
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ) ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 5 Μαΐου θα εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή του Σουδάν κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Σουδανική κυβέρνηση κατηγορεί τα ΗΑΕ για συμμετοχή στο έγκλημα της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι παρέχουν βοήθεια στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον τακτικό στρατό του Σουδάν από τις 15 Απριλίου 2023.
Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ αρνούνται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζουν την υπόθεση «πολιτικό θέατρο», που σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις προσπάθειες για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει ξεριζώσει πάνω από 13 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Οι αρχές του Σουδάν επιθυμούν από το δικαστήριο να υποχρεώσει τα ΗΑΕ να σταματήσουν την υποστήριξή τους στους παραστρατιωτικούς και να παράσχουν «πλήρεις επανορθώσεις», οι οποίες θα περιλαμβάνουν και αποζημιώσεις προς τα θύματα.
Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η προσφυγή του Σουδάν ενδέχεται να συναντήσει δυσκολίες λόγω ζητημάτων δικαιοδοσίας.
Καθώς οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπερασπίζονταν τις θέσεις τους στο λεγόμενο «μέγαρο της ειρήνης», οι συνέπειες του πολέμου συνεχίζονταν, με τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο να βαραίνει ολοένα και περισσότερο.
Ο ΟΗΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 500 άμαχοι εκτοπίστηκαν ή σφαγιάστηκαν στο βόρειο Νταρφούρ, στη δυτική περιοχή του Σουδάν, τις τελευταίες εβδομάδες, καταδικάζοντας τον «τρομακτικό» αριθμό θυμάτων και τις αμέτρητες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.
Ο πόλεμος, που διεξάγεται μεταξύ του τακτικού στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των ΔΤΥ του πρώην υπαρχηγού του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχει οδηγήσει σε αυτό που διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη κρίση εξαναγκαστικού εκτοπισμού και λιμού στον κόσμο.