου, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμαινε συσσώρευση κεφαλαίου για τα δυτικά μονοπώλια. Πλεόν, τα νεοαποικιακά οφέλη έχουν υποχωρήσει, λόγω του οικονομικού ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες δυνάμεις και ιδίως την Κίνα.
Καθώς στενεύουν τα περιθώρια ιμπεριαλιστικής ληστείας από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα δυτικά μονοπώλια, απαιτούν νέους πολέμους και παρεμβάσεις για την κατάκτηση αγορών και πλούτου, αλλά και περισσότερη εκμετάλλευση των εργατικών τάξεων εντός των δυτικών κοινωνιών. Υπό αυτή την έννοια, η αντιδημοφιλής επιμονή για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από την ακροκεντρώα κυβένηση Μακρόν δεν είναι απλώς μια ιδεοληψία, αλλά στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για περισσότερη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση. Τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις στο δυτικό κοινωνικό συμβόλαιο, αφού η ψαλίδα του πλούτου διευρύνεται, το κόστος ζωής ανεβαίνει και η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού διαταράσσεται, αμφισβητώντας τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στρωμάτων μέσω της κατανάλωσης.
Σε αυτή την περίπτωση, ο γαλλικός λαός, με τις πλούσιες παραδόσεις σε εργατικούς αγώνες, δεν δείχνει να αποδέχεται το πισωγύρισμα στις κατακτήσεις του και αρνείται να γίνει η εσωτερική καύσιμη ύλη για την καπιταλιστική μηχανή. Μένει το ιστορικό νήμα που συνδέει την υποχώρηση του μονοπολικού κόσμου, την αποαποικιοποίηση των λαών του Παγκόσμιου Νότου και τις εργατικές εξεγέρσεις στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, να κρατηθεί και από τις δυο του άκρες και πάλι.
Και ο όρος «πολυπολικός κόσμος» είναι προβληματικός, εκτός κι αν θεωρηθεί πόλος το κάθε κράτος του πλανήτη ξεχωριστά και απολαύσει τον ίδιο σεβασμό και την ίδια σημαντικότητα όπως και οι διάφοροι «πόλοι». Θα ήταν ευχής έργο, αν ο παγκόσμιος νότος κατάφερνε να εκδημοκρατίσει τον ΟΗΕ (για την ΕΕ, τα βλέπω μαύρα), καταργώντας και το συμβούλιο ασφαλείας με τα ανούσια βέτο, έτσι που οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά από την ολομέλεια των κρατών μελών με πλειοψηφία.
Ναι, αλλά ποιος μας εγγυάται ότι, όταν οι G7, ως παλιοί αποικιοκράτες και σύγχρονοι νεοφιλελεύθεροι εκφραστές της παγκοσμιοποίησης, υποχωρήσουν μπροστά στην ανάδυση του πολυπολικού κόσμου, δεν θα ξεπηδήσει μέσα από τις καπιταλιστικές δομές Κίνας και Ρωσίας μια νέα μορφή παγκόσμιας καταπίεσης; Επειδή βλέπω ότι ο αρθρογράφος μεταχειρίζεται τη διαλεκτική λογική και τη μαρξιστική ορολογία, θα ήθελα μία απάντηση αυτού του επιπέδου.
Αγνωστες οι βουλές του κυρίου. Μπορεί να μην υπάρχει θεός αλλά σίγουρα δεν είναι και δεν θα γίνει θεός ο άνθρωπος.
Η ιστορία δεν εξελίσσεται ντετερμινιστικά και, επομένως, είναι αδύνατο να προβλέψουμε από τώρα ποια θα είναι η τελική έκβαση αυτής της ιστορικής διαδικασίας χειραφέτησης των αποικιών. Συνεπώς το επείγον πρόβλημα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου. αν θα υπάρξει μια νέα καταπιεστική δύναμη, αλλά πώς θα αντιδράσει ο τωρινός καταπιεστής σε αυτή την εξέλιξη. Η εξουσία, ως γνωστόν, ποτέ δεν χαρίζεται και νομίζω ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη ή να την προσαρμόσει στα συμφέροντα της.
Προσωπικά. πάντως, με ανησυχεί περισσότερο το εγγύς παρά το απώτερο μέλλον.
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Πράγματι κανείς δεν μπορεί να παρέχει εγγυήσεις σε ιστορικές κοινωνικές διαδικασίες και μάλιστα τέτοιας έκτασης, όπως είναι η ανατροπή του δεδομένου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού ισχύος. Μπορούμε μόνο να προσεγγίσουμε τις υπάρχουσες τάσεις, αλλά κάθε πρόβλεψη έχει το στοιχείο της επισφάλειας.
Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε ότι ο ιμπεριαλισμός ως σύστημα εδαφοποιείται σε συγκεκριμένα κέντρα συσσώρευσης και εκμετάλλευσης. Η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη δεν γίνεται ως αλλαγή φρουράς, αφού δομήθηκε σε υλικούς όρους, που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία και η Κίνα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
Η Ρωσία παραμένει μια χώρα εξαρτημενη από το ξένο κεφάλαιο και προμηθευτής πρώτων υλών. Αν και η αντεπανάσταση έφερε ανατροπή της σοσιαλιστικής οικονομικής βάσης, ο σοσιαλισμός έχει αφήσει το σημάδι του στο ιδεολογικό επικοιδόμημα, αφού η διαδιακασία της αντεπανάστασης είναι εξίσου αντιφατική και περίπλοκη με αυτή της επανάστασης και δεν επέρχεται εν μια νυκτι. Για αυτό, για τους ιμπεριαλιστές η ολοκλήρωση της αντεπανάστασης φτάνει μέχρι την καταστροφή της κρατικής της υπόστασης.
Στην Κίνα, το μεγάλο άνοιγμά της στις καπιταλιστικές σχέσεις, υποτάσσεται στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς καν ανατροπή του σοσιαλιστικού πολιτικού συστήματος. Χωρίς καπιταλισμό δεν μπορείς να έχεις ιμπεριαλισμό. Αν η Κίνα ήθελε να γίνει αποικιοκρατική δύναμη στην Αφρική δεν θα ακολουθούσε το δόγμα μη παρέμβασης και το μοντέλο των παραγωγικών επενδύσεων, αλλά της αποανάπτυξης και του πολιτικού ελέγχου με κυβερνήσεις-ανδρείκελα όπως κάνει το ΔΝΤ.
Το βέβαιο είναι πως, άσχετα πως θα εξιλιχθεί στο μέλλον, αυτή τη στιγμή η Ρωσία και η Κίνα είναι φυσικοί σύμμαχοι των αναπτυσσόμενων λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστές. Φυσικά καταλυτικό ρόλο στα παραπάνω θα διαδραματίσει ο λαϊκός πράγοντας και οι δυνάμεις της προόδου, που με τους αγώνες τους θα πρέπει να διασφαλίσουν πως ο κατακερματισμός του μονοπολικού ιμπεριαλιστικού συστήματος δεν θα οδηγήσει σε έναν πολυπολικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπως αυτό του προηγούμενου αιώνα, αλλά σε έναν πολυπολικό πλουραλιστικό κόσμο ανάπτυξης των ανεξάρτητων πολιτικών συστημάτων ως μεταβατικό βήμα για την ενοποιημένη ανθρωπότητα.
Καλησπέρα. Εγώ ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Κατ' αρχή να επισημάνω ότι αποκλείω την μετατροπή της Ρωσίας και της Κίνας σε εκμεταλλευτικά και καταπιεστικά κράτη, που θα αντικαταστήσουν τους G7. Στην ερώτηση στο αρχικό μου σχόλιο απλά έκανα τον ''δικηγόρο του διαβόλου''. Συμφωνούμε στο ότι η σοσιαλιστική κοινωνική συνείδηση επιβίωσε της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία (δηλ. το σοσιαλιστικό σημάδι στο ιδεολογικό εποικοδόμημα, που αναφέρατε). Αυτή όμως η ‘’επιβίωση’’ δεν εξασθενεί με την πάροδο των ετών, αλλά ενδυναμώνεται σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι - σε μεγάλο βαθμό - αποτελεί την ‘’επικρατούσα’’ σήμερα κοινωνική συνείδηση στη Ρωσία, αν λάβουμε υπ’ όψη μας 1) την αντοχή και ομοψυχία λαού και πολιτικής ηγεσίας στην υπεράσπιση της εθνικής τους κυριαρχίας από την πολυεπίπεδη και πολύμορφη επιθετικότητα των G7 και 2) την υπεράσπιση της ιστορικής παρακαταθήκης της ΕΣΣΔ από τις προσπάθειες παραχάραξης και αναθεώρησης. Όμως μια τέτοια εξέλιξη σαφώς αντιφάσκει με τη μαρξιστική αρχή ότι οι παραγωγικές σχέσεις καθορίζουν την κοινωνική συνείδηση. Στην ίδια παρατήρηση καταλήγουμε σχετικά με την κοινωνία της Κίνας, όπου η εργατική τάξη πέρασε μία περίοδο άγριου καπιταλισμού, ο οποίος έδωσε τη θέση του σε μια μορφή σύγχρονης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης. Αυτές οι καπιταλιστικές σχέσεις στην ουσία λειτουργικά χαρακτηρίζουν και τις κρατικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Μπορεί δηλαδή να ισχύει αυτό που λέτε ότι: ‘’ το μεγάλο άνοιγμά της στις καπιταλιστικές σχέσεις, υποτάσσεται στον κρατικό σχεδιασμό’’, αλλά οι εργασιακές σχέσεις στην Κίνα είναι 100% καπιταλιστικές. Και όμως η κοινωνική συνείδηση του κινέζικου λαού είναι 100% σοσιαλιστική. Αυτό το διαπιστώσαμε στην πανδημία και στην συνειδητή και απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού, πριν μερικά χρόνια. Είναι προφανές ότι τόσο στον ρώσικο όσο και στον κινέζικο λαό η κοινωνική συνείδηση παρουσιάζει μια αυτοτελή δυναμική σε αντίθεση με τη μαρξιστική θεωρία. Είναι μια δυναμική που μπορεί να καθορίζει ακόμα και τις κοινωνικές σχέσεις. Αυτό το βλέπουμε καθαρά στην Κίνα, όπου η πολιτική ηγεσία με την συνειδητή συμπαράσταση όλου του λαού καθορίζει παραγωγικές σχέσεις αντίθετες στην ίδια την ιδεολογία τους. Αυτές οι ‘’παλιές’’ παραγωγικές σχέσεις όχι μόνο δεν φρενάρουν τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά τις εξακοντίζουν στην κορυφή του σύγχρονου κόσμου. Από πολιτική άποψη λοιπόν είμαι σίγουρος και συμφωνούμε στο ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι φυσικοί σύμμαχοι των αναπτυσσόμενων λαών, όχι μόνο τώρα – όπως λέτε – αλλά ώσπου να καθιερωθεί μια παγκόσμια δημοκρατική κοινωνία. Από θεωρητική άποψη μπαίνει το θέμα: πώς μπορεί να συμβαίνει μια τέτοια ειρηνική επαναστατική διαδικασία με επαναστατικά υποκείμενα βουτηγμένα στις καπιταλιστικές σχέσεις. Θεωρώ ότι ο παράγων: ‘’κοινωνική συνείδηση’’ πρέπει να ερευνηθεί βαθύτερα, με τα μαρξιστικά εργαλεία, κάτω από το φως των νέων δεδομένων του 21ου αιώνα.
Καλησπέρα. Η σχέση βάσης και εποικοδομήματος είναι πολύ πιο περίπλοκη στην μαρξική ανάλυση ιδιαίτερα κατά την ύστερη εποχή της από τον οικονομικό ντετερμινισμό που επιχείρησαν να της προσδώσουν οι αυτοαποκαλούμενοι μαρξιστες ιδιαίτερα στη Δύση.
Φυσικά επαναστατική θεωρία ως επιστήμη πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς αφού εξελίσσεται και το αντικείμενο που μελετά. Από την άλλη, ο δογματισμός μια μορφή ρεφορμισμού. Μην ξεχνάμε πως ο αποστάτης Κάουτσκι εμφανιζόταν ως "καθαρός μαρξιστής" της εποχής του. Ο λενινισμός αποτέλεσε μία διαλεκτική υπέρβαση του μαρξισμού που ήταν απαραίτητη καθώς είχαμε την μετάβαση σε ένα νέο στάδιο του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό. Η μετάβαση σε ένα μονοπολικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από την ευέλικτη συσσώρευση και την νεοφιλελεύθερη ρύθμιση, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η άνοδος των πρώιμων σοσιαλιστικών επαναστάσεων και των αντιιμπεριαλιστών πολιτικών συστημάτων, αλλά και η αντεπανάσταση στην Ευρώπη, απαιτούν εξέλιξη της επαναστατικής θεωρίας, προσαρμογή της στις συγκεκριμένες συνθήκες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνικο επίπεδο και τελικά υπέρβαση του ίδιου του μαρξισμού- λενινισμού, με στόχο την ανάπτυξη μιας θεωρίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες επαναστατικής αλλαγής της εποχής μας.
Ευχαριστώ για την απάντηση, μόνο που, ενώ εγώ σημείωσα με σαφήνεια τα σημεία που συμφωνούμε, δεν κατάλαβα, από όσα γράφετε, αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί μου, ιδιαίτερα για την αξιολόγηση της Ρώσικης και της Κινέζικης κοινωνίας και την βαρύτητα που αποδίδω στην ''κοινωνική συνείδηση'' σε αυτή την αξιολόγηση. Η απάντησή σας είναι πολύ γενικόλογη, αφήνει αιχμές για "αποστασία" από τον μαρξισμό και δεν απαντά αν συμφωνείτε ή όχι με την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της μαρξιστικής θεωρίας και της Κινέζικης κυρίως, αλλά και της Ρώσικης κοινωνικής πραγματικότητας, όσον αφορά την αλληλεξάρτηση παραγωγικών δυνάμεων, παραγωγικών σχέσεων και κοινωνικής συνείδησης. Όπως εγώ θέτω με σαφήνεια την εν λόγω αντίφαση, θα περίμενα μιαν απάντηση, η οποία - αν είναι αρνητική - θα πρέπει να είναι και επαρκώς τεκμηριωμένη.