Καμπανάκια από Σαρηγιάννη για «επαναύξηση κρουσμάτων» και από ΠΟΥ για την ινδική μετάλλαξη
Επανειλημμένες παραινέσεις όχι απλώς να μην υπάρξει χαλάρωση αλλά αντίθετα εγρήγορση, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η σημερινή οξεία αυξητική τάση των κρουσμάτων, απηύθυνε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας, είναι εδώ, ακόμα σκοτώνει, ακόμα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία, σοβαρή νόσηση, επιπλοκές σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει» τόνισε ο καθηγητής, μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που έχει αποφασιστεί. Σημείωσε ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης του καιρού, ενώ βοηθούν και οι μεγάλοι αριθμοί self test παρά τον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας τους (τον προσδιόρισε σε 57%), τονίζοντας μάλιστα την σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών.
«Αυτή την στιγμή είμαστε -να μην το κρύψουμε- σε φάση “επαναύξησης” της πορείας της πανδημίας, των κρουσμάτων. Από την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και έπειτα, είμαστε σε αυξητική πορεία, αν δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο. Και είναι αρκετά οξεία, αρκετά ταχέως αυξητική», τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «θα συνεχιστεί -επειδή μιλάμε και για άλλα ανοίγματα- μέχρι το τέλος του μήνα. Γύρω στις 20 Μαΐου θα φτάσει ως τα 2.600 κρούσματα, όταν τώρα είμαστε στα 2.000 κατά μέσο όρο. Στο τέλος του Μαΐου θα πάμε στα 2.500, έπειτα θα αρχίσουμε να μιλάμε πραγματικά για την τελική ευθεία, με συνεχή αποκλιμάκωση, για να φτάσουμε τέλος Ιουνίου στα 1.000 κρούσματα περίπου και ως τις 20 Ιουλίου στα 200 κρούσματα την ημέρα». Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της μάσκας, προκειμένου να προστατευτούμε και από τις μεταλλάξεις, ενώ επεσήμανε πως είναι πιθανόν να χρειαστούμε τρίτη δόση εμβολίου.
Περισσότερο πολιτική και λιγότερη υγειονομική χαρακτήρισε την απόφαση για τις μετακινήσεις ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας υποστήριξε ότι πλέον τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και ότι με τα αυξανόμενα μέτρα και τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση. Σε ό,τι αφορά το πότε μπορεί κανείς να νιώθει ασφαλής μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου. Εκτίμησε δε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι η μάσκα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα από τα οποία θα απαλλαγούμε.
Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε αισιόδοξη, σημειώνοντας πως «έχουμε λιγότερα κρούσματα και κενά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εισαγωγές και κάποια άτομα χρειάζονται περισσότερη αγωγή ή και να διασωληνωθούν», ενώ επεσήμανε πως για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι πρέπει να γίνουν και οι 2 δόσεις του εμβολίου.
Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για την ινδική παραλλαγή
Την ίδια στιγμή, σε απειλή παγκοσμίων διαστάσεων αναβάθμισε τη Δευτέρα τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Ινδία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν ότι είναι αρκετά μεταδοτική. Το στέλεχος B.1.617 είναι το τέταρτο στέλεχος του ιού που θεωρείται «παγκόσμιου ενδιαφέροντος» και απαιτεί πιο άμεσες ενέργειες ιχνηλάτησης και ανάλυσης. Τα άλλα τρία ήταν το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο.
«Χαρακτηρίζουμε την ινδική παραλλαγή ως στέλεχος που πρέπει να είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα» ανέφερε η Μαρία βαν Κερκχόφε, επικεφαλής του ΠΟΥ σε θέματα COVID-19. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το στέλεχος B.1.617 καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Ινδία, όπως υπήρξε και μια πρώιμη εκδοχή του από τον Οκτώβριο. Η παραλλαγή έχει ήδη μεταδοθεί και σε άλλες χώρες, ενώ δεν είναι λίγα τα κράτη που έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τα ταξίδια προς και από την Ινδία.
Στη χώρα μας έχουν βρεθεί δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης του ιού. Το δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα, στα τέλη Απριλίου. Το πρώτο κρούσμα είχε βρεθεί στην Πάτρα, ενώ το δεύτερο περιστατικό βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σχετικά με το περιστατικό στην Πάτρα, όπως είχε γνωστοποιήσει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η Σουμία Σουαμιναθάν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες στην Ινδία για να εξεταστεί η μεταδοτικότητα του στελέχους, η βαρύτητα της ασθένειας που προκαλεί και η ανοσία που έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια κάνουν δουλειά, όπως και οι θεραπείες που έχουν χρησιμοποιηθεί και για τα άλλα στελέχη, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεχεσούς, σημείωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα «Μαζί για την Ινδία» ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για αγορά οξυγόνου, φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στην υγεία.