Σοβαρές παρατηρήσεις αλλά και την κάθετη διαφωνία της έχει εκφράσει σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην Ελληνικής Λύσης) εδώ και βδομάδες που έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση μέσω νομοσχεδίου. Στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές ενστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδων άλλων οργανώσεων και φορέων. Φωνές ενάντια στο νομοσχέδιο έρχονται πλέον και μέσα από την ίδια την κυβέρνηση με δύο βουλεύτριες ήδη να έχουν δημόσια τοποθετηθεί απέναντι.

Συγκεκριμένα. με άρθρο της στην «Εστία» η Όλγα Κεφαλογιάννη διαπιστώνει στο σχέδιο νόμου «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού». Την ίδια ώρα, παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, τοποθετήθηκε αποδομώντας πλήρως το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέεουν εδώ και βδομάδες σε αρκετά Μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές εντός της ΝΔ που διαχωρίζουν τη θέση τους με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μέσω της «Εστίας» κατήγγειλε πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης «περιέχει σοβαρές αστοχίες, που προσκρούουν με το συμφέρον του παιδιού», χαρακτηρίζοντας «νομικώς προβληματική τη διατύπωση για εξίσου γονική μέριμνα», η οποία «μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία», ενώ ζητεί ο νομοθέτης να μην υποκαθιστά τη δικαστική εξουσία. «Ενώ ο Αστικός Κώδικας ήδη προβλέπει ότι ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγει ως προϋπόθεση θα λέγαμε για τις πράξεις αυτές, τη φράση “κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα”. Είναι προφανές ότι με την πρόβλεψη αυτή, πρακτικά ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο -που είναι συνήθως η μητέρα- θα επιφορτίζεται με την παράλογη υποχρέωση να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας του παιδιού. Κάτι που είναι εκτός από άσκοπο και  αθέμιτο για την τήρηση της ιδιωτικότητας του γονέα που διαμένει με το παιδί» τονίζει.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ αναφορικά με την πρόβλεψη ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα επισημαίνει ότι «εντοπίζονται σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα καθώς είναι αδύνατον οι γονείς να “…εξακολουθούν να ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα” αφού εξίσου δεν την ασκούν ούτε καν εντός γάμου σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα».

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια»

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση» είπε σε τοποθέτηση της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento.

Από τα 23 άρθρα του νομοσχεδίου, η βουλευτής της συμπολίτευσης παρέθεσε την αντίθεσή της με 6. Πρόκειται για τα άρθρα 5, 7, 11, 12, 13 και 14, με την πρώην υπουργό να επισημαίνει –μεταξύ άλλων- ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την επιμέλεια του παιδιού θα επιφέρουν περισσότερες δικαστικές προσφυγές από όσες προκαλούνται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ανέφερε, επίσης, «Πιστεύω ότι η ρύθμιση της επιμέλειας πρέπει να αποφασίζεται με κριτήριο του συγκεκριμένου κάθε φορά παιδιού χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός διαφορετικός χρόνος διαμονής των παιδιών με καθέναν από τους γονείς» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ακατάλληλοι και οι δύο γονείς».

Διαβάστε το άρθρο του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη σχετικά με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια:

Από την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια στη… δυνητική γονική μέριμνα