«Την προσπάθειά μου την έκανα και θα μπορούσα να είμαι εδώ για να συνεχίσω να κάνω αυτήν την προσπάθεια της συναίνεσης, αλλά αν ζητάει κανείς να αποδομηθεί ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο, την προηγουμένη της ψήφισής του, όταν υπάρχει η θετική εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των φορέων, όταν έχει τύχει της θετικής αποδοχής σε έναν αριθμό ρεκόρ σχολίων στη δημόσια διαβούλευση και όταν όλοι σας, όλοι μας, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ως υπαρκτό, νομίζω ότι στην πραγματικότητα είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην καταληκτική ομιλία του κατά τη δεύτερη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που φέρνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη έχουν καταγγείλει ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, «ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, που πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη, έχει εγείρει τις αντιδράσεις πληθώρας φορέων, οργανώσεων, έγκριτων προσώπων, σύσσωμής της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) αλλά και μελών  της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αποδομώντας το, εφιστούν την προσοχή στις προβληματικές του διατάξεις.

«Τι επιχειρούμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Λέτε, βγάλτε το ένα τρίτο, βγάλτε το εξίσου, βγάλτε το ένα, βγάλτε το άλλο» τόνισε και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι περιορίζονται μόνο στην άσκηση κριτικής «μία μέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου».

«Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί θέλουμε ακριβώς, για να μην καταλήξουν ουσιαστικά οι γονείς στο δικαστήριο να πληγώνουν πρώτα απ’ όλα το παιδί τους, να πληγώνουν τους ίδιους, με αυτήν την εξέλιξη, να μπορούν να δημιουργήσουν μια φιλοσοφία επίλυσης της διαφοράς τους πριν φτάσουν εκεί» ισχυρίστηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «όλα τα άλλα, για όσους από εσάς είστε νομικοί και γνωρίζετε, αφορούν σε μια δυνατότητα του δικαστή, στο τέλος της ημέρας, να πάρει την απόφασή του και να ερμηνεύσει, όπως αυτός κρίνει τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν».

«Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς. Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε χαμένων και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Δεν είναι θέμα ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας. Είναι θέμα το οποίο αναδεικνύεται από το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού, αλλά και από την ίδια την ανάγκη της σημερινής πραγματικότητας, να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κρυμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο χαλί, δεν ετύγχανε ούτε ουσιαστικά της ανάδειξης του ούτε της αντιμετώπισης του» κατέληξε ο Κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «αν υπάρχουν όντως και κάποιες άλλες προτάσεις πέραν των κατατεθειμένων τροπολογιών, είμαστε εδώ για να τις δούμε και για να τις ακούσουμε και ενδεχομένως, να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει», ενώ υποστήριξε πως έχουν ήδη γίνει αναπροσαρμογές στο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει σχολιαστεί αρνητικά και σε διεθνές επίπεδο, με την Marcella Pirrone, Πρόεδρο του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) να χαρακτηρίζει τη διάταξη περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ως «επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.