Στις 19 Ιουνίου, και το β’ γύρο των εκλογών, θα αποφασιστεί αν η Κολομβία θα έχει, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, αριστερή κυβέρνηση. Η νίκη του πρώην αντάρτη, αριστερού, Γουσταύο Πέτρο, και η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Φράνσια Μάρκες, στο χθεσινό πρώτο γύρο, όπου έλαβε το 40,32%, αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. Στο β’ γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ροδόλφο Χερνάντες, δεξιό επιχειρηματία, που έλαβε 27,95%. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν αναμενόμενο, όπως και η συμμετοχή: από τους περίπου 39 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ψήφισαν πάνω από 20 εκατομμύρια,περίπου 54%, ποσοστό μάλλον υψηλό για τα κολομβιανά δεδομένα.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η αλλαγή … ζητώ από την Κολομβία μια δημιουργική, ευρύτερη αλλαγή», ήταν η δήλωση του Πέτρο, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου. 0 62χρονος πρώην αντάρτης και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, είναι ο εκλεκτός των χιλιάδων κολομβιανών που την τελευταία διετία έχουν βγει στους δρόμους, απαιτώντας δουλειά, αξιοπρέπεια, εκπαίδευση, δικαιότερη κατανομή του πλούτου και τερματισμό της κρατικής και της παρακρατικής βίας που συνεχίζει να δολοφονεί καθημερινά. 

Στο θέμα της διαφθοράς επικεντρώθηκε με τις μετεκλογικές του δηλώσεις, εκ νέου, ο πολυεκατομμυριούχος Ροντόλφο Χερνάντες, που έχει ονομάσει και το κόμμα του ως «Λιγκα της Αντιδιαφθοράς». Ο δεξιός υποψήφιος, που έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Τραμπ της Κολομβίας» έχει κερδίσει ήδη την υποστήριη του τρίτου των χθεσινών εκλογών, Φίκο Γκουτιέρες, που έλαβε περί το 24%. Αν και προστιθέμενα τα ποσοστά των δύο δεξιών «βγάζουν πρόεδρο», αφού μαζί έλαβαν 11 εκατομμύρια ψήφους έναντι 8,5 εκατομμυρίων του Πέτρο, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν την πρωτιά στον Πέτρο, και στο δεύτερο γύρο, με κάτι πάνω από 50%. Διεθνή μέσα αποδίδουν το πέρασμα του Χερνάντες στο β’ γύρο στην προσπάθεια, ακριβώς, των δεξιών ψηφοφόρων, να παραμείνει η δεξιά στην εξουσία, καθώς ο Γκουτιέρες προσωποποιεί όλα τα κακά των προηγούμενων (δεξιών) κυβερνήσεων και ήταν ο εκλεκτός του Ιβάν Ντουκε, του απερχόμενου προέδρου, υπεύθυνου για δεκάδες εγκλήματα και την έκρηξη της δολοφονικής αστυνομικής και παρακρατικής βίας, υπό την ανοχή της Δύσης, του οποίου η δημοφιλία είναι στα τάρταρα. 

Υπενθυμίζεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι υποψήφιοι του αριστερού συνασπισμού δέχονταν απειλές για τη ζωή τους, ενώ είχαν ενταθεί οι επιθέσεις κατά αριστερών, ιθαγενών ακτιβιστών και πρώην ανταρτών σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ελέγχονται απόλυτα από την δεξιά ελίτ.