Το 2013 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Υγείας τον Άδωνη Γεωργιάδη, έκλεισε διάφορα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το «Λοιμωδών», στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη του 2021, με την πανδημία να πλησιάζει στα δύο χρόνια, ο Γεωργιάδης επιμένει να πανηγυρίζει: «Καλώς τα κλείσαμε». Την ίδια ώρα, γιατροί και απλοί πολίτες μίας πόλης που θρήνησε χιλιάδες νεκρούς ζητούν, για δεύτερη χρόνια και με το Σύστημα Υγείας ξανά πέρα από τα όριά του, να ξανανοίξει και να χρησιμοποιηθεί, έστω και τώρα, το «Λοιμωδών».

«Σε κάποια κρεβάτια έχει ακόμα τις κουβέρτες στρωμένες ακριβώς όπως την ημέρα που το έκλεισαν, ενώ στους τοίχους στέκονται ακόμα ζωγραφιές μικρών παιδιών. Μετά από σχεδόν δυο χρόνια φονικής πανδημίας, με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν υπάρχουνε κρεβάτια ΜΕΘ, τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση;» γράφει στο ραπορτάζ του ο Χρήστος Αβραμίδης.

Όπως αναφέρει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Δεν θα μείνουμε άπραγοι! Επιμένουμε! Δεν θα σταματήσουμε! Καλούμε τους κατοίκους της γειτονιάς της Τούμπας να συμμετέχουν μαζικά και ενεργά στις κινητοποιήσεις. Καλούμε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει το άνοιγμα του νοσοκομείου. Καλούμε συλλόγους, σωματεία και φορείς, καλούμε κάθε συλλογικότητα της πόλης να στηρίξει δυναμικά αυτήν την προσπάθεια. Για κάποιους η ζωή κοστίζει. Για μας η ζωή αξίζει!

Γι αυτό, όπως τονίζει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, απαιτούνται: άμεσο άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων της πόλης, “Λοιμωδών” και “Παναγία” και την επαναλειτουργία/ενίσχυση των τοπικών ιατρείων (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και δομών υγείας χωρίς αποζημίωση, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως προτείνουν οι υγειονομικοί και ο Π.Ο.Υ. (ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν test για όλους/ες κ.ά.).

Πριν λίγες μέρες, ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και εθελοντής γιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, μίλησε στο ραδιόφωνο του TPP για το αίτημα:

«Το νοσοκομείο Λοιμωδών έχει κλείσει όπως και υπό άλλα νοσοκομεία στην πόλη μας, το «Παναγία» και παλιότερα ένα νοσοκομείο στην οδό Φράγκων ένα νοσοκομείο. Έκλεισε το 2013 με απόφαση επί υπουργείας του Άδωνη Γεωργιάδη. Το Λοιμωδών λοιπόν είναι ένα νοσοκομείο το οποίο είναι στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, δεν υπάρχει κρεβάτι στην Θεσσαλονίκη, οι διασωληνωμένοι πλέον δεν έχουνε να πάνε σε καμία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χρησιμοποιούν θαλάμους που δεν είναι αντίστοιχοι με αυτή την βαρύτητα που χρησιμοποιούμε στα χειρουργεία. Έχουμε εισαγωγές πλέον μέχρι και στους διαδρόμους. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι τραγική, έχουμε ένα προσωπικό το οποίο είναι στη μισή δυναμικότητα, στις μισές οργανικές θέσεις από αυτό που χρειάζεται για να κρατήσει το σύστημα όρθιο. Είμαστε σε μια κατάσταση που εμείς καλούμε την πόλη να ανοίξει το Λοιμωδών, να ανοίξει τώρα, και να γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας».

O Γεωργιάδης έκλεισε το «Λοιμωδών» και το πανηγυρίζει. Πολίτες της Θεσσαλονίκης παλεύουν να το ξανανοίξουν

Γεγονός είναι ότι μετά από έναν χρόνο συνεχών αιτημάτων από πολίτες, γιατρούς και φορείς, οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση του κτιρίου θα έμοιαζε πλέον με υπεκφυγή. Χρόνος υπήρχε και υπάρχει. Ήταν 13 Νοεμβρίου 2020, όταν η τότε Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, που στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση, μιλούσε αναλυτικά στο TPP (και) για το Λοιμωδών. «Ήταν ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο, πρωτοποριακό για τα λοιμώδη νοσήματα, με απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, είχε όλον τον εξοπλισμό, σύγχρονα ακτινολογικά, σύγχρονα μικροβιολογικά κλπ και το οποίο στα πλαίσια του να μην του παίρνουν τα συγχαρητήρια του κ.Άδωνη Γεωργιάδη από την τρόικα, το έκλεισε, το 2013. Είχαμε ξεσηκωθεί τότε. Να μην κλείσει το “Λοιμωδών”. ήταν νοσοκομείο αναφοράς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, άριστο, στελεχωμένο κλπ. Τώρα ζητούσαμε, πάλι, “ανοίξτε το Λοιμωδών”. Είδατε να ανοίγει το”Λοιμωδών”;» μας έλεγε τότε. «Εν λειτουργία είχε 100 κρεβάτια, αλλά είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει 200 ασθενείς. Είναι πλήρως οργανωμένο νοσοκομείο. Τώρα δίνεις 30 εκατομμύρια στους ιδιώτες και δεν ανοίγεις με πολύ λιγότερα το “Λοιμωδών”. Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, δείχνει ότι θέλει να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, χωρίς να αξιοποιεί δημόσιες δομές».