Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Πάιατ αναφέρθηκε και σε σχέδια δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά, δηλώνοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

Ενώ χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε τη συμφωνία «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και εξήγησε

«Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση» ανέφερε ο Πάιτ και συμπλήρωσε:

«Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Στην ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τη συμφωνία με ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ` αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος.

Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει «δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία». Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας»

Yπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε σε ανάλυσή του το TPP, η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών N. Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ενισχύει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή μέσω νέων διευκολύνσεων στην Αλεξανδρούπολη (στρατόπεδο Γιαννούλη), στον Βόλο (στρατόπεδο Γεωργούλα), και στο πεδίου Βολής Λιτόχωρου. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες βάσεις σε Σούδα, η οποία ενισχύεται, Στεφανοβίκειο, που μονιμοποιείται, και Λάρισα, στο αεροδρόμιο της οποίας καταγγέλθηκε πρόσφατα η «παρέλαση» αμερικανικών F-15 για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες.

Για να «χρυσώσουν το χάπι», κυβέρνηση και αστικός τύπος προωθούν το αφήγημα πως η αμερικανική παρουσία, όπως και η πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία, «θωρακίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική, καθώς οι περιφερειακές βλέψεις της Τουρκίας ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την προηγούμενη δεκαετία, στα πλαίσια του ρόλου της στο πλασιο του πολέμου δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε τόσο στην Συρία, όπου μέχρι το 2016 ο υποστηριζόμενος από τη τουρκική κυβέρνηση «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» χρηματοδοτούταν  απευθείας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όσο και στο Ναβόρνο-Καραμπάχ, όπου ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιήθηκε ως «εγγυήτρια δύναμη» για την επέκταση του ΝΑΤΟ στον πρώην σοβιετικό χώρο.

Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία: Επ’ αόριστον παράδοση της χώρας στον άξονα του πολέμου