Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Τετάρτη, η αξιωματική αντιπολίτευση, ήγειρε ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρουμάνου, ζητώντας την παραίτησή του, εξαιτίας της πλήρους απραξίας του να ελεγχθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή του τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης,
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για έλλειψη πολυφωνίας και σχεδόν μονοπωλιακή προβολή της ΝΔ στα ΜΜΕ, που έφτανε και το 70%.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΣΡ αρνήθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, επικαλούμενος την έλλειψη «νομικής βάσης». «Αν δεν βρω νομική βάση, δεν κάνω βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και πρόσθεσε πως «αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο μου κάνει έστω νεύμα ότι δεν με εμπιστεύεται, θα παραιτηθώ».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του «δεν πήγα στο ΕΣΡ για να σταδιοδρομήσω. Ούτε μένω για να σταδιοδρομήσω, ούτε θα στεναχωρηθώ εάν ή όταν πάω στο σπίτι μου»
Ακόμα συμπλήρωσε ότι «λόγω της επαγγελματικής παράδοσης και λόγω συνήθειας προσπαθώ να παρακολουθώ όποιον μου απευθύνει το λόγο εις βάθος για να τον κατανοήσω και προσπαθώ και το ίδιο έκανα και απόψε να βρω την νομική βάση των όσων ακούω. Αν δεν βρω νομική βάση δεν πρόκειται να κάνω μισό βήμα».
Τέλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση του μιντιακού τοπίο καθώς και τη διασφάλιση της πολυφωνίας, όπως και ήταν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «χτύπημα στη πόρτα της πολιτικής». Ειδικότερα είπε πως «όποια έκκληση μου απευθύνθηκε για να κάνω θεάρεστες παρεμβάσεις υπέρ του πολιτικού συστήματος το ακούω με ενδιαφέρον αλλά σε εκκλήσεις να βγούμε πολιτικά μπροστά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΕΣΡ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η προτροπή που μου γίνεται είναι να χτυπήσω την πόρτα της πολιτικής που δεν μου επιτρέπεται», ισχυρίστηκε ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είχε αναφέρει, ότι «θα παραιτηθώ εάν εκτιμήσω ότι δεν προσφέρω τίποτα, δεν κάνω τίποτα και πρέπει να φύγω», είχε πει.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Κουτρομάνος έχει μετατραπεί σε κακόγουστο πλυντήριο της κυβερνητικής προπαγάνδας»
Μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραίτηση του Αθ, Κουτρουμάνου, το ίδιο έπραξε και το ΜέΡΑ25 δια στόματος του κυβερνητικου εκπροσώπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη.
Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου, «μετά την χθεσινή απαράδεκτη παρουσία του Προέδρου του ΕΣΡ ο οποίος ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση καλύπτει το 65% περίπου του τηλεοπτικού χρόνου, ζητάμε την παραίτηση του».
Παράλληλα προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Κουτρομάνος δεν μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί κι αυτό σε κακόγουστο πλυντήριο της άνευ προσχημάτων παντοκρατορίας της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ. Ενώ τα όσα επικαλέστηκε από την νομολογία του ΣτΕ για την έλλειψη σημασίας των ποσοτικών δεδομένων είναι ανεδαφικά όταν μιλάμε για τόσο χαώδεις διαφορές. Ως ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε τον συστηματικό μας αποκλεισμό από τα μέσα εθνικής εμβέλειας της ολιγαρχίας, αλλά ακόμα και την κρατική τηλεόραση και απαιτούμε ένα ΕΣΡ με μία σύνθεση που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τα όσα από το Σύνταγμα υποχρεούται», καταλήγει.
Μονοφωνική ενημέρωση
Πράγματι είναι συνταρακτικά τα στοιχεία του ΕΣΡ και μάλιστα μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να συμπεριληφθούν τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα την μετά λίστα Πέτσα εποχή.
Σύμφωνα λοιπόν με το ίδιο το ΕΣΡ, η συνολική χρονική έκθεση των θέσεων της κυβέρνησης, είτε μέσω υπουργικών στελεχών είτε μέσω της ΝΔ, πλησιάζει το 65% του τηλεοπτικού χρόνου στα δελτία ειδήσεων, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε αναλυτικά
«Τα χέρια του ΕΣΡ είναι δεμένα»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος είχε βρεθεί στη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, μετά από πρόταση της ΝΔ και συμβιβαστικό «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το 2016.
Τον Μάιο του 2020, εν μέσω πρώτου κύματος πανδημίας και ενώ είχαν προηγηθεί τα 20 εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, ακόμα και σε ανύπαρκτα ή χωρίς περιεχόμενο ΜΜΕ, είχε κληθεί και πάλι στη Βουλή για να καταθέσει για την απραξία του ΕΣΡ αναφορικά με την επιβολή διοικητικών προστίμων προς τα ΜΜΕ αλλά και έλεγχο του μιντιακού τοπίου ώστε να υπάρχει πολυφωνία.
Πιο συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε και πάλι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος αναφερόταν στη παρουσία στελεχών της κυβέρνησης στα μίντια, «είναι πρωτοφανές να γίνεται παρέλαση υπουργών στα ΜΜΕ και να εκθέτουν τις απόψεις τους χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και να μην γίνεται καμία συζήτηση. Αυτό είναι σκάνδαλο και ένα πολύ αρνητικό στοιχείο. Είμαστε, μαζί με την Ουγγαρία, στις τρεις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις σχετικά με την κάλυψη και μετάδοση των θέσεων και απόψεων της αντιπολίτευσης. Για τα 100 γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με την πανδημία μόνο για τα 7 καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης».
Από πλευράς του ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος είχε εγείρει νομικά κωλύματα ούτως ώστε να δράσει το ΕΣΡ , καθώς επίσης και την έλλειψη χρηματοδότησής προς την Ανεξάρτητη Αρχή και την ακόλουθη υποστελέχωση, ώστε να παρακολουθούνται τα Μέσα Ενημέρωσης, λέγοντας τη χαρακτηριστικά ότι τα χέρια του ΕΣΡ είναι δεμένα.
Μετά την εν λόγω ομολογία αποτυχίας του προέδρου του ΕΣΡ αλλά και του ίδιου του Συμβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αιτηθεί και πάλι τη παραίτηση του Αθανάσιου Κουτρουμάνου, εφόσον δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον.
Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ μετά την ομολογία αποτυχίας του ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεν χρειάζεται να ελέγχονται τα κανάλια για την πολιτική πολυφωνία
Τον Ιούνιο του 2020, ρεπορτάζ της «Εφημερίδα; των Συντακτών» αναδεικνύει τη σκανδαλώδη απόφαση του ΔΣ του ΕΣΡ, με ψήφους μάλιστα 5 έναντι 2, ότι δεν χρειάζεται να ζητηθούν από τα κανάλια όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία ώστε να διαλευκάνει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά πόσο τηρείται η πολυφωνία.
Μάλιστα ο Γιώργος Πλειός, μέλος του ΔΣ του ΕΣΡ και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ερωτώμενος αν υπήρχε πολιτικό δάκτυλος πίσω από την απόφαση, είχε απαντήσει ότι «μπορεί η έλλειψη σκοπιμότητας σε κάποιες συμπεριφορές μας να μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη με τρέχοντες όρους, όχι όμως και από την ιστορική ευθύνη που έχουμε. Κανείς στην ιστορία δεν απαλλάχθηκε από τις ευθύνες του επειδή προκάλεσε συνέπειες χωρίς να το επιδιώκει».
Το ΕΣΡ έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγχονται τα κανάλια για την πολιτική πολυφωνία