Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση (με εξαίρεση την Ελληνική Λύση) αλλά και βουλεύτριες της ΝΔ διαχωρίζουν τη θέση τους από το νομοσχέδιο που φέρνει στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει να τροποποιήσει αρκετά απ’ όσα γνωρίζαμε ως σήμερα στην επιμέλεια τον παιδιών, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο με ποιούς συνδιαμόρφωσε ο υπουργός για το περιεχόμενο του. Για την ακρίβεια με ποιούς δε δέχθηκε καν να συναντηθεί.

Πριν λίγο καιρό ένα βίντεο που προκάλεσε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις «διαβουλεύσεις» που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχετικά με το νομοσχέδιο είχε έρθει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με παρέμβαση του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη σε εκδήλωση οργάνωσης που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο.

Νομοσχέδιο για υποχρεωτική συνεπιμέλεια με «διάλογο» μόνο με το «λόμπι» που την υποστηρίζει;

Το βίντεο έρχεται να επιβεβαιώσει και η σημερινή καταγγελία γυναικείων οργανώσεων. Όπως αναφέρουν, προς έκπληξην τους ενημερώθηκαν ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας από την έναρξη κατάρτισης της αξιολογούμενης ρύθμισης μέχρι την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

«Το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουμε ότι με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στην Αιτιολογική Έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου.” και συγκεκριμένα στην Έκθεση Διαβούλευσης (σελ. 26), ότι οι οργανώσεις μας συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας από την έναρξη κατάρτισης της αξιολογούμενης ρύθμισης μέχρι την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» αναφέρουν.

Μάλιστα, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «παρότι επανειλημμένα απευθύναμε αιτήματα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, την Κ.Ο. της Ν.Δ., την πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής κ.α Βούλτεψη, την νυν Πρόεδρο της Επιτροπής κ.α Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης κ. Χαρακόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις».

«Τούτη η κατηγορηματική άρνησή τους να ακούσουν, αν όχι να εισακούσουν τα αιτήματα των γυναικείων οργανώσεων, έστω και μόνο μέσω μιας τυπικής συνάντησης, καταδεικνύει την υπογραμμίζουν και ζητούν να απαλειφθούν άμεσα από την Έκθεση Διαβούλευσης οι τίτλοι των οργανώσεών τους καθώς η αναφορά τους δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά γεγονότα, παραπλανά και θεωρούν ότι οι σκοποί για τους οποίους αναφέρονται είναι μη θεμιτοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με την κυβέρνηση οι Κ.Ο. των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25,  αποδέχτηκαν να συναντηθούν με τις εκπροσώπους της Επιτροπής των γυναικείων οργανώσεων, να ανταλλάξουν απόψεις, να ακούσουν τους προβληματισμούς και να υιοθετήσουν προτάσεις τους.