Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν στην Εφ.Συν. την πληροφορία που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό πώλησης του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, που συγκροτείται από την αμερικανική Black Summit Financial Group των Ελληνοαμερικανών αδελφών Χαραλαμπάκη, τη Euroports, την EFA Group και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η Liberty Port Holdings, θυγατρική της επίσης αμερικανικής Quintana Infrastructure & Development. Εκτός τελικής φάσης του διαγωνισμού είχαν μείνει ο Όμιλος Κοπελούζου και ο Ιβάν Σαββίδης, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω ΟΛΘ.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει για να λάβει και τυπικά την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού. Δεν είναι σαφές αν από την εξέλιξη αυτή μπορεί να προκύψουν νομικές αντιδράσεις από τις κοινοπραξίες.

«Πηγές θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποίησης να εξετάζει πλέον άλλες μορφές αξιοποίησης του λιμανιού. Σε ό,τι αφορά τους λόγους της ματαίωσης του διαγωνισμού που είχε φτάσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα, αυτοί έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με τα καινούργια δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η απόφαση, με βάση το δημοσίευμα, προέκυψε έπειτα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο» αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές για την ματαίωση του διαγωνισμού.