Η συζήτηση στην Ολομέλεια και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού 2021, μια συζήτηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις τοποθετήσεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων πριν την ονομαστική ψηφοφορία.
Αν και η συζήτηση αφορά τον προϋπολογισμό του 2021, έναν προϋπολογισμό που έχει δεχθεί έντονη κριτική από φορείς και την αντιπολίτευση για τις εκτιμήσεις και τους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται, οι βουλευτές άνοιξαν τα χαρτιά τους και για άλλα θέματα της επικαιρότητας όπως τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ στο επίκεντρο τέθηκε και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες του μέλλοντος.
Σε πρώτο χρόνο μπαίνει στο κάδρο ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος πριν δύο ημέρες έκανε λόγο για προϋπολογισμό στον οποίο θα απουσιάζουν οι νέοι φόροι και οι αυξήσεις στους ήδη υφιστάμενους, στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Ο ίδιος, όπως και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, επανέλαβε την προοπτική αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (ΕΣΠΑ), μια προοπτική που αποτελεί σαρξ εκ της σαρκός του προϋπολογισμού για το νέο έτος. Σημειώνεται ότι η εκταμίευση των χρημάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης αφενός θα γίνει σταδιακά, αφετέρου υπολογίζεται κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (πρώτη δόση).
Χθες τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας μία φαινομενικά θολή τοποθέτηση περί «δημοσιονομικής ευελιξίας και όχι δημοσιονομικού εκτροχιασμού», αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος και τα ελλειμματα που «πράγματι θα αυξηθούν».
Παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (των ελληνικών δαπανών)»
Στο κάδρο έβαλε και την ανάγκη να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες όπως αυτός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα. Όπως είπε, από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι 10 από αυτές τις 13, είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα.
Οι μοναδικές 3 με υψηλότερες δαπάνες, παρότι έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είναι οι Γερμανία, Φιλανδία και Νορβηγία. Οι 5 χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι οι Πορτογαλία, Αυστρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Λετονία. «Άρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα… Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μόνο τη μελέτη του ΟΟΣΑ»
Από τις 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ, γιατί «επενδύει στην καταστροφή της χώρας» είπε στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών.
Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση «σημερινά δεδομένα», λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο Σταϊκούρας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το “Φόκους Εκονόμικς Κονσένσους” με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων.
Άρα από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%. Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη “γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας” είπε ο Σταϊκούρας απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ε. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον Σταϊκούρα επισήμανε:
• Ο Σταϊκούρας ζήτησε από την αντιπολίτευση να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και κατευθείαν την κατηγόρησε ότι είναι ανεύθυνη.
• Την προηγούμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση (2012 – 2015) δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια κακοποίηση των στοιχείων παρά τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και διαφορές αντιλήψεων.
• Τη στάση του νυν Υπουργού Οικονομικών να μην απαντάει στα επιχειρήματα και να λέει συνεχώς τα ίδια πράγματα.
Απάντησε στο επιχείρημα του κ. Σταϊκούρα ότι δεν παρουσιάζονται σωστά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση των εισοδημάτων, λέγοντας ότι πριν τα μέτρα της κυβέρνησης είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση και μετά τα μέτρα της κυβέρνησης την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας, ρώτησε τον κ. Σταϊκούρα με ποια επίδοση, σε σύγκριση με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης θα είναι ικανοποιημένος. Αν θα είναι 21ος, 24ος ή 27ος. Ποια θέση θεωρεί καλή επίδοση;
Επισήμανε ότι εξακολουθεί ο κ. Σταϊκούρας να μην δίνει απάντηση στο ερώτημα, μετά τις δαπάνες υγείας που έχουν γίνει, σε ποια θέση είμαστε.
Κατέληξε ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει κακοποιήσει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει αυτά που θέλει να αποδείξει. Και αναρωτήθηκε αν έχει κακοποιήσει με τη στάση του περισσότερο τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή τη θέση του καθηγητή Πανεπιστημίου φέρνοντας στοιχεία που είναι παραπλανητικά, που στρεβλώνουν την εικόνα. Γιατί στη θέση του θα ντρεπόταν να μη μπορεί να δώσει απαντήσεις στους φοιτητές του σε απορίες τους για τα στοιχεία που καταθέτει.
Σε «ζηλευτή θέση η χώρα μας» για τους θανάτους από τον υπ. Τουρισμού
Τρεις είναι πλέον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκουν τρόπο να «αποδείξουν» ότι η Ελλάδα είναι σε καλή θέση στην Ευρώπη σχετικά με τους θανάτους. Μετά τον υπουργό Ανάπτυξης και τα λειψά στοιχεία του περί σύγκρισης με το Βέλγιο, μετά τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Κύρτσο, που σύγκρινε θριαμβευτικά την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, έρχεται και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, να δηλώσει χθες κυνικά, «στην τριακοστή θέση στους θανάτους είναι η χώρα μας στην Ευρώπη. Στην τριακοστή. Σε μια ζηλευτή θέση. Δεν θα θέλαμε ούτε ένα θάνατο. Η κυβέρνηση δεν χαίρεται για την προσπάθειά της, τα αποτελέσματα δεν είναι δικά της, είναι αποτελέσματα της πειθαρχίας της ελληνικής κοινωνίας».
«Το να επιχαίρει για την πραγματικότητα των 3.000 νεκρών του τελευταίου μήνα είναι απλά προκλητικό και ενδεικτικό μιας κυβέρνησης που δεν νιώθει τι συμβαίνει γύρω της», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Σε «ζηλευτή θέση η χώρα μας» για τους θανάτους από τον υπ. Τουρισμού
Καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση των δαπανών για την Υγεία με ένα μείγμα δημιουργικής λογιστικής το οποίο περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό ταμείο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δισ. ευρώ από 3,35 δισ. ευρώ του 2020 επισημαίνοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων και ότι επιστρέφουμε «μ’ αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 – 2010».
Κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών με μοχλό την «κρίσιμη συγκυρία» διά χειρός Παναγιωτόπουλου
Κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση με «αιμοδοσία» και δυσθεώρητο μεταβατικό κόστος