της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Με τον φασισμό να παραμένει παρών στην κοινωνία, ξεκινά στις 15 του Ιούνη το Εφετείο για την υπόθεση Χρυσής Αυγής. Μια δίκη από το μηδέν που μπορεί να φέρει αποφυλακίσεις και μειώσεις ποινών για τους ήδη καταδικασθέντες φασίστες. «Ένα κομμάτι της κοινωνίας ακόμη συνειδητά διψάει για αίμα. Το κράτος προστατεύει τους φασίστες, η δικαιοσύνη τους χαϊδεύει» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πουλής σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Και πράγματι, οι φασίστες υπάρχουν ακόμη στην κοινωνία και διψούν για αίμα. Δεν είναι κάποιοι γραφικοί τύποι, κολλημένοι σε παλιές, σκοτεινές απόψεις. Είναι επικίνδυνοι. Κι όσο ο εθνικισμός πουλιέται με ευκολία στα δελτία ειδήσεων, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και με φόντο τη φτωχοποίηση στην οποία βρίσκεται και πάλι η κοινωνία, ολοένα και περισσότεροι μπορεί να γίνονται επικίνδυνοι.

Ο φασισμός βρίσκει νέους τρόπους να εισέρχεται στην κοινωνία. Λίγο πριν τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε Β’ βαθμό, τον Μάιο, πραγματοποιήθηκαν μαζικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Μέσα σε μία εβδομάδα, από τις 2 Μάη, μέρα του Είντ Ουλ Φίτρ, της κορυφαίας γιορτής των μουσουλμάνων με την λήξη του Ραμαζανιού, μέχρι την Κυριακή 8 Μάη, είχαμε τρεις δολοφονικές επιθέσεις κατά μουσουλμάνων μεταναστών εργατών από το Πακιστάν. Ο τρόπος που έγιναν θυμίζει τις μαύρες μέρες της ανοιχτής δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά το διάστημα 2009-2013, όταν έφτασαν να δολοφονήσουν τον Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι.

Στα Πατήσια χρησιμοποίησαν ταξί και πυροβόλησαν τον μετανάστη Αλί Ριάζ.

Στα Πετράλωνα τέσσερις άνδρες με μηχανές, φορώντας full face παρακολούθησαν ομάδα τριών μεταναστών που είχε προσευχηθεί στο τζαμί της Αναξαγόρα, τους περικύκλωσαν, χτύπησαν τον Αλίμ Ιτζιάζ στο πρόσωπο και του έσκισαν τα παραδοσιακά ρούχα που φορούσε και το καπέλο της προσευχής.

Είχε προηγηθεί η επίθεση με πυροβολισμό κατά του μετανάστη που φόραγε τα ίδια ρούχα στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου στις 2 Μάη, μετά την γιορτή του τέλους του Ραμαζανιού.

Στον Κόκκινο Μύλο ομάδα πέντε φασιστών σε αυτοκίνητο επιτέθηκε πρώτα φραστικά και μετά μαχαίρωσε τον μετανάστη Ζ.Χ. Ο 25χρονος μετανάστης από το Πακιστάν μαχαιρώθηκε από οργανωμένη ομάδα φασιστών στην οδό 25ης Μαρτίου σε ένα γεφύρι στο Κόκκινο Μύλο στο Μενίδι την Κυριακή 8 Μάη. Είχε πάρει ένα καφέ από την Πλατεία στο Κόκκινο Μύλο και περπατούσε στην οδό 25ης Μαρτίου. Μέσα από ένα μπλε αυτοκίνητο πέντε άτομα, οι τέσσερις σωματώδεις και κοντοκουρεμένοι άρχισαν να το βρίζουν προκλητικά “Κωλομουσουλμάνοι, βρομωπακιστανοί, εμείς θα καθαρίσουμε τη χώρα, φύγετε από εδώ.” Αρχικά τους αγνόησε. Τον ακολούθησαν όμως και συνέχιζαν να βρίζουν. Μετά πάρκαραν στην γέφυρα επί της οδού 25ης Μαρτίου. Όταν αυτός αποφάσισε να βγει από τον δρόμο και να πάει από παράπλευρο μονοπάτι στο ποτάμι, τότε πετάχτηκαν έξω οι τέσσερεις και τον περικύκλωσαν. Οι δύο του κράταγαν τα χέρια, ένας τον χτύπαγε και ο άλλος ήρθε από πίσω και τον κάρφωσε με μαχαίρι στα πλευρά. Η επίθεση έληξε όταν ο επικεφαλής φώναξε “Φύγαμε” διότι πλησίασε στο σημείο άλλο αυτοκίνητο. Έφυγαν στα γρήγορα. Ο Ζ.Σ. σοκαρισμένος πήγε σπίτι του κρατώντας το πλευρό που πόναγε και είδε το αίμα να τρέχει από την πληγή ασταμάτητα. Ειδοποιήθηκε το 166 από την ΚΕΕΡΦΑ και τον μετέφερε στο Ερυθρό όπου του έραψαν την πληγή.

«Καθαρά φασιστικές και ισλαμοφοβικές επιθέσεις»

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, μιλά στο ΤΡΡ για τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «καθαρά φασιστικές και ισλαμοφοβικές». Τονίζει πως «με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε Β’ βαθμό, βγήκαν πάλι για να πουν στον κόσμο ότι είναι εδώ και δεν έφυγαν. Ήταν καθαρά ρατσιστικές επιθέσεις». Και μιλάμε για επιθέσεις από πυροβολισμούς μέχρι μαχαιριές. Σημειώνει δε πως πλέον εκείνοι που επιτίθενται δε λένε “είμαστε Χρυσή Αυγή”, «έχουν εισχωρήσει σε άλλα κόμματα με διαφορετικά ονόματα, αλλά με ίδιο πυρήνα όπως της Χρυσής Αυγής».

Οι τελευταίες επιθέσεις ήταν μαζικές, αν και το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν αντίστοιχες. Για παράδειγμα, τέλη Οκτωβρίου 2021, 15 φασίστες επιτέθηκαν σε τρεις Πακιστανούς στην πλατεία Αγίας Σωτήρας, τραυμάτισαν τον έναν, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ κυνήγησαν τους άλλους δύο και επιχείρησαν να εισβάλουν στο φιλικό τους σπίτι, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο.

«Υπάρχει μια ρατσιστική εφαρμοσμένη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης»

Ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των θυμάτων στις πρόσφατες επιθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. «Οι περισσότεροι εκ των θυμάτων δεν είχαν άδειες και δε μπορούσαν να υποβάλλουν μηνύσεις, θα τους συλλάμβαναν και θα τους έστελναν Αμυγδαλέζα. Άρα έγιναν μηνύσεις από πληρεξούσιο δικηγόρο. Ζητήσαμε να αναγνωριστεί από τον εισαγγελέα και το στοιχείο του ρατσισμού στις επιθέσεις, ώστε να πάρουν έγγραφο για προσωρινή παραμονή» ανέφερε στο ΤΡΡ ο ίδιος και σχολίασε: «Κοινός παρονομαστής στις επιθέσεις είναι το ρατσιστικό κίνητρο κι ο ίδιος τρόπος δράσης… είναι δηλαδή νέοι άνδρες, περισσότεροι στον αριθμό από τα θύματα, σίγουρα οπλισμένοι με ρόπαλά και μαχαίρια και κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις που κρατάνε λίγο. Ακολουθούν την τεχνογνωσία της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι κατακερματισμένη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κατά τόπους φασιστικοί θύλακες».

Ο κ. Ζώτος αναγνωρίζει από την κυβέρνηση εφαρμογή μιας ρατσιστικής πολιτικής. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που αρνείται το γεγονός ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις, περνάει αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο, υψώνει τείχη, φτιάχνει δομές-φυλακές. «Και το 2009-11 η τότε πολιτική ήταν το ίδιο ισλαμοφοβική. Χθες, στην “Καθημερινή” υπήρχε άρθρο για “εισβολείς μετανάστες”. Ονομάζουν τους πρόσφυγες εισβολείς και δημιουργείται έδαφος για νομιμοποίηση των επιθέσεων σε βάρος τους» σχολιάζει και επισημαίνει πως πια υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: «σ’ αυτές τις επιθέσεις, οι μετανάστες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, παρόλο που δεν είχαν όλοι άδειες παραμονής, κι επίσης, οι άνθρωποι στις λαϊκές γειτονιές -όπως Καμίνια- κατέθεσαν ως μάρτυρες… Το 2009-11 υπήρχε ασυλία στις επιθέσεις, ο κρατικός μηχανισμός δεν ασχολούταν μέχρι που δολοφονήθηκε ο Φύσσας. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι ότι τώρα που έχει ισχυροποιηθεί και το αντιφασιστικό κίνημα, βγήκε εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιλαμβάνονται από μόνοι τους όταν διαβάζουν στον Τύπο για θύματα μετανάστες κακοποίησης-τράφικινγκ, να δρουν δηλαδή αυτεπάγγελτα. Σημαντικό είναι να ενισχυθεί αυτή η εγκύκλιος και με την επισήμανση πως μόλις βλέπουν τέτοια περιστατικά, να τα χαρακτηρίζουν ως ρατσιστικά».