Η κυβέρνηση (ξανά)εξετάζει «ένα καλό μέρος» σε ερημονήσια για κλειστό κέντρο προσφύγων
Αρχικά, ήταν ο υφυπουργός Άμυνας, στρατιωτικός Αλκιβιάδης Στεφανής, που εμφανίζοντας μια φωτογραφία με το ερημονήσι Λέβιθα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το προσφυγικό όταν αναλάμβανε συντονιστής, πυροδοτούσε τα σενάρια για σχέδια της κυβέρνησης για κατασκευή κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, βρίσκοντας υποστήριξη από στοιχεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. «Δεν μπορούμε, μια ζωή να μας κατατρέχουν ορισμένα ταμπού και κάποιου είδους έτσι, μετεμφυλιακά ή μεταδικτατορικά κόμπλεξ» είχε υποστηρίξει τότε την πρόταση ο βουλευτής της Ν¨εας Δημοκρατίας. Χρειάστηκαν να περάσουν λίγες μόλις ημέρες πριν αναγκαστεί η κυβέρνηση να απορρίψει αντίστοιχα σενάρια.
Η «λύση» επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στη δημόσια σφαίρα, έπειτα από δημοσιογραφικές πληροφορίες του τοπικού «Στο Νησί», που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει φερόμενη πρόταση του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη προς τον Νότη Μηταράκη, την κατασκευή κλειστού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες σε κάποιο άλλο νησί αντί για τη Λέσβο, και συγκεκριμένα στα νησάκια Τοκμάκια. Άλλα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου κατονόμαζαν ευθέως τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου, που είναι τοπικός βουλευτής.
Μία μόλις ημέρα αργότερα, ερχόταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αφενός να επιβεβαιώσει τις συζητήσεις, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο περιφερειάρχης, και αφετέρου να απορρίψει την πρόταση, δηλώνοντας πως «οι βραχονησίδες δεν βρίσκονται στα πλάνα της κυβέρνησης».
Από τις δηλώσεις Κουμουτσάκου έχουν περάσει μόλις επτά ημέρες, ενώ μέσα σε αυτές, η Λέσβος έζησε (μαζί με τη Χίο) πρωτόγνωρες στιγμές αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με τις εικόνες να έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου, και τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να άρει τις επιτάξεις. Έτσι, στο τραπέζι εμφανίζεται εκ νέου η πρόταση για κατασκευή κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, και δη, στα νησιά «Τοκμάκια», και συγκεκριμένα στον «Μπαρμπαλιά».
«Ναι, είναι μία πρόταση που έχω κάνει εδώ και καιρό. Νομίζω είναι ένα καλό μέρος εκεί, θα μπορούσε να πάει. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν ιδιαίτερες δυσφορίες, αλλά αυτό είναι μία επιλογή που θα γίνει από την κυβέρνηση. Εγώ επανέφερα αυτή την πρόταση. Θα δούμε τώρα αν θα έχει αποτέλεσμα η πρότασή μου αυτή. Αλλά από ότι ξέρω την υποστήριξε σήμερα και ο περιφερειάρχης, αλλά και οι δύο δήμαρχοι. Είναι μία λύση που μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα» δήλωσε μιλώντας στο τοπικό «Στο Νησί» ο Χ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας πως συμφωνούν και οι τοπικοί άρχοντες με την πρόταση:
Σημειώνεται ωστόσο πως δημοσιεύματα του τοπικού τύπου μεταφέρουν την παρεμβατική συμπεριφορά του Χ. Αθανασίου στις δημοτικές αλλά και την περιφερειακή αρχή, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής της κυβέρνησης εμφανίστηκε στην πρωινή άτυπη σύσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του δήμου Δυτικής Λέσβου με τον περιφερειάρχη Μουτζούρη, χωρίς ουσιαστικά να έχει προσκληθεί. Μάλιστα, μεταφέρεται και σχετική ανάρτηση του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος έγραψε στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα πως «έφαγα μαχαιριά από μέσα».
«Αποδείχτηκε ότι αν θέλει ο κράτος, λειτουργεί. Δυστυχώς σήμερα έφαγα πάλι “μαχαιριά”, από μέσα. Θα επιζήσω, αλλά πονάει. Αυτά όμως είναι για αργότερα» έγραψε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.
Σημειώνεται επίσης πως αναφορές σε αντίστοιχες «λύσεις» έγιναν και κατά τη σύσκεψη των τοπικών αρχόντων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτη, καθώς όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, συζήτησε με τον πρωθυπουργό την πρόταση για μεταφορά των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά.
«Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε λύση δώσει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου στον Alpha.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγραψε το TPP σε σχετικό ρεπορτάζ, τα νησιά «Τοκμάκια» αποτελούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ είναι παντελώς έρημα και γυμνά υποδομών και εγκαταστάσεων, παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, και είτε να μπει γεννήτρια, είτε να περάσουν καλώδια ώστε να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά.
Διαβάστε σχετικά:
Ερημονήσια και περιοχή Natura 2000 στα νέα κυβερνητικά σχέδια για κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο
Δείτε το ρεπορτάζ του «Στο Νησί», σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστού κέντρου κράτησης στο σύμπλεγμα των νησιών «Τοκμάκια», με κεντρικό τον «Μπαρμπαλιά», με αυτοψία στην περιοχή και συνομιλία με τους κατοίκους: