Το νερό στα Μεγάλα Καλύβια φτάνει έως και τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία, με τους κατοίκους να κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια. Η βοήθεια που ζητούν από την Πολιτεία πέφτει στο κενό αφού από το 112 δεν τους απαντά κανείς, ενώ οι τοπικοί άρχοντες παίζουν τα δικά τους επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο την καταστροφή. Κάτοικος του χωριού επικοινώνησε μαζί μας χθες Πέμπτη, περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας βοήθεια.

Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, μας λέει. «Έχουμε βγάλει πολλά άτομα από τα σπίτια τους που κινδύνευαν. Λέμε ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά του χωριού που πηγαίνουν μόνα τους με βάρκες να σώσουν τους ανθρώπους πριν πνιγούν. Τώρα έχουμε τρεις βάρκες εδώ και τρέχουν τα παιδιά να σώσουν ό,τι σώζεται».

Ό,τι έχουμε είναι ο ένας τον άλλον, μας λέει, κάτι που φάνηκε για ακόμα μία φορά. Οι κάτοικοι μόνοι τους παλεύουν. Κάτοικοι κι εθελοντές.

«Χθες βράδυ ήρθε μια βάρκα με τον υπουργό, κ. Σκρέκα, πάνω για τις φωτογραφίες. Απεγκλώβισαν κάποια άτομα. Αφού βγήκαν οι φωτογραφίες, έφυγε. Μετά ήρθε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Παπαστεργίου (νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), κι έμεινε κι αυτός λίγο για τις φωτογραφίες. Μας ρώτησε τι χρειαζόμαστε και τελικά έφερε… 30 κρουασάν για 200 άτομα που βρίσκονται στο δημαρχείο και το σχολείο! Σήμερα ήρθε μια μικρή βοήθεια, κάποιοι λίγοι από την τοπική αρχή και τον στρατό, αλλά τα παιδιά του χωριού μας έσωσαν».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νερά και φαγητό».

Είναι στο χωριό η μητέρα και η γιαγιά μου. «Όταν έσπασαν τα νερά του Ληθαίου ποταμού, δεν εστάλη ποτέ μήνυμα εκκένωσης. Οι άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους» λέει στο ΤΡΡ μάρτυρας που βρίσκεται στο χωριό η οικογένειά της. «Τέσσερις μέρες μετά υπάρχει κάποια μέριμνα για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά σωματικά και τους ηλικιωμένους. Οι υπόλοιποι, χιλιάδες κάτοικοι, παραμένουν στα σπίτια τους εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς ρεύμα. Δεν έχω καν τρόπο να επικοινωνήσω με τη μητέρα και τη γιαγιά μου. Μόνο όσοι έχουν τρακτέρ στο χωρίο μπορούν να προσεγγίζουν τα σπίτια και να μας λένε πού και πού τι γίνεται».