«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην Ανάλυση των Συνεπειών Ρύθμισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις  σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου”, στο σημείο “Διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας από την έναρξη κατάρτισης της αξιολογούμενης ρύθμισης μέχρι την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς’ (σελίδα 13), πως υπήρξε συνεργασία των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας με την ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.

Καταγγέλλει στη συνέχεια ότι «η αλήθεια είναι πως η ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ ουδέποτε κλήθηκε από την Πολιτεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ή άλλο αρμόδιο φορέα κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας να εκφράσει τις απόψεις της πάνω στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μας, με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, όρισε ειδικές επιτροπές παιδοψυχιάτρων με αντικείμενο τη μελέτη του νομοσχεδίου και απέστειλε δύο επιστολές με τεκμηριωμένες θέσεις στο θέμα αυτό (ΑΠ 86/16-11-2020), ΑΠ 6/26-2-2021). Ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση από τους Πολιτειακούς Θεσμούς».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία να αναρωτιέται «πώς μια μονομερής πρωτοβουλία από πλευράς μας μπορεί να θεωρηθεί “συνεργασία” και πώς επιβεβαιώνεται πως οι επιστολές που αυτοβούλως στείλαμε παρελήφθησαν και συμπεριελήφθησαν στη διαβούλευση;

Το σημαντικότερο ερώτημα που μας προβληματίζει: γιατί αποκλείστηκε από τη διαβούλευση ο μοναδικός επιστημονικός κλάδος με ολοκληρωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη ειδίκευση στην ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων, και των οικογενειών τους;Ζητάμε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποτυπωθεί η πραγματικότητα:

Δυστυχώς, η ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ δεν κλήθηκε ως συνεργάτης κατά τη διαβούλευση του ως άνω νομοσχεδίου. Ήταν και είναι πάντα διαθέσιμη να συνεισφέρει στο πεδίο της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών, και ελπίζει πως η Πολιτεία – έστω και την ύστατη στιγμή – θα αξιοποιήσει την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των μελών της».

«Ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις, υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου» είχει καταγγείλει η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, αφήνοντας αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων.

Η ίδια εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με σημεία του νομοσχέδιου που, όπως υποστήριξε, θα φέρουν περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι τροποποιήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίνονται στον στόχο που είναι να ικανοποιείται το συμφέρον του παιδιού.

Αιχμές Γιαννάκου για συμφέροντα και «διαφημίσεις με πολύ χρήμα» υπέρ του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

Tην ίδια στιγμή, σημειώνεται, το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουν ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που απήυθυναν προς όλους τους κυβερνητικά εμπλεκόμενους με το θέμα δεν τις δέχθηκαν ποτέ.

Παράλληλα, την κριτική ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει στις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έρχεται να επικυρώσει με έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υπενθυμίζοντας στην έκθεσή της ότι «η Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης, που κυρώθηκε µε τον νόµο 4531/2018, στο άρθρο 48 επιτάσσει στα κράτη να λαµβάνουν τα αναγκαία νοµοθετικά ή άλλα µέτρα που απαγορεύουν τις υποχρεωτικές εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, συµπεριλαµβανοµένης της διαµεσολάβησης και του συµβιβασµού, αναφορικά µε όλες τις µορφές βίας οι οποίες καταλαµβάνονται από το πεδίο εφαρµογής της παρούσας Σύµβασης».

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ένα βίντεο που προκάλεσε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις «διαβουλεύσεις» που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχετικά με το νομοσχέδιο είχε έρθει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με παρέμβαση του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη σε εκδήλωση οργάνωσης που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο.