Χαμηλότεροι από το αναμενόμενο παραμένουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με νησιά όπως η Σάμος, να σταματούν τη διαδικασία, λόγω χαμηλής συμμετοχής των κατοίκων, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 20%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΙ το αναμενόμενο θα ήταν να γίνονται περίπου 200 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα γίνονται κάτω από 100 χιλιάδες. «Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι δεν πάνε να εμβολιαστούν ή στο αν δεν υπάρχουν εμβόλια» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως οι άνθρωποι δεν πάνε να εμβολιαστούν επειδή υπάρχει εφησυχασμός πως τελείωσε η πανδημία. «Είναι λάθος» τόνισε.

Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του όσον αφορά την άρση του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συζητούνται σήμερα στην συνεδρίαση των λοιμοξιωλόγων, γιατί, όπως εξήγησε, θα «δοθεί το σήμα της γενικής χαλάρωσης».

Το παράδειγμα της Σάμου

Το ζήτημα έφερε στο φως ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τόνισε πως το ποσοστό των εμβολιασμών στη Σάμο βρίσκεται στο 35%, «ποσοστό που μας κατατάσσει στις χαμηλότερες θέσεις πανελλήνια». Τόνισε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και προέτρεψε τους κατοίκους της περιφέρειάς του να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον Χ. Στεφανάδη, είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 4.300 εμβολιασμοί αλλά κλείστηκαν μόνο 110 και ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι με βάση αυτά τα νούμερα, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής συμμετοχής, με μόλις 110 άτομα, η πλατφόρμα «έκλεισε» προσωρινά. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν.

«Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς»

«Δε θα γίνει το τείχος ανοσίας, αν δεν πάνε όλες οι ομάδες να εμβολιαστούν» τόνισε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τώρα, αναμένεται μία σχετική ανοσία, της τάξεως του 50% μέχρι τέλος Ιουνίου και ένα 75-80% μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. «Δύσκολα νούμερα, αλλά πρέπει να τα πετύχουμε» κατέληξε επί του θέματος.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη μεγάλη αποχή του νησιού της Σάμου, ανέφερε πως ενδεχομένως ένα μεγάλο ποσοστό θέλει να εμβολιαστεί, αλλά φοβάται λόγω AstraZeneca. «Πρέπει να μπορεί να επιλέξει ο κόσμος αυτό που θέλει» έκλεισε.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, παρόλο που η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να διαφωνεί, τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο για δύο λόγους. Αφενός, όταν τα παιδιά νοσούν, μπορεί να μην έχουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τον ιό, και αφετέρου είναι μία ομάδα που θα συμβάλει στο να χτιστεί το τείχος ανοσίας του 80%. «Οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείχνουν θετικά αποτελέσματα» είπε καταλήγοντας.

Νέα στοχοποίηση υγειονομικών

«Τρελαμένους, ψεκασμένους αντιεμβολιαστές» χαρακτήρισε αυτή τη φορά τους υγειονομικούς που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί ο, πιστός στη φρασεολογία του, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η λύση είναι μια, είναι μονόδρομος, είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο καθηγητής και μίλησε για μειοψηφία γιατρών που αρνούνται να εμβολιαστούν. «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο» είπε για την περίπτωση αναισθησιολόγου στη Θεσσαλονίκη που νόσησε από τον ιό, καθώς φέρεται να είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί.

«Παραταύτα, θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να βλέπουν την μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι περίπου το 85% των ιατρών έχουν εμβολιαστεί» τόνισε και όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, εξέφρασε την γνώμη πως το κράτος έχει δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού πανευρωπαϊκά και αυτό αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους επιστήμονες.