Η Ελλάδα, ανήκει στις χώρες που οι εμβολιασμοί προχωρούν με αρκετά αργούς ρυθμούς, συγκριτικά με άλλες χώρες. Από τον Ιανουάριο του 2021 προβληματισμοί γεννήθηκαν σχετικά με τις δόσεις που η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να λάβει και τελικά έφτασαν πολύ μικρότερες ποσότητες εμβολίων. Αυτή τη φορά τίθεται ζήτημα επάρκειας των τεστ, μιας και η Ελλάδα δεν έχει λάβει τις αναμενόμενες δόσεις.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία από πολίτες που ζητούν να εμβολιαστούν με εμβόλια άλλων εταιρειών πέραν της AstraZeneca, λόγω των αναφορών για σύνδεση περιστατικών θρομβώσεων με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως «η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου» και καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ανέφερε ότι «μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη (…)»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αναφερόμενη στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με το σπάνιο αυτό σύνδρομο που έχει καταγραφεί σε 44 περιπτώσεις συνολικά στην Ε.Ε., είπε πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το θέμα, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία, το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Αναφορικά με την Ελλάδα, επεσήμανε  πως  σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανά συνδεόμενο με το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

«Ψυχραιμία για την ΑstraZeneca» και «o εμβολιασμός σώζει ζωές» από την Επιτροπή

Ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις για τις μειωμένες δόσεις του εμβολίου της Moderna που έλαβε η Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, επικαλούμενοι δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, αν και είχε το δικαίωμα να αγοράσει 2 εκατ. επιπλέον», απηύθυναν ερώτηση στην κοινοτική επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορεί να αποφασίσουν να μην παραγγείλουν όλες τις δόσεις που τους αναλογούν – με βάση το πληθυσμιακό τους μέγεθος – ενώ άλλα επιθυμούν ενδεχομένως να παραγγείλουν περισσότερες» απάντησε η κα. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν κατανεμηθεί στα επιμέρους κράτη – μέλη, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε συνολικά ούτε από μεμονωμένες εταιρείες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Moderna.

Και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλιδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ , ζήτησε απαντήσεις γιατί έμειναν 2 εκατ. δόσεις ανεκμετάλλευτες. Η χώρα μας, όπως σημείωσε, πήρε σχεδόν όσα εμβόλια Pfizer της αναλογούσαν και για αυτό «είμαστε καλύτερα σε σχέση με τις ανατολικές χώρες που βασίστηκαν στην AstraZeneca. Όμως, θα ήμασταν ακόμη καλύτερα εάν η χώρα μας είχε πάρει και τα 3,8 εκατ. εμβόλια της Moderna που είχαν προϋπολογίσει και όχι μόνο τα 1,8 εκατ. που τελικά πήραμε».