Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που τους χορηγήθηκε το εν λόγω σκεύασμα. Σημειώνεται πως ο ΕΜΑ μετέθεσε την απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες μέλη της ΕΕ και τόνισε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων που ενδεχομένως εγκυμονεί του.
Ωστόσο, πέραν του ηλικιακού περιορισμού που φαίνεται πως εξετάζει η επιτροπή, φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται πως στη Συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Ασφάλειας και Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ, με σκοπό την ενημέρωση για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρθηκε πως οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca προστίθενται στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου καθώς υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια».
Άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικές μετακινήσεις εξετάζει η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας
Μετά τις αντιδράσεις για τις εξαιρέσεις στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εκτιμήσει τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να εισηγηθεί για την Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, όπου το το υψηλό ιικό φορτίο φέρεται να λειτούργησε ανασταλτικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το άνοιγμα του λιανεμπορίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για καθολικό άνοιγμα. εξήγειρε τις οργισμένες αντιδράσεις των εμπόρων, αλλά και εύλογα ερωτήματα, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο «άνοιγμα» με click-away και click-inside στην Αθήνα, όπου τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.
Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τις εξαιρέσεις στο άνοιγμα του λιανεμπορίου
Παράλληλα η Επιτροπή εξετάζει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, και ειδικότερα για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, και μάλιστα ενόψει Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικά στελέχη έχουν προβεί πρόσφατα σε δηλώσεις για «Πάσχα στο χωριό» με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει σχετικά πως «Η λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά την διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, περιλαμβανόμενης της εστίασης. Θα είναι σημαντική ανάσα να μπορέσουμε να έχουμε έστω και αυτή την διέξοδο. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε σε τρεις εβδομάδες να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση. θέλουμε να υπάρχει υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες».
«Μία βόλτα σε νοσοκομείο θα κόψει σε όλους την όρεξη» αντιτείνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Δεν έχει σημασία πού θα πας για να περάσεις ένα τριήμερο, σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να σταματήσουν στις ΜΕΘ να περιμένουν ουρά απ’ έξω οι διασωληνωμένοι να μπουν, αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να τον έχουμε όλοι στο μυαλό μας» ήταν η απάντηση της επικεφαλής των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνας Παγώνη σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των μετακινήσεων. Σχολιάζοντας το ζήτημα σε πρωινή εκπομπή του Mega, η Μ. Παγώνη ανέφερε πως «δεν θα κάνουμε Πάσχα όπως πέρυσι, κλεισμένοι στα σπίτια μας». Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών δεν θα ανακοινωθούν παρά μόνο τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από την ημέρα του Πάσχα, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν προκύψει έως τότε, πράγμα που εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας εν γένει.
«Θα πρέπει πάνω από όλα αυτή την περίοδο να σκεφτούμε γενικά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνει μέσα στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο το πού θα κάνουμε διακοπές και πότε. Αν κάποιος κάνει μία βόλτα στα νοσοκομεία και δει τι γίνεται, τις μάχες που δίνονται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί πού θα πάει το Πάσχα, δεν θα είναι η προτεραιότητά του» αντέτεινε με έντονο τρόπο στα ερωτήματα των τριών παρουσιαστών που διαμαρτύρονταν ότι αν οι αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις ληφθούν τόσο αργοπορημένα «θα περάσουμε Πάσχα στην Εθνική», αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από την κρισιμότητα της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα.