Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πρόκειται για μία πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξεδόθη την 1η Αυγούστου, και αφορούσε την αντιδικία μεταξύ της εταιρείας εξόρυξης βωξίτη «Ελμιν Βωξίτες» γαλλικών συμφερόντων, και της εταιρείας Μυτιληναίος, παραγωγής αλουμινίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η καταγγελία από την πλευρά του Μυτιληναίου έγινε στην Επιτροπή στα τέλη του 2016, και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να λάβει απόφαση η Επιτροπή.

Κατά το δημοσίευμα, που περιγράφει την υπόθεση και την εξέλιξή της ως αυτήν που «ξεχείλισε το ποτήρι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού», η ελληνική εταιρεία επικαλέστηκε τη «δεσπόζουσα θέση» του προμηθευτή της και αιτήθηκε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας, ζητώντας να μην αλλάξει η ποσότητα και η ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με τις μέχρι τότε παράδοσης, και να διατηρηθεί η ίδια τιμή. Από την πλευρά της, η γαλλική εταιρεία υποστήριξε πως η αξίωση θα την υποχρέωνε να πουλά κάτω του κόστους.

«Η ελληνική εταιρεία προσέφυγε με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στην επιτροπή Ανταγωνισμού και είπε ότι πρέπει να παίρνει τους βωξίτες στην ίδια ποιότητα, στην ίδια ποσότητα και στην ίδια τιμή. Οι Γάλλοι όμως διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι έτσι αναγκάζονται να πουλούν κάτω από το κόστος. Τα παράπονα αυτά έφτασαν μέσω του Παρισιού και στην ελληνική κυβέρνηση και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ανέφερε στο δελτίο του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου, που υπογράφει και το σχετικό δημοσίευμα.

Τελικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δέχτηκε κατά πλειοψηφία τις θέσεις της εταιρείας Μυτιληναίος, με το δημοσίευμα να σημειώνει πως η υπηρεσία είχε αντίθετη άποψη, καθώς και πως μειοψήφησαν δύο μέλη της Επιτροπής σχετικά με το εάν υπήρχαν προϋποθέσεις για την εξέταση της λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως αναφέρεται, η απόφαση υποχρεώνει την γαλλική εταιρεία να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της απόφασης της Επιτροπής, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών. Σε περίπτωση παράλειψης, αναφέρει το δημοσίευμα, οι Γάλλοι θα πρέπει να καταβάλλουν 8.000 για κάθε μέρα παράτασης.

Όπως γίνεται κατανοητό, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία σφοδρή σύγκρουση συμφερόντων που εμπλέκουν, κατά τον συμπολιτευόμενο Τύπο, ακόμα και την γαλλική κυβέρνηση, με τα ερωτηματικά να αυξάνουν πίσω από τις μεθοδεύσεις αποπομπής της ηγεσίας της Βασιλικής Θάνου. Ερωτήματα όπως γιατί χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να ασχοληθεί η Επιτροπή με το ζήτημα, αλλά και το ποια συμφέροντα είναι αυτά που «μειοψήφησαν» κατά τη διαδικασία, μένουν αναπάντητα.

Διαβάστε ακόμα: 

Σημαντικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τη φωτογραφική διάταξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής