των Κωνσταντίνου Πουλή και Θάνου Καμήλαλη

Την Πέμπτη, 24/8, δύο από τους δεκατρείς πρόσφυγες που αιχμαλωτίστηκαν στο φορτηγό στον Έβρο, κατέθεσαν ως μάρτυρες ενώπιον της αναπληρώτριας ανακρίτριας, εξηγώντας το πώς βρέθηκαν φυλακισμένοι για ώρες στο φορτηγό των τριών πολιτών που τους κατηγορούν για εμπρησμό.

Ο Αρφάν Α., πακιστανικής καταγωγής, αναφέρει, μέσω διερμηνέα:

«Στις 21/8 ήρθαμε παράνομα στην Ελλάδα, περπατήσαμε μία ώρα, μετά το ποτάμι ήρθε ένα αυτοκίνητο και μας πήρε. Κάναμε μία ώρα περίπου διαδρομή με το αυτοκίνητο και μας άφησε σε ένα σημείο. Ήμασταν 5 άτομα πακιστανικής καταγωγής και ο οδηγός μας είπε ότι θα ξανάρθει να μας πάρει.

Εκεί είδα μια μοτοσυκλέτα και ο οδηγός της μας είδε και τότε έβγαλε το κινητό του και έκανε κάποιο τηλέφωνο . Εγώ νόμιζα ότι πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Εμείς βρισκόμασταν δίπλα στην άσφαλτο και γύρω υπήρχαν σπίτια. Όμως μετά ήρθαν δύο άτομα αδύνατα και μετά ένας άλλος άνδρας, 40-45 ετών, εύσωμος με ένα αυτοκίνητο. Αυτός οποίος είχε μια μεταλλική ράβδο και άρχισε να μας χτυπάει με αυτήν.

Μας έβαλαν σε ένα κλειστό καρότσι και μας έβγαλαν όλα μας τα ρούχα, μας έβγαλαν βίντεο και μας τράβηξαν φωτογραφίες. Εμείς μείναμε εκεί πολλή ώρα, ιδρώναμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ένας από αυτούς αδύνατος, περίπου 30 χρονών, με μούσι μας είπε ότι ήταν η αστυνομία, μας είπε “Police”. Μας ρώτησαν στα αγγλικά αν βάλαμε εμείς τη φωτιά. Εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα και τους χτυπούσαμε την πόρτα. Κάθε πέντε λεπτά άνοιγε την πόρτα και μας χτυπούσε. Το τρέιλερ ήταν σταματημένο. Ξεκινούσε για πέντε λεπτά και ξαναξεκινούσε [ίσως εννοεί ξανασταματούσε]. Είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Τον μηχανισμό που μου δείχνετε στη φωτογραφία, δηλαδή αυτά τα λάστιχα με τα ξύλα και την βενζίνη, δεν τον έχω ξαναδεί. Μετά από δύο ώρες άνοιξαν πάλι το τρέιλερ και μπήκαν κάποια άτομα από τη Συρία. Συνολικά μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 13 άτομα, 8 Σύριοι και 5 Πακιστανοί. Μείναμε μέσα στο τρέιλερ περίπου 3,5 με 4 ώρες μέχρι να μας βγάλει η αστυνομία».

Από την πλευρά του, ο Αττί. Α., επίσης ένας από τους 5 Πακιστανούς που βρέθηκαν στο φορτηγό, ανέφερε στην κατάθεσή του:

«Ήρθαμε παράνομα στην Ελλάδα στις 21-8-2023. Στις 22-8-2023 ήρθε αυτοκίνητο μας παρέλαβε, ήμασταν πέντε Πακιστανοί και μας πήγε σε ένα σημείο. Εκεί ήρθε ένας με μια μηχανή, μας έδειξε πολύ γρήγορα μια ταυτότητα σαν αστυνομική και μας είπε ότι ήταν αστυνομία. Μετά έβγαλε το κινητό του και πήρε ένα τηλέφωνο, εγώ θεώρησα ότι θα έπαιρνε την αστυνομία. Όμως μετά από λίγο ήρθε ένα άλλο άτομο με ένα τζιπ που έσερνε ένα κλειστό καρότσι. Άνοιξε το καρότσι, μας είπε να βγάλουμε όλα τα ρούχα μας και μας έβαλαν μέσα. Εκεί μείναμε περίπου 4 ώρες και δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα.

Μας χτύπησαν πολύ άσχημα με μια μεταλλική ράβδο, εμένα με χτύπησαν στο χέρι και στο πόδι, σας δείχνω τα τραύματά μου. Ήρθε η αστυνομία και μας έσωσε. Μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 5 Πακιστανοί και μετά μπήκαν 8 Σύριοι, μετά από δύο ώρες».

«Μας ακινητοποίησαν, μας ξεδιάλεξαν από την υπόλοιπη ομάδα και μας φόρτωσαν σε ένα κλειδωμένο με σύρτη κλουβί»

H πλευρά των 8 προσφύγων από τη Συρία μεταφέρεται μέσα από την παράσταση υποστήριξης κατηγορίας του ενός από αυτούς, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του. Στη δήλωση ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ο πρόσφυγας αναφέρει ότι έπεσε θύμα αρπαγής από τους τρεις δράσεις, οι οποίοι «μόλις μας αντιλήφθηκαν […] μας ακινητοποίησαν, μας ξεδιάλεξαν από την υπόλοιπη ομάδα και μας φόρτωσαν σε ένα κλειδωμένο με σύρτη κλουβί, χωρίς παράθυρα και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να αναπνεύσουμε».

Προσθέτει στη συνέχεια ότι «οι ανωτέρω δράστες είχαν ήδη φορτώσει στο κλουβί πέντε υπηκόους Πακιστάν τους οποίους βρήκαμε ήδη κλειδωμένους.

«Στην κλούβα, δυσκολευόμασταν να αναπνεύσουμε και ήμασταν τρομοκρατημένοι γιατί δεν ξέραμε τι είναι αυτοί οι άνδρες και τι θα μας συμβεί. Μετά από κάποιες ώρες, αστυνομικοί ξεκλείδωσαν την κλούβα και μας απελευθέρωσαν» συνεχίζει.

Όπως υποστηρίζει επίσης, η αρπαγή και ο εγκλεισμός του ήταν οργανωμένες ενέργειες, με εγκληματική υποδομή, δεν είχαν το χαρακτήρα μιας αυθόρμητης αντίδρασης σε διαπραττόμενο έγκλημα, και επίσης είχαν ρατσιστικό κίνητρο, που προκύπτει από τις εκφράσεις των δραστών.

Παραθέτει τις αναρτήσεις του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, του βουλευτή του ίδιου κόμματος, Πάρη Παπαδάκη, αλλά και το βίντεο που δείχνει άντρα με στρατιωτικά να λειτουργεί ως «αρχηγός των κυνηγών κεφαλών», ο οποίος ακούγεται να λέει: «Θα σας παρακαλέσω όμως όχι όπλα, όχι μαχαίρια παιδιά. Θα έχετε προβλήματα. Δεν μπορούμε, δεν μας αφήνουν να κάνουμε κάτι άλλο. Είναι παράνομο. Θα συλληφθείτε. Δεν σε αφήνουν να κάνεις τίποτα. Μας καίνε, έχουμε υβριδικό πόλεμο, δεν μας αφήνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Η ανάγκη για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών – Αναφορές στα ρεπορτάζ του TPP

Στη δήλωση υποστήριξης κατηγορίας γίνεται αναφορά στα ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει η Γεωργία Κριεμπάρδη στο ThePressProject, Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber και «Όποιον βρείτε σκότωμα κατευθείαν, μην τον λυπάστε. Μόνο έτσι θα καταλάβουν».  Στα ρεπορτάζ καταγράφεται αναλυτικά, μέσα από πλήθος συνομιλιών, το πώς ακροδεξιά στοιχεία έχουν δημιουργήσει ομαδικές συνομιλίες μέσω εφαρμογών όπου καλούν σε ανθρωποκυνηγητό.

Αναφέρεται μάλιστα ότι η οργανωμένη δράση μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί εφόσον διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, καθώς τα δεδομένα αυτά μπορούν να ανασυρθούν ακόμη και εάν οι χρήστες τα έχουν διαγράψει.

Πληροφορίες του TPP αναφέρουν ότι η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των τριών κατηγορούμενων δραστών για να διαπιστωθούν οι συνεννοήσεις και οι κινήσεις τους, έχει ήδη ζητηθεί. Η κατάσχεση δεν έχει διαταχτεί ακόμα.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν μετά τις καταθέσεις των δύο προσφύγων πακιστανικής καταγωγής, που υποστηρίζουν ότι είδαν έναν άνδρα να παίρνει τηλέφωνο, πριν τελικά εμφανιστούν οι τρεις πολίτες, αντί της αστυνομίας.

Οι απαντήσεις για τα περί εμπρησμού

Σύμφωνα με την πλευρά του πρόσφυγα από τη Συρία, το μόνο στοιχείο που συνδέει την ομάδα των αιχμαλώτων με την κατηγορία του εμπρησμού είναι «ο ισχυρισμός των κατηγορούμενων δραστών, οι οποίοι τον προβάλλουν για να υπεκφύγουν τις ποινικές τους ευθύνες διά της επίκλησης του άρθρου 275 ΚΠΔ περί δικαιώματος πολίτη να προβεί σε σύλληψη εν όψει αυτόφωρου εγκλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέφερε στο ΤPP ότι η κατηγορία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών στοιχειοθετήθηκε καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος Απόστολος Τότα παρέδωσε στις αρχές τα «ευρήματά του»: λάστιχα, αφρολέξ, κουκουνάρια και ξύλα, αναφέροντας ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό.

Στη συνέχεια, στην παράσταση κατηγορίας αναφέρονται τέσσερις λόγοι κατά τους οποίους «ο ισχυρισμός για τα περί εμπρησμού ακυρώνεται»:

1. από τα λεγόμενα του ίδιου του πρώτου κατηγορούμενου δράστη στο βίντεο που ο ίδιος τράβηξε και όπου λέει ρητά ότι “φόρτωνε” “από τη Χιλή μέχρι το Σκοπό Βολής”.

2. από έτερο βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία, όπου διαφαίνονται οι δράστες να “ευρίσκουν” έναν “αυτοσχέδιο μηχανισμό”, χωρίς όμως να υπάρχει στον χώρο κανένας Αλλοδαπός.

3. από φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι οι Σύριοι απαχθέντες ξεδιαλέχτηκαν από μεγαλύτερη ομάδα με γυναίκες και παιδιά, διαψεύδοντας την αφήγηση
των κατηγορούμενων δραστών περί δήθεν «ομάδας 13 ατόμων αλλοδαπών – ανδρών, προσπαθούσαν να προκαλέσουν εμπρησμό».

Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ως απαγωγέας ανεβάζει φωτογραφία με τους μετανάστες που έχει ο ίδιος μαζέψει, όπου εμφανίζονται και δύο μωρά.

4. από το γεγονός ότι τελικά ήταν οι αστυνομικοί αυτοί που τους απελευθέρωσαν από το «κλουβί» στο οποίο «ήταν κλειδωμένοι και καμία παράδοσή μας δεν έγινε από τους δράστες στις αρχές».

Αυτό έχει νομική σημασία, διότι το άρθρο 275 ΚΠΔ προβλέπει την άμεση προσαγωγή τους στις αρχές που βεβαίως δεν προκύπτει από όσα περιγράφονται.

Διαφωνία εισαγγελέα με ανακρίτρια για την προφυλάκιση των «τριών»

Μετά τις απολογίες τους, οι τρεις κατηγορούμενοι τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν ως προς το αν πρέπει να προφυλακιστούν. Το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την προφυλάκιση θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η άποψη της ανακρίτριας ήταν ότι αρκεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνιση στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του δύο φορές τον μήνα, «καθόσον οι όροι αυτοί κρίνονται κατάλληλοι και επαρκείς τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας».

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας τεκμηριώνει ως εξής τη διαφωνία της:

«Διαφωνούμε, έχουμε τη γνώμη ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του κατηγορουμένου για την κακουργηματική πράξη για την οποία κατηγορείται, κρίνεται απολύτως αναγκαία η κράτηση του καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων από το έγκλημα (13) και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης (ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, κατά συρροή τέλεση, συνεργασία με περισσότερα πρόσωπα, εκφράσεις μίσους και ρατσισμού, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, αφαίρεση του ρουχισμού μερικών εκ των παθόντων, εκφοβισμός και βασανισμός των παθόντων, μη σεβασμός θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων) κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να προβεί στην τέλεση και άλλων εγκλημάτων όμοιων ή συναφών με αυτό που κατηγορείται, ενώ δεν υπάρχουν άλλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού».

Δηλαδή το σκεπτικό της εκφράζει την απαξία που αρμόζει σε ένα αδίκημα που συνιστά έμπρακτη έκφραση ρατσιστικού μίσους, με όλα τα στοιχεία της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, με τρόπο οργανωμένο, σχεδιασμένο, σε εκτενή κλίμακα.

Τα κενά στην αφήγηση των τριών κατηγορούμενων

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ποιος είναι ακριβώς ο ισχυρισμός που διατυπώνει μέσω του δικηγόρου του ο κατηγορούμενος Α. Τότα.

«Αναφορικά με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στις 22-08-23 και στο οποίο ενεπλάκη ο εντολέας μου ΤΟΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ως ιδιοκτήτης του οχήματος , πέραν των εξηγήσεων που έδωσε ήδη στις Αρχές, οφείλονται και εξηγήσεις στην κοινωνία, δεδομένου ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και ύβρεων.

Κατά την τέταρτη μέρα των πυρκαγιών που πλήττουν την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε από τον ανωτέρω πληθώρα εμπρηστικών μηχανισμών εντός του αστικού ιστού σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στην Ν. Χιλή και λίγα μόλις μέτρα από την οικογενειακή επιχείρηση του ανωτέρω, στην οποία διαμένει και η εξαμελής οικογένειά του. Πλησίον των εμπρηστικών μηχανισμών εντόπισε επ΄ αυτοφώρω ομάδα μη νομίμων μεταναστών να επιχείρει να τους πυροδοτήσει.

Άμεσα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα του κατ΄ άρθρο 275 ΚΠΔ , πρόεβη σε αποτροπή και σύλληψη της εγκληματικής ομάδας η οποία έφερε όπλα και κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Κατά το χρονικό διάστημα που αναμένονταν οι αστυνομικές αρχές, σεβόμενος την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια , παρείχε σε όλους πόσιμο νερό.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ άσκησε λεκτική ή σωματική βία κατά αυτών .

ΟΥΔΕΠΟΤΕ έφερε όπλο.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάλεσε συμπολίτες προβούν σε παράνομες ενέργειες.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ οδηγήθηκε στις ενέργειες του από ρατσιστικά κίνητρα.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ επιχείρησε να υποκαταστήσει τις Ελληνικές Αρχές.

Αντίθετα καθοδηγούμενος από αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που κατακαίγονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή συνεπεία εμπρηστικών συμπεριφορών, προέβη στις νόμιμες ενέργειες αποτροπής και περιορισμού εγκληματικών συμπεριφορών , όπως οφείλει να κάνει κάθε πολίτης που έρχεται αντιμέτωπος με τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων τα οποία απειλούν και πλήττουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή και περιουσία».

Για να δούμε πόσα λογικά άλματα και πόση άρνηση της κοινής λογικής περιέχονται σε αυτή την περιγραφή, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια φωτιά που υποτίθεται ότι μπαίνει με εμπρηστικό μηχανισμό που στήνεται από πολυπληθή ομάδα σε κατοικημένη περιοχή, μαζί με γυναίκες και μωρά παιδιά, την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς, δηλαδή υποτίθεται ότι οι άνθρωποι αυτό μαζί με τα μωρά τους αναλαμβάνουν αυτό το τεράστιο ρίσκο ανάμεσα σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και “κυνηγούς κεφαλών”, για να ανάψουν μια φωτιά την ώρα που υπάρχει ενεργό μέτωπο χιλιάδων χιλιομέτρων.

Στις μαρτυρίες τους οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι ήταν δύο διαφορετικές ομάδες (οι πέντε Πακιστανοί και οι 8 Σύριοι μαζί με γυναίκες με παιδιά) άγνωστες μεταξύ τους, που αιχμαλωτίστηκαν από τους τρεις πολίτες με βία, με δύο ώρες διαφορά σε εντελώς διαφορετικά σημεία. Οι πέντε πρόσφυγες από το Πακιστάν καταθέτουν ότι έμειναν περίπου 4 ώρες μέσα στο τρέιλερ. Εξάλλου, ο κατηγορούμενος Α. Τότα στο βίντεο που δημοσίευσε λέει πως «“φόρτωνε” “από τη Χιλή μέχρι το Σκοπό Βολής”»

Σε σχετικό ερώτημα του TPP, o δικηγόρος του Α.Τότα υποστήριξε πως «οι 13 πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω από τον εντολέα μου κατά την τέταρτη ημέρα των πυρκαγιών στην περιοχή της Ν. Χιλής πίσω από το κατάστημα Lidl. Πρόκειται για ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Εκεί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, έχει τουρισμό, δεν είναι δάσος που θα μπορούσε να είναι πέρασμα μεταναστών. Τα όπλα των 13 ήταν μαχαίρια. Ο εντολέας μου δεν πήρε όποιον βρήκε. Δεν ανέβηκε στο βουνό για να ψάξει μετανάστες».

Απορίας άξιον είναι το πώς, τρεις άνδρες που δηλώνουν «άοπλοι» κατάφεραν να πείσουν, «χωρίς βία», 13 άτομα «με μαχαίρια» να κλειστούν μέσα στο φορτηγό. «Κι όμως, το κατάφερε. Τους ζήτησε να πετάξουν τα μαχαίρια», ανέφερε. «Και 13 ένοπλα άτομα υπάκουσαν 3 άοπλους;», ρωτήσαμε. «Ναι. Το έκαναν. Τα πέταξαν και στη συνέχεια τους οδήγησε στο τρέιλέρ του», είπε ο δικηγόρος. «Πώς έγινε αυτό χωρίς χρήση βίας; Γιατί να το κάνουν;», ρωτήσαμε, με τον δικηγόρο να επιμένει ότι έτσι συνέβησαν τα γεγονότα κατά δήλωση του πελάτη του.