Ο εν αναμονή καγκελάριος Μερτς θέλει να σχηματίσει συνασπισμό μέχρι το Πάσχα, που πέφτει στις 20 Απριλίου φέτος.

Τα δύο κόμματα έκαναν αγώνα δρόμου για μια συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα, όπου και ελπίζουν να περάσουν από το κοινοβούλιο μια χαλάρωση των ορίων δανεισμού της Γερμανίας για να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Στη Γερμανία, όπου οι συνασπισμοί είναι ο κανόνας, οι κυβερνήσεις σχηματίζονται συνήθως σε δύο φάσεις, με τα κόμματα να διεξάγουν πρώτα διερευνητικές συνομιλίες και στη συνέχεια να εισέρχονται σε επίσημες συνομιλίες συνασπισμού.

Στη μετανάστευση, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να απορρίπτονται επιτόπου στα σύνορα αιτούντες άσυλο και να επεκταθούν «μαζικά» οι συνοριακοί έλεγχοι. Η οικογενειακή επανένωση θα ανασταλεί, παραμένει ωστόσο σε ισχύ νέος νόμος περί ιθαγένειας. Οι πτήσεις από το Αφγανιστάν για πρώην συνεργάτες της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ σταματούν, αλλά θα πραγματοποιηθούν πτήσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, με απελαθέντες μετανάστες.

Στην οικονομία, θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων και της μείωσης του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μερτς, είναι ανάπτυξη 1-2%. Το Επίδομα Πολιτών πρόκειται να μεταρρυθμιστεί και να μετονομαστεί, ενώ ο κ. Κλινγκμπάιλ διαβεβαίωσε ότι παραμένει ο σχεδιασμός για βασικό μισθό στα 15 ευρώ την ώρα.

 

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ