Με αφορμή την δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί έκδοσης συντάξεων που φτάνουν μέχρι και τις 24.000 ευρώ, ο Τάσος Πετρόπουλος απάντησε ότι «αυτά που λέει ο Γ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «RealFm», ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, υποστήριξε ότι αν του είχε ζητηθεί να ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση για τον νόμο Κατρούγκαλου θα το είχε κάνει, ενώ σε απάντηση προς τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση υποστήριξε ότι «εγώ επόπτευα την λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Όταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μάλιστα αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικώς Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις. Είναι τα γεγονότα, που είναι αμείλικτα για όλους μας».

Επικαλέστηκε παλιά συνέντευξή του, που με αφορμή τη μη χορήγηση των εκκαθαριστικών είχε αναφέρει ότι υπάρχουν θέματα «που διαπιστώνουμε ότι μπορεί να προκύψουν λάθη. Και πρέπει να δούμε που υπάρχουν θέματα για να κάνουμε διορθώσεις». Συνέχισε ότι το ίδιο το εκκαθαριστικό «επιβεβαιώνει ως σοφό αυτό που δίνεις, ενώ ενδεχομένως να χρειάζεται διορθώσεις. Αυτή η διόρθωση θα γινόταν νομοθετικά, μέσα στην πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, δεν μας δόθηκε ο χρόνος να νομοθετήσουμε».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά την εφαρμογή του νόμου, η προηγούμενη κυβέρνηση διόρθωνε τα τυχόν λάθη, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για μεγάλο όγκο συντάξεων, πρόκειται για περιθωριακές περιπτώσεις που όμως δεν ήταν και για εμάς ορθό να καταβληθούν τόσο υψηλές συντάξεις και θα έμπαινε αυτό το όριο, το δωδεκαπλάσιο του ύψους της εθνικής σύνταξης». Κάτι τέτοιο είχε επισημάνει και η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε γραπτή ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Με αφορμή τη δήλωση του Γ. Βρούτση περί «λογιστική αλχημεία και λαθροχειρία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» στον ΕΦΚΑ, καθώς και για πλασματικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει πλεόνασμα, ο Τ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι «κανείς δεν είπε από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πως «ό,τι δίνουμε είναι ό,τι προκύπτει από τις εισφορές. Επομένως μιλάει για κάτι που δεν συνέβαινε ο Γ. Βρούτσης». Προσέθεσε ότι «εκείνο που λέει ο Γ. Βρούτσης είναι ότι  σκοπίμως δεν βγάζαμε συντάξεις για να εμφανίζουμε πλεόνασμα, και αυτή είναι η αλχημεία. Είχε πει μάλιστα ότι θα πήγαινε στον Εισαγγελέα τα σχετικά στοιχεία για να διωχθώ ποινικά. Περιμένω να το κάνει, αλλά δεν το κάνει γιατί εκείνο που καταλαβαίνει τελικά είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έλεγε και γι’ αυτό το λόγο ούτε τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου θα καταργήσει γιατί δεν θα μπορέσει να βγάλει συντάξεις».

Σχετικά με τη δήλωση του Γ. Βρούτση στον ΣΚΑΙ, ότι είναι δύσκολο να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση τον είχε φτιάξει τόσο καλά και δόλια, ο Τ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι «αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να τον αλλάξει διότι θα φέρει τεράστια κοινωνική αναστάτωση και ζημία στους ασφαλισμένους». Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να το αντέξει κοινωνικά αυτό και ότι δεν μπορεί να καταβάλει συντάξεις κάθε μήνα, επισημαίνοντας ότι «καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και όχι τις ιδεοληψίες τους, θα αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι άξιο προστασίας και δεν είναι εύκολο, επειδή έτσι τους ήρθε στο μυαλό, να καταργήσουν κοινωνικά δικαιώματα».

Η κυβέρνηση παγώνει την καταβολή συντάξεων άνω των 10.000€ και αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ