Η εκπαιδευτική κοινότητα λέει με μια φωνή ότι απ’ τα Πανεπιστήμια δε λείπει αστυνομία
Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, και μαθητές θα βρεθούν ξανά στους δρόμους ενώνοντας τη φωνή τους απέναντι στο νομοσχέδιο της Κεραμέως για τα ΑΕΙ που βάζει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12:00 και 13:00 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ιωάννινα κι άλλες πόλεις.
Σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών και των γνωστικών προϋποθέσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων συνεπάγεται το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, οι οποίοι αναδομούν το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και το πλήγμα που θα δεχθεί το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.
Σε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχωρά η ΟΛΜΕ. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανέναν διάλογο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ, και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης, που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα».
Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ καταλογίζει αδιαφορία στο ΥΠΑΙΘ για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές και διεκδικεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση των τμημάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
«Να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ» ζητά σε ανακοίνωσή της η Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας. Τα αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ:
-Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.) και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.
-Απαιτούμε εδώ και τώρα το άνοιγμα των σχολείων με όλα τα ασφαλή μέτρα που έχει απαιτήσει το εκπαιδευτικό κίνημα.
Η κυβέρνηση προκαλεί. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, Κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «αριστεία» και την ίδια ώρα αφήνει για ένα χρόνο τους μαθητές και τους φοιτητές μακριά από το σχολείο και τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική των μελλοντικών μας συναδέλφων! Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε 1€ για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα βρίσκει κονδύλια ώστε προσλάβει 1000 ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια.
Διεκδικούμε:
Να μην κατατεθεί το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με στόχο τους 15 με αξιοποίηση άδειων αιθουσών στα σχολεία, άλλων δημόσιων και δημοτικών χώρων.
Προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες.
Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Ανάκληση της εγκυκλίου για αξιολόγηση μαθητών. Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλίας όταν ανοίξουν τα σχολεία. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
Γενναία αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και όλων των υποστηρικτικών δομών της.
Μόρφωση – Υγεία – Μόνιμη σταθερή εργασία – Ζωή με Δικαιώματα!
Την Πέμπτη οι φοιτητές βγαίνουμε ξανά στους δρόμους, απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει πίσω το “νομοσχέδιο-ζόμπι” των…
Δημοσιεύτηκε από 1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια – ΩΣ ΕΔΩ στις Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021
Από την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι πρώην υπουργούς Παιδείας της ΝΔ «η αστυνομία στα Πανεπιστήμια δεν είναι καλή ιδέα»
Αυξάνονται οι φωνές που διαφωνούν με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας με τις αντιδράσεις πλέον να έρχονται και από εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Θ. Φορτσάκη, ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει μέσα στα πανεπιστήμια» ένας ακόμα πρώην υπουργός Παιδείας επί Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται ενάντια. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με άρθρο του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”».
Στην ίδια γραμμή και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος από τις πρώτες μέρες που είχε ανοίξει η σχετική κουβέντα είχε έγραψε στο twitter «έχουμε ρεκόρ αστυνομικών σε σχέση με πληθυσμό», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε χιλιάδες προσλήψεις νέων επιστημόνων &ειδικών σε ΑΕΙ, εφορία, κοινωνική ασφάλιση. Μεταρρύθμιση, ανάπτυξη θέλουν ειδικούς».
Θ. Καμπαγιάννης: Η κατάθεση του νομοσχεδίου Κεραμέως στη Βουλή είναι μια υγειονομική βόμβα
Με αφορμή την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως εν μέσω πανδημίας να εισαγάγει το νομοσχέδιο για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και ευρύτερα για τα ΑΕΙ προς ψήφιση, «η κυβέρνηση αποδεικνύει και στον πλέον καλόπιστο ότι αδιαφορεί πλήρως για την δημόσια υγεία και την διασπορά του ιού», όπως σημειώνει ο δικηγόρος και μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θανάσης Καμπαγιάννης με δήλωση του. «Αν έχει μείνει έστω και ψήγμα υπευθυνότητας σ’ αυτή την ανεύθυνη, κυνική και αλαζονική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να βγει δημόσια και να δηλώσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί εν μέσω πανδημίας, και μάλιστα σε μια φημολογούμενη επιθετική φάση της» προσθέτει.
Και συνεχίζει ο ίδιος:
«Αν δεν το πράξει, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρη την ευθύνη για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία, όση υπευθυνότητα και αν επιδείξουν οι φοιτητές φορώντας μάσκες και προστατεύοντας τους γύρω τους.
Προφανώς, η διασπορά του ιού θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την ακροδεξιά και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για νέες κυβερνητικές απαγορεύσεις και όξυνση του αυταρχισμού απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. “Για να προστατεύσουμε την υγεία σας, θα σας σπάσουμε τα κεφάλια”: αυτή θα είναι αναπόδραστα η κυβερνητική και μηντιακή γραμμή.
Το λέμε δυνατά: Είμαστε με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές! Είμαστε με τα νιάτα και τους δασκάλους τους, που ζητάνε δημόσια δωρεάν παιδεία και όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους και μόνες απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που διασπείρει τον ιό και την αστυνομοκρατία».
Επίθεση Χρυσοχοΐδη σε Πρυτάνεις: Μέρος του προβλήματος, εθισμένοι στην απειλή της κακοποίησης