του Θάνου Καμήλαλη
Η λέξη «φιάσκο» είναι κάπως κλισέ τελευταία, οπότε είναι καλύτερα να την αποδώσουμε στον ίδιο τον Υπουργό απευθείας. Κατοχυρώθηκε στον κύριο, την στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του Παππά, ενώ ήταν επί 15 μέρες καταδικασμένος και τελικά δεν μπήκε στην κλούβα μαζί με τους υπόλοιπους όταν ολοκληρώθηκε η δίκη. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι λένε κι εδώ η κατάσταση ζέχνει.
Η τελευταία εβδομάδα ήταν απόλυτα ενδεικτική, καθώς είχε δύο Βατερλό για τον πολιτικό που πιστεύει ότι κατακτάει την «Ασφάλεια» για λογαρισμό της ελληνικής Δημοκρατίας. 5 μαθητές, 14-17 ετών, κρατήθηκαν τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, φορτωμένοι με κακουργήματα, ενώ καταγγέλλονται, ξανά, όπως είναι το μοτίβο, οι γνωστές πλέον τυφλές συλλήψεις και κοινές δικογραφίες. Που πάει να πει: Οι αστυνομικοί βρίσκουν, ή επινοούν, κατηγορίες και μετά συλλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, φορτώνοντάς τες σε αυτά. Περνάνε λίγες μέρες που ο Υπουργός κομπάζει για συλλήψεις και αθώοι σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια, μετά το ξεχνάμε, αλλά τα άτομα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν δίκες. Όταν φτάνει τελικά η ώρα του δικαστηρίου, οι αστυνομικές καταθέσεις καταρρέουν και οι συλληφθέντες αθωόνονται. Και πάλι από την αρχή.
Λίγες μέρες μετά ο υπαρχηγός των ναζί της Χρυσής Αυγής αποφάσισε να μην περάσει προς το παρόν καμία άλλη μέρα κρατούμενος. Όπως το λέει ωμά ο δικηγόρος του, ο Παππάς, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, «έκρινε» ότι ίσως είναι καλύτερα να περιμένει το Εφετείο. Μπορεί να αλλάξει απόφαση, μπορεί όχι. Μπορεί να τον βρούνε, μπορεί όχι. Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια (αφορούν όλα μεριδα της ΕΛ.ΑΣ προφανώς):
- Η Αστυνομία κοιμήθηκε
- Η Αστυνομία τον βοήθησε έμμεσα
- Η Αστυνομία δεν παρακολουθούσε κανέναν καταδικασμένο χρυσαυγίτη, σεβόμενη «τα δημοκρατικά δικαιώματα», αντίθετα με δεκάδες ρεπορτάζ επί δύο εβδομάδες για το «συντονισμένο σχέδιο».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε το σενάριο 3, μόνο που καλό το παραμύθι του αλλά δεν έχει δράκο. Τα σχετικά ρεπορτάζ, με τηλεοπτικές συνδέσεις έξω από τα σπίτια χρυσαυγιτών, τα είδε όλη η Ελλάδα. Παρακολουθήσεις γίνονται, πολύ πρόσφατα ακόμα και απλών πολιτών που τυχαίνει να συχνάζουν στα Εξάρχεια, ή οργανώσεων της Αριστεράς. Εκεί, η νομοθεσία ξεχειλώνεται και παραβιάζεται, στους ναζί χρησιμοποιείται παραπλανητικά. Όπως υπενθύμισε ο τομεάρχης Πορστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ, Μαρίνος Σκανδάμης, παραθέτοντας ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο με τα Προεδρικά Διατάματα του 1991 και του 2017, η Αστυνομία έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί πρόσωπα υπόδικα και «ύποπτα για τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων». Το πώς εφαρμόζεται αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Πόσο μάλλον, θα πρέπει να συμπληρώσουμε, όταν τα πρόσωπα αυτά είναι επί δύο εβδομάδες καταδικασμένα και περιμένουμε μόνο τις αποφάσεις περί αναστολών.
Άρα μένουν μόνο δύο σενάρια, όπως τα έθεσε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης: Ακατάλληλος ή εμπλεκόμενος, μέσω της υπηρεσίας που διευθύνει πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ο Παππάς συλληφθεί την επόμενη ώρα, ο εξευτελισμός και η γελοιοποίηση του υπουργού του «Νόμου και τις Τάξης» δεν κρύβονται.
Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν επίσης οι διαχρονικές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τον κρατικό μηχανισμό, που της εξασφάλιζαν ατιμωρησία. Επτά χρόνια υποτίθεται ότι έψαχναν τον τότε υπαρχηγό των χρυσαυγιτών, Περίανδρο, μετά τη δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή. Τα 4 από αυτά, υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε απόρρητα έκθεση της ΕΛ.ΑΣ το 2008 αναφέρεται ότι «η Χρυσή Αυγή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλά και με απλούς αστυνομικούς», και πως αυτές «οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία καθιστούν αδύνατη τη σύλληψη του Περίανδρου». Παράλληλα, η κάθαρση του κρατικού μηχανισμού από τον φιλοχρυσαυγιτσμό δεν έγινε ποτέ. Η καταδίκης της Βενετίας Πόπορη, αστυνομικού, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι τουλάχιστον μία υπενθύμιση των διαχρονικών σχέσεων. Υπήρχαν κι άλλες συνδέσεις όμως, όπως όταν οι χρυσαυγίτες που είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τους αιγύπτιους αλιεργάτες άλλαζαν μπλουζάκια στη ΓΑΔΑ για να βγάλουν τα μαύρα με το λογότυπο της εγκληματικής οργάνωσης.
Πηγαίνοντας πιο πίσω, η λίστα έχει τη διάλυση της τεράστιας αντιφασιστικής συγκέντρωσης και συνοδεύεται από τις γελοιότητες του Υπουργού περι 600 ατόμων και 150 μολότοφ. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω βρίσκουμε συλλήψεις στον σωρό, τον νόμο περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, καταγγελίες του «βιντεοσκοπικού ακτιβισμού», μιας που τα βίντεο χαλάνε τα ψέματα για το τι συμβαίνει με την αστυνομική βία, υποθέσεις όπως των Τιτκώβ και Λάλου, τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και την εισβολή στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, με μέλη της να βρίσκονται γονατισμένα στην ταράτσα του κτιρίου.
Αλλά υπάρχουν και οι «απαντήσεις» του Χρυσοχοϊδη, μονίμως εκτός χρόνου, μονίμως προσβλητικές και γεμάτες ψέματα. Επίμονα, εμμονικά ψέματα, κατάλληλα μόνο για τα τηλεοπτικά παράθυρα, μαζί με συχνές κλωτσιές της μπάλας στην εξέδρα. «Στοχοποιείτε την Αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Ο τρόμος και η πάταξη είστε εσείς. Λάμπετε για τη γκάφα, το φιάσκο όπως το λέτε, αλλά όταν τον συλλάβουμε γιατί θα τον συλλάβουμε, θα είστε τόσο χαρούμενοι;» ανέφερε χθες, χωρίς αιδώ, στη Βουλή. «Δώσατε χαιρέκακα τα ρέστα σας για τον Παππά» ανέφερε επίσης. «Σαπουνόπερα» χαρακτήρισε την υπόθεση του 14χρονου.
Εμείς θα χαρούμε με τη σύλληψη, μακάρι να γίνει τώρα, τη στιγμή που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Θα ανησυχήσουμε βέβαια με το τι θα έχει προλάβει να κάνει ο ναζιστής μέχρι να συλληφθεί ή να παραδοθεί. Θα χαιρόμασταν και λίγο παραπάνω με την ιστορική απόφαση της καταδίκης στις 7 Οκτώβρη, αλλά δεν μας αφήσατε. Βέβαια, ορισμένα άτομα εντός της Υπηρεσίας στην οποία προϊσταται ο Υπουργός ίσως να μη χαρούν και τόσο. Είχαμε καταλάβει ότι και ο ίδιος και μερικοί υφιστάμενοί του είναι απλά ακατάλληλοι, ή και ανίκανοι να μεριμνήσουν για την Προστασία του Πολίτη. Τώρα ελπίζουμε να είναι απλώς ακατάλληλοι κι ανίκανοι, ιδεολογικά και πολιτικά επικίνδυνα εμπαθείς. Δεν το λες και βελτίωση.