Με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού να κυριαρχούν στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας μέχρι την Παρασκευή, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των δικαιούχων. Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρούν να βρουν «καταφύγιο» στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αίτηση συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο μπορούν να υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή εταιρείες οι οποίες ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019. Σημειώνεται ότι περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο και τον επισιτιστικό κλάδο βρίσκονται  σε απόγνωση δεδομένης της έως τώρα μηδαμινής στήριξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε φτηνά δάνεια από τις τράπεζες.

Περισσότερες από 102.755 επιχειρήσεις είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση τους μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ 117.940 έσπευσαν να υποβάλουν τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2020, μια διαδικασία που προηγείται της οριστικής υποβολής της αίτησης. Στον πρώτο κύκλο, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις, κυρίως επιτηδευματίες που είχαν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη φάση μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Περίπου 100.000 μικρές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με λουκέτο μετά την άρση των έκτακτων μέτρων

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Με σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), που υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

α) παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και

β) τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται το πεδίο και δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις.

Στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.