Και στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχολιάζεται αρνητικά το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφτασε να σχολιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Ισότητα των φύλων και Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: μια δεκαετία δράσης» με αφορμή 10η επέτειο από την υπογραφή της σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πρωινή Σύνοδος του συνεδρίου στόχο είχε να διαπιστώσει την πολιτική βούληση των συμβαλλομένων κρατών να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση και να δημιουργήσουν πραγματικό ενδιαφέρον μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων, των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων των ΜΚΟ σε κράτη που δεν είναι ακόμη μέλη.
Η απογευματινή επιτροπή συζήτησε την εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού και της σχετικής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σεξισμός: Δείτε το. Ονόμασέ το. Σταματήστε το!».
Ειδική αναφορά έγινε στην Ελλάδα και την πρόταση νόμου του υπουργού Κ. Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Συγκεκριμένα, η Marcella Pirrone, Πρόεδρος του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe), έκλεισε την εισαγωγική της τοποθέτηση κάνοντας αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πόσο επικίνδυνο είναι: «Θα ολοκληρώσω τη σύντομη έκθεσή μου επισημαίνοντας ορισμένα άλλα ζητήματα από τις προοπτικές, την εμπειρία και την πρώτη γραμμή του WAVE, τα οποία μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία, την έλλειψη και την ανεπαρκή εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Τα κύρια ζητήματα είναι […]: Προστασία του δικαιώματος των γυναικών και των παιδιών να ζήσουμε απαλλαγμένοι από τη βία με κατάλληλα μέτρα: Για παράδειγμα, εντολές προστασίας, κατάλληλες αποφάσεις επιμέλειας του παιδιού. Έχουμε στην Ελλάδα τώρα, για παράδειγμα, μια πολύ επικίνδυνη νομοθετική πρόταση σχετικά με τη ρύθμιση της επιμέλειας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης».
Το σχετικό απόσπασμα της δήλωσης βρίσκεται εδώ και ξεκινά στο σημείο 47:51.
Υπενθυμίζεται, πως την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο έφτασε να συζητείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο δημιουργός του, Κώστας Τσιάρας, διαφημίζει ότι το συνδιαμόρφωσε με γυναικείες οργανώσεις, ενώ τους είχε κλείσει την πόρτα και βουλεύτριες από το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο ίδιος έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφοροποίησή τους.