Το OCHA ανακοίνωσε πως «Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο».

Οι γιατροί δηλώνουν πως παρά τους χιλιάδες τραυματισμένους, μόνο ελάχιστοι καταλήγουν στο χειρουργείο λόγω της έλλειψης πόρων λόγω του αποκλεισμού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Ασράφ Αλ-Κίντρα έκανε έκκληση σε όποιον είναι σε θέση να δώσει αίμα να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές. «Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα» δήλωσε. Το νοσοκομείο Σίφα εξυπηρετούσε κυρίως τους 800.000 κατοίκους της πόλης της Γάζας. Πλέον λόγω των πολλαπλών βομβαρδισμών φθάνουν τραυματίες από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τα αναγκαία μηχανήματα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα σταματήσουν να λειτουργούν με την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων. «Έχουμε 220 νεφροπαθείς. Τα μισά από τα μηχανήματα θα βγουν εκτός λειτουργίας σήμερα το βράδυ και δεν μπορούμε να προσφέρουμε αιμοκάθαρση σε όλους», λένε οι γιατροί. «Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Νεφροπαθής ασθενής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του στην πόλη της Γάζας για τη Χαν Γιουνίς, δήλωσε στο Reuters ότι έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα αλλά έως τώρα δεν έχει κάνει καμία. «Τα πόδια μου άρχισαν να πρήζονται, νιώθω να ασφυκτιώ, χρειάζομαι άμεσα αιμοκάθαρση».

Υπενθυμίζεται ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 13/10 καταδίκασε την εντολή του Ισραήλ να εκκενώσει 22 νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.000 ασθενείς, αναφέροντας πως:

«Ο ΠΟΥ προσχωρεί στα ευρύτερα Ηνωμένα Έθνη κάνοντας έκκληση στο Ισραήλ να ακυρώσει αμέσως τις εντολές για την εκκένωση πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων που ζουν βόρεια της Γουάντι της Γάζας. Μια μαζική εκκένωση θα ήταν καταστροφική – για ασθενείς, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άλλους πολίτες που έμειναν πίσω ή πιάστηκαν στο μαζικό κίνημα.

Με τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές και τα κλειστά σύνορα, οι άμαχοι δεν έχουν ασφαλές μέρος να πάνε. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Με τη μείωση των αποθεμάτων ασφαλούς τροφής, καθαρού νερού, υπηρεσιών υγείας και χωρίς επαρκή στέγαση, τα παιδιά και οι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατη η εκκένωση ευάλωτων ασθενών στα νοσοκομεία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι ευάλωτοι ασθενείς περιλαμβάνουν εκείνους που τραυματίζονται σοβαρά ή εξαρτώνται από υποστήριξη ζωής. Η μετακίνησή τους εν μέσω εχθροπραξιών θέτει τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

Τα δύο νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας στο βόρειο τμήμα της Γάζας που συνεχίζουν να λειτουργούν, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη συνολική χωρητικότητα των 760 κλινών με σοβαρό συνωστισμό. Από τους χιλιάδες ασθενείς με τραυματισμούς και άλλες παθήσεις που λαμβάνουν περίθαλψη στα νοσοκομεία, υπάρχουν εκατοντάδες που είναι βαριά τραυματισμένοι και περισσότεροι από 100 χρειάζονται εντατική φροντίδα. Αυτοί είναι οι πιο άρρωστοι από τους αρρώστους. Πολλές χιλιάδες ακόμη, επίσης με πληγές ή άλλες ανάγκες υγείας, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κανένα είδος φροντίδας.

Το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα, η πολύπλοκη υλικοτεχνική υποστήριξη των μεταφορών, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και, πάνω από όλα, η έλλειψη υποστηρικτικής φροντίδας κατά τη μεταφορά προσθέτουν στη δυσκολία μετακίνησής τους.

Επιπλέον, τα τέσσερα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας στα νότια της Γάζας είναι ήδη σε ή μεγαλύτερη χωρητικότητα και δεν διαθέτουν την ικανότητα εντατικής θεραπείας και τις προμήθειες που απαιτούνται για τη θεραπεία επιπλέον ασθενών.

Η έλλειψη ιατρικών προμηθειών θέτει ήδη σε κίνδυνο τους ασθενείς και εμποδίζει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Οι προμήθειες που ο ΠΟΥ είχε προεγκαταστήσει στη Γάζα έχουν καταναλωθεί ως επί το πλείστον».