Τις σκιώδεις σχέσεις της γερμανικής εταιρείας Siemens με τα τότε κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, όταν και έσκασε το σκάνδαλο φανερώνει η καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η απόφαση εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, και ενάμιση χρόνο αργότερα καθαρογράφτηκε σχεδόν σε 4.000 σελίδες.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της απόφασης τα οποία δημοσιεύει το dikastiko.gr. η εταιρεία «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά» χρηματοδοτούσε κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα.
To 2017, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αναφέρθηκε, στα όσα ειπώθηκαν στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη εκεί για τα μαύρα ταμεία της Siemens, τονίζοντας ότι «αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα».
Τέλλογλου: Κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν χρήματα από τη Siemens
«…. Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ). Δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το δικαστήριο απάλλαξε τον Θόδωρο Τσουκάτο και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο τμήμα της υπόθεσης καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, το δικαστήριο πρωτόδικα καταδίκασε 22 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα.
Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης καθώς και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που παραβίασε περιοριστικό όρο και συγκεκριμένα «έσπασε» το «βραχιολάκι»).
Το δικαστήριο αποδέχθηκε την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ως προς τον πρώην Βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο τον οποίο κήρυξε αθώο, λόγω παραγραφής.
Τότε τον Απρίλιο του 2019, ο Διονύσης Γκούσκος, δικηγόρος του Θεοδώρου Τσουκάτου, είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Είχε επισημάνει πως ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας έντιμος πρωθυπουργός και δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε αναφέρει ότι το κομματικό – πολιτικό σύστημα έχει διαβρωθεί τα τελευταία 40 χρόνια από ένα σωρό εταιρίες και μεγάλους χρηματοδότες, μέσω οικονομικών χορηγιών. Σχετικά με το αν θα έπρεπε ο πελάτης του να κατονομάσει όσους έδιναν μαύρο χρήμα στο ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει πως «αρκετά έχει βασανιστεί με αυτή την υπόθεση», καθώς «εκτέθηκε επί 10 χρόνια, ίσως τα δημιουργικότερα χρόνια της ζωής του, να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ενός πολιτικού συστήματος».
Ο «βασανισμένος» Τσουκάτος και ο Σημίτης που «δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ»
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 22 χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.
Απαλλαγή Τσουκάτου για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens – Ένοχοι 22 από τους 54 κατηγορούμενους