Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο Κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν γίνεται να υπάρξει θέμα μείωσης των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων (ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) μέχρι το 2012.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μόνο με σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα και μόνο με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε μακροπρόθεσμη όμως βάση, θα μπορούσε ο ESM και το Εurogroup να συζητήσει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2020. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής το πρώτο μισό του 2019 η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από τη πρόβλεψη στο πρόγραμμα.

Αοριστολογίες του ΥΠΟΙΚ για την «υπό προϋποθέσεις» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ο Ρέγκλινγκ στάθηκε στην καλή συνεργασία με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF και θα τρέξει παράλληλα με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2019 και 2020.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ικανοποιημένος από την προσήλωση της κυβέρνησης στις μνημονιακές δεσμεύσεις και τόνισε πως θα συζητήσουν περισσότερα τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τέταρτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης.

«Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία. Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας το Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας».

ΔΝΤ υπέρ μνημονιακής πολιτικής και κατά πολύ υψηλών πλεονασμάτων

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε την Πέμπτη τη σταθερά αρνητική  θέση του Ταμείου για τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Ελπίζω να ξέρετε ότι πάντα υποστηρίζαμε πως ο στόχος του 3,5% ήταν φιλόδοξος. Είχαμε με συνέπεια πει πως οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι θα βάρυναν  την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και πάντα ζητούσαμε ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό ισοζύγιο», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει «να εφαρμόζει με συνέπεια» τις μνημονιακές πολιτικές που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Παράλληλα, δήλωσε πως κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 23 Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκινήσει την αξιολόγηση για την κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4. Υπενθύμισε πως το Ταμείο δεν έχει πλέον χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.